Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна практика Вступ до фаху 11.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
137.73 Кб
Скачать

Тема 8. Роль менеджера у підвищенні соціально-економічної ефективності функціонування органів місцевого самоврядування та сучасних підприємств

Функції, типові завдання та уміння, якими повинен володіти менеджер з метою забезпечення конкурентоспроможного розвитку органів місцевого самоврядування та сучасних підприємств.

Розробка стратегічних напрямів розвитку органів місцевого самоврядування та сучасних підприємств.

Планування і прогнозування діяльності органів місцевого самоврядування та сучасних підприємств.

Розробка і впровадження нововведень.

Управління персоналом. Планування особистої роботи персоналу органів місцевого самоврядування та сучасних підприємств.

Організація та раціоналізація робочих місць. Розробка ефективних систем мотивації та оплати праці.

Прийняття управлінських рішень.

Організація антикризового управління.

Формування іміджу органів місцевого самоврядування та сучасних підприємств.

Контроль виконання управлінських рішень.

Тема 9. Професійне самовизначення студента

Вимоги до особистості менеджера. Ділові властивості:компетенції (професійні знання та практичний досвід) й організаторські здібності. Особистісні властивості: вольові та морально-психологічні риси, здоров’я та спосіб життя. Підприємливість та комунікабельність. Лідерство.

Методи оцінки особистісних властивостей менеджера – кількісні та якісні, прогностичні та практичні. Джерела інформації: офіційні документи, бесіди та опитування, соціологічні спостереження.

Самовдосконалення. Самоменеджмент.

Визначення індивідуальних професійних інтересів студентів.

Методи самооцінки студентів: пізнання студентами власних професійних здібностей, виявлення сильних і слабких сторін, визначення стартових умов та діапазону творчого потенціалу.

Визначення професійної орієнтації студентів: оцінювання ступеня схильності до управлінської діяльності, з’ясування своїх сильних і слабких сторін як особистості – майбутнього управлінця.

3. Теми рефератів

Ціль написання реферату — придбання умінь і практичних навиків ознайомлення студентів з особливостями майбутньої професії, її змістом та завданням управлінської діяльності, роллю керівників різних рівнів в управлінні сучасними підприємствами, особливостями організації підготовки фахівців з менеджменту.

Тема реферату видається студенту керівником практики від ДонДУУ, а його зміст уточнюється і конкретизується керівниками під час інструктажу (додаток Б). Протягом практики тема реферату може бути змінена за узгодженням з керівником практики від ДонДУУ.

Матеріали, зібрані за темою реферату, можуть бути використані для підготовки наукових повідомлень, рефератів, статей, студентських наукових досліджень, курсових робіт.

4. Засоби контролю та критерії оцінювання

У ДонДУУ прийнята система поточного та підсумкового контролю виконання окремих розділів та усієї програми практики у цілому.

Керівники практики від ДонДУУ повинні здійснювати своєчасний контроль за виконанням усіх пунктів програми практики.

Реферат подається у встановлений термін керівнику практики від вищого навчального закладу для перевірки, рецензування та допуску до захисту.

Порядок захисту реферату встановлено Положенням про Державні екзаменаційні комісії.

Студенти, які не подали на розгляд реферат в строк, передбачений регламентом, або подали, але не отримали допуск до захисту, а також ті, хто отримав під час захисту незадовільні оцінки, одержують академічну довідку про навчання в університеті. До повторного проходження практики та захисту реферату студент може бути допущений не раніше ніж через рік. Повторне проходження всієї процедури допущення до захисту є обов'язковим.

Реферат після захисту передається на збереження в архів університету.