Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
125 Кібербезпека / Фаховий екзамен (Бакалавр) / Інформаційно-комунікаційні системи.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
23.10.2019
Размер:
41.41 Кб
Скачать

10. Протоколи транспортного рівня. Основні характеристики.

Транспортний рівень відповідає за встановлення тимчасового сеансу зв’язку і передавання даних між двома програмами.

Транспортний рівень забезпечує такий спосіб передавання даних через мережу, який гарантує, що на приймаючій стороні дані будуть отримані без помилок. Транспортний рівень також використовує розбивання даних на сегменти і пропонує елементи управління, необхідні для повторного складання цих сегментів в різні потоки обміну даними. В TCP/IP для виконання процесів сегментації і повторного складання можна використовувати два абсолютно різних протоколи транспортного рівня - TCP (протокол управління передачею) та UDP (протокол користувацьких датаграм).

Основні функції протоколів транспортного рівня:

  • Відстеження окремих сеансів передачі даних між програмами на вузлі-відправнику і вузлі-адресаті.

  • Сегментування даних для управління ними, а також для їхньої повторної компоновки в потоки прикладних даних на вузлі-адресаті.

  • Ідентифікація відповідної програми для кожного потоку обміну даними.

11. Обмін даними в тср. Етапи організації сеансу зв’язку.

Надійність обміну даними в протоколі TCP забезпечується за допомогою сеансів зв'язку з встановленням з'єднання. Перед тим як відправити дані, вузол, який використовує TCP, ініціює процес для створення підключення до вузла-адресата. Це підключення з контролем стану дозволяє відстежувати сеанс або потік даних між вузлами. Такий процес гарантує, що кожен вузол володіє інформацією про потік даних і готовий до роботи з ним. Сеанс зв'язку з використанням TCP вимагає встановлення сеансу між вузлами в обох напрямках. Після того як сеанс налаштований і почалось передавання даних, вузол-адресат відправляє підтвердження про отримані сегменти на вузол-відправник. Ці підтвердження формують основу надійності в рамках сеансу TCP.

Частину додаткового навантаження, що виникає при використанні протоколу TCP, становить мережевий трафік, який створюється підтвердженнями і повторними передачами. Також існує додаткове навантаження на окремих вузлах, яке виникає через необхідність контролювати, які сегменти чекають підтвердження, а також через повторну передачу даних

Процес встановлення з'єднання ТСР

Якщо два вузла взаємодіють з використанням протоколу TCP, з'єднання встановлюється до того, як обмін даними буде можливий. По завершенні обміну даними всі сеанси припиняються, а з'єднання переривається.

TCP - це повнодуплексний протокол, в якому кожне з'єднання представляє два односторонніх потоки обміну даними, або сеансу. Для встановлення зв'язку вузли використовують тристороннє рукостискання. Біти управління в заголовку TCP позначають етап і стан підключення. При трьохетапному рукостисканні виконуються наступні процеси.

Крок 1. Ініціюючий клієнт запитує сеанс зв'язку типу клієнт-сервер з сервером.

Крок 2. Сервер підтверджує сеанс зв'язку типу клієнт-сервер від клієнта і запитує власний сеанс зв'язку типу сервер-клієнт.

Крок 3. Ініціюючий клієнт підтверджує сеанс зв'язку типу сервер-клієнт.

Поле керуючі біти в заголовоку сегменту TCP містить шість 1-бітових значень з контрольною інформацією, яка використовується для управління процесами TCP.

Ці бітові значення наведені нижче:

  • URG - поле "Показник важливості" задіяно.

  • ACK - поле "Номер підтвердження" задіяно.

  • PSH - проштовхнути дані.

  • RST - обірвати з'єднання.

  • SYN - синхронізувати порядкові номери.

  • FIN - більше немає даних від відправника.