Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс / Л-5.3 (2) Хвильові властивості частинок. Рівняння Шредінгера.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
06.11.2019
Размер:
190.56 Кб
Скачать

Ііі Хвильові властивості частинок

1. Гіпотеза Луі де Бройля. Рівняння де Бройля.

2. Дослід Девіссона та Джермера.

3. Дослід Томсона.

4. Дифракція молекул, атомів, нейтронів.

5. Досліди з дуже слабкими потоками частинок.

6. Корпускулярно-хвильовий дуалізм. Фізичний зміст хвиль де Бройля.

7. Співвідношення невизначеностей. Межі використання законів класичної фізики

1.Гіпотеза Луі де Бройля.

Французький фізик Луі де Бройль у 1924 р. висловив припущення про те що: «Якщо світлові хвилі проявляють корпускулярні властивості, то навпаки, інші частинки, наприклад електрон, повинні проявляти хвильові властивості».

Відомо, що для фотонів можна записати співвідношення:

Для електрона Луі де Бройль використав ці ж самі співвідношення

,

звідки .

- рівняння де Бройля для довжини хвилі частинки.

Треба врахувати, що - релятивістська маса частинки.

При довжина хвилі електрона

,

майже така, як у світлової електромагнітної хвилі червоного кольору.

2. Дослід Девіссона та Джермера.

В 1927 році американські фізики Девіссон і Джермер виявили, що пучок електронів, який розсіювався від природної дифракційної гратки ― монокристалу нікелю ― дає чітку дифракційну картину. Схема установки зображена на рисунку. Електронний пучок, який вилітав із нагрітої нитки катода, прискорювався полем з різницею потенціалів U, і проходячи через ряд діафрагм у вигляді досить вузького пучка, падав на монокристал нікелю. Іонізаційна камера (детектор електронів), яка з’єднувалась послідовно з гальванометром, вимірювала величину струму, пропорційну числу електронів, відбитих від грані монокристалу нікеля. Кут падіння електронів під час досліду залишався сталим, але електрони відбивалися під різними кутами і з різною інтенсивністю, що свідчило про існування в них хвильових властивостей.

3. Дослід Томсона

В 1927 р. Дж. П. Томсон здійснив досліди з швидкими електронами та отримав майже такі ж результати, як і в експерименті Лауе по дифракції рентгенівських променів. Томсон дослідив розсіювання швидких електронів на дуже тонкій металевій фользі, яка виготовлена з полікристалічного матеріалу з хаотичним розположенням кристалічних осей. Експериментальна установка cхематично показана на малюнку. Пропускаючи паралельний пучок електронів ( з енергією близько 104еВ) через золоту фольгу товщиною близько 10-7 м, Томсон отримав на екрані ряд дифракційних кілець.

Кути розсіювання і т.д., між дифрагованим пучком і напрямом падаючого пучка, відповідали значенням, отриманим із відомого рівняння для дифракції світла на щілині: n λ = d sinθ (n = 1, 2, 3, …).

4. Дифракція молекул, атомів, нейтронів.

1931р. - Джонсон спостерігав дифракцію пучка молекул водню при розсіянні в кристалі. 1938р. - Естерман, Фріш та Штерн - дифракцію атомів гелію на кристалі Li F.

5. Досліди з дуже слабкими потоками частинок.

1949р. - Фабрикант, Біберман та Сушкін поставили дослід з слабким потоком електронів. Електрони проходили через кристалічну гратку майже поштучно. Але кожний електрон попадав на фотопластинку так, що всі електрони разом утворили інтерференційну картину. Висновок: хвильові властивості має кожна окрема частинка.