Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kolos_7el_4kan.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.94 Mб
Скачать

ЗМIСТ

ВСТУП.............................................................................................................................2

1.ПРИЗНАЧЕННЯ, СКЛАД ТА ПРИНЦИП ДIЇ ВІБРАТОРНОЇ АНТЕНИ ТИПУ «ХВИЛЬОВИЙ КАНАЛ».......................................................................................3

1.1 Призначення вібраторної антени типу «хвильовий канал»..........................3

1.2 Принцип дії вібраторної антени типу «хвильовий канал»...........................4

1.3 Склад семи елементної вібраторної антени типу «хвильовий канал».........5

2.Дослiдження,оптимiзацiя характеристик та параметрiв дс за допомогою програми „mmana”......................................................................................................6

Висновки...................................................................................................................14

Перелік посилань.................................................................................................15

ВСТУП

Розвиток телебачення відносять на 70-ті роки 19 століття, коли були сформульовані основні принципи отримання та передачі сигналів зображення рухомих об'єктів, а саме розбиття його на окремі елементи і по черзі послідовна їх передача і відтворення. Сам термін «телебачення» вперше був використаний російським інженером-електриком К. Д. Перським в 1900 р. у доповіді «Електричне телебачення »на Міжнародному конгресі в Парижі.

В даний час в різних країнах світу і міжнародних організаціях ведуть інтенсивні дослідження, пов'язані з вибором і впровадженням нового цифрового стандарту телевізійного мовлення, а також способів передачі телевізійних сигналів з використанням новітніх досягнень радіоелектроніки.

Структура тракту передачі залишилась незмінною: перетворювач оптичних зображень в електричні сигнали, канали передачі сигналів зображення і звукового супроводу, влаштування їх приймання та відтворення зображення і звуку у споживача. Параметри сигналів і ланок тракту, а також використовувані технічні рішення безперервно удосконалюються.

Для приймання сигналiв программ телебачення частiше застосовуються антени типу "Хвильовий канал", що відносяться до вузько смугових і здатні приймати сигнал тільки за одним каналом, якому відповідають розміри елементів антени. До найпростішої приймальної антени можна віднести розрізний напівхвильовий вібратор. Таку антену виконують у вигляді жорсткої конструкції з металевої трубки. Дещо складніша антена — петльовий напівхвильовий вібратор, що володіє деякими перевагами перед розрізними. Якщо напівхвильовий вібратор виявляється недостатньо ефективним в даних конкретних умовах, антена може бути ускладнена додаванням ще одного елемента - рефлектора, який значно послабляє прийом із заднього напряму і підсилює з головного. Для цього рефлектор виконують трохи довше за вібратор і розташовують позаду нього на деякій відстані.

1 ПРИЗНАЧЕННЯ, СКЛАД, ПРИНЦИП ДІЇ ВІБРАТОРНОЇ АНТЕНИ ТИПУ “ХВИЛЬОВИЙ КАНАЛ” 1.1 Призначення вібраторної антени типу «хвильовий канал»

Антена типу «хвильовий канал» - ефективна спрямована антена, широко використовувана для прийому телевізійних передач. Вона володіє гарними спрямованими властивостями і досить великим коефіцієнтом підсилення. Антена типу «хвильовий канал» складається з активного вібратора, рефлектора (частіше одного) і одного чи декількох директорів (рисунок 1.1).

Рисунок 1.1-Антена типу «хвильовий канал»

Дальність прийому телевізійних сигналів на антену з тим чи іншим числом елементів залежить від потужності передавача, висоти установки передавальної і приймальні антен, рельєфу місцевості і т.д. У середньому можна вважати, що для прийому 1-12-го каналів трьохелементну антену варто застосовувати на відстані до 40-60 км до телецентру, п’ятиелементну - до 60-80 км, семиелементну - до 70-80 км, а для дециметрового діапазону – десятиелементну на відстанях до 50-70 км, вісімнадцятиелементну -до 70-90 км. У випадку прийому сигналів ретрансляторів метрових хвиль потужністю 100 Вт. варто застосовувати на відстанях до 30-50 км п"яти і семиелементні антени, а для прийому сигналів ретрансляторів дециметрових хвиль потужністю 100 Вт антену з десятьма і більш елементами. В умовах сильних перешкодах відображених сигналів у всіх випадках необхідно застосовувати гостронаправлені антени.

На телевізійних каналах метрових хвиль з 1-го по 5-й число елементів не перевищує звичайно 5, з 6-го по 12-й - 8, а на телевізійних каналах дециметрових хвиль з 21-го по 60-й -15-18. Подальше збільшення числа елементів не дає істотного підвищення коефіцієнта підсилення й у той же час приводить до значного зростання маси і розмірів антени. Тому в тих випадках, коли необхідно збільшити коефіцієнт підсилення, варто використовувати антенні ґрати, що складаються з декількох синфазно включених антен.

Робоча смуга частот антени типу «хвильовий канал» може змінюватися від ± (2-3) до ± 20% від середньої частоти. Вузько смугова антена має більш високий коефіцієнт підсилення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]