Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
5.81 Mб
Скачать

Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників

Екологічний проект

« Збереження та відновлення екосистеми Синицького лісу.»

Виконавець: Нянько Ірина Миколаївна

Учениця 10 класу

Синицької ЗОШ I – IIIступенів

Керівник: учитель II категорії

Нянько Олена Миколаївна

Синицька ЗОШ I – IIIступенів

Черкаси – 2012

Зміст

Вступ……………………………………………………………3

РозділI. Об’єкт, умови та методика досліджень.

    1. Характеристика території дослідження

    2. Положення та фізико – географічне районуваня…………...5

Розділ II. Методика проведення та результати досліджень.

2.1 Загальна методика проведення досліджень…………………………..

2.2 Структура

Розділ III. Природоохоронні заходи збереження біогеоценозу лісу.

3.1Обліковка мурашників лісу……………………………………………….

3.2 Посадка саджанців дуба………………………………………………….

Висновки

Список використаних джерел

Вступ

«… Життя лісу може бути зрозумілим

лише в зв`язку з умовами, в яких

він живе і під безперервним впливом

яких він знаходиться…»

Г.Ф Морозов

Ліс весною звеселяє, влітку прохолоду має, восени годує,взимку жар дарує. Так говорить народна мудрість.

Споконвіку наші предки обожнювали ліс, навіть окремі дере­ва. У лісу просили поради, допомоги, співчуття. Ліс був найціннішим дже­релом харчових продуктів, усього, що було потрібно для життя: ягід, пло­дів, грибів, насіння, коріння рослин, риби, птахів, дрібних звірів.

Можна сміливо стверджувати – ліс дає людині саме життя. Він захищає наше здоров`я, в ньому іонізація кисню в 5 – 10 разів вища, ніж у місті. Багато рослин посилено виділяють фітонциди, що вбивають мікроби.

Ліс гостинно зустрічає всіх, хто приходить до нього на відпочинок. Ліс ніби – то люблять всі, та не всі його бережуть і цінують. Є люди, які поводяться в гаях та дібровах так, ніби вони їх люті вороги. Кусочки скла з пляшок можуть фокусувати сонячні промені і викликати загорання сухого листя або трави, осушується грунт від залишених людиною вогнищ, збір рослин, які занесені до Червоної книги, полювання на рідкісні види тварин.

Господарський вплив негативно позначився на кількості та видовому складі рослин і тварин лісу у зв’язку з чим була вибрана тема «Дослідження впливу людини на ліс»

Об’єкт дослідження – Синицький ліс « Уманського лісового господарства»

Мета екологічного проекту – визначити сліди непрямого впливу людини, виміряти площу забруднень лісової місцевості, облікувати та розчистити мурашники.

Завдання дослідження:

  1. Описати сліди непрямого впливу людини на забруднення лісової місцевості.

  2. Здійснити опис проведених дій щодо збереження досліджуваних ділянок лісу.

  3. Розробити та провести природоохоронні заходи щодо збереження лісу.

  4. Визначити кількість птахів і дерев на досліджувальній території.

Новизна проекту полягає в тому, що вперше досліджено та описано територію лісової ділянки, здійснено екологічні дослідження лісу.

Практичне значення полягає в тому, що результати досліджень можна використати в навчально – виховному процесі учнів.

Апробація. Результати проведеної роботи доповідались на засіданні шкільного гуртка « Збережемо ліс» Синицької ЗОШ I – IIIступенів та на всеукраїнському конкурсі « Ліси для нащадків»

Структура роботи. Робота складається зі вступу, трьох розділів, загальних висновків, списку використаних джерел ( 10 найменувань) повний обсяг роботи – 23 сторінок, основний текст

Розділ I

ОБ’ЕКТ, УМОВИ ТА МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕНЬ.

1.1Місце знаходження та площапідприємства.

« Синицьке лісове господарство» належить до державного підприємства « Уманське лісове господарство» Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Рис 1.1 Центральний офіс ДП « Синицьке лісове господарство»

Ліси вкривають близько п’ятнадцяти відсотків території України. Вони розміщені нерівномірно. В масштабах України ліси Черкащини, яка знаходиться в лісостеповій зоні, за площею займають незначне місце. На душу населення в Черкаській області припадає близько 0,2 га площі лісів. Переважають листяні ліси, де пануючою породою є дуб в суміші з ясеном, кленом, грабом, липою.

Характеристика Синицького лісового господарства.

    1. Положення та фізико – географічне районування.

Синицьке лісове господарство розташоване в західній частині Черкаської області в межах Дніпровсько – Дністровського лісостепового округуЛісостепової зони України. Загальна площа Синицького лісництва становить 4253 тис. га, вкрита лісом – 3865тис. га. На території знаходиться дендрологічний парк « Дружба» площею 9 га.

Клімат в районі розташування лісництва помірно – континентальний з відносно м`якою зимою, теплим сонячним літом та порівняно достатньою кількістю опадів і сталими погодними умовами відповідно до певних пір року. Тривалість вегетаційного періоду 185 днів. Середньорічна температура повітря +8,7 С. пізні весняні приморозки можливі по 4 травня, а ранні осінні починаючи з 1 вересня. Максимальна температура повітря + 33,8 С, а мінімальна - 31,3 С. Середньорічна кількість опадів 500 мм. Зволоження змішане атмосферно – грунтове.

Підлісок незавжди достатньо виявлений; в тіньових лісах його майже немає. В цілому це ліщина, бруслина бородавчаста і європейська, свидина кропив`яна, бузина чорна, клен татарський, глід, терен, різні види шипшини, але для них властиві низькорослі лісові ділянки, галявини та узлісся.

Трав`янистий покрив Синицького лісу рясний і за видовим складом досить різноманітний, середнє покриття 20 – 50 %. Найбільш характерними є тонконіг дібровний, грястиця збірна, осока волокниста, зірочник лісовий, копитняк європейський, в місцях з достатнім зволоженням, розхідник звичайний, кропива дводомна.

Рано навесні зацвітають підсніжник звичайний, проліска дволиста, ряст, анемона жовтецева та ін.

Деревостани в типі Синицького лісу дуже різноманітні і складні, але переважаючі з них дубові як змішані так і чисті, природного і штучного походження, різних вікових груп: при змішаному складі з участю різних

порід, різної продуктивності, повноти і ін. Набагато менші, хоча і відносно значні площі зайняті ясенем і грабом з перевагою пристигаючих, стиглих і престиглих насаджень, подекуди інших листяних порід здебільшого природного походження.

Основні формації лісу переважно площі дубово – грабові. Тут мають місце всі характерні для корінних грабово – дубових лісів деревні ясен, липа, клени, черешня, яблуні та інші,чагарникові і трав`яні види.Проте, в зв’язку з тривалим інтенсивним лісокористуванням, штучним лісовідновленням і інтенсивним природним відновленням другорядних порід, суттєво змінилось кількісне відношення поміж основними видами, що і привело до того, що місце основного корінного домінанта – дуба звичайного на великих площах зайняв граб.

Рис 1.2Розподіл площі з деревними породами (%)

Шпилькові – сосна.

Твердолистяні – дуб, акація, ясен, граб, клен, в`яз.

М`яколистяні – вільха, тополя, береза, верба, липа, осика.

Рис. 1.3Карта – схема поділу Уманського держлісгоспу по лісництвах.

До Уманського держлісгоспу належить 6 лісництв:

  1. Монастерищинське.

  2. Маньківське.

  3. Потаське.

  4. Синицьке.

  5. Собківське

  6. Юрківське.