Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Obrobka_derevini.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
180.74 Кб
Скачать

Фугувальні верстати

Фугувальні верстати призначені для поздовжнього фрезерування площини і суміжної кромки, тобто створення бази для дальшої обробки деталей.

У деревообробній промисловості за­стосовуються фугувальні верстати різ­ної ширини для поздовжнього фрезеру­вання з однієї або двох суміжних сторін, тобто площини і кромки під прямим або довільним кутом, завдяки напрямній лінійці, що є на столі верстата. Стіл верстата складається з двох частин. Передня частина стола встановлюється нижче від задньої на товщину шару де­ревини, що знімається; задня частина стола регулюється по висоті за допомогою спеціальних гвинтів і встановлюєть­ся на рівні кола, яке описують ножі. Оскільки робочі вали на фугувальних верстатах відкриті, то вони мають бути тільки круглими, а ножі — тільки тон­кими. Ножовий вал обертається від електродвигуна через клинопасову пере­дачу. Всі вузли верстата кріпляться на суцільнолитій чавунній станині. Керу­вання верстатом кнопкове.

Фугувальні верстати можуть бути з ручною і механічною подачею. Верстати з ручною подачею випускаються мо­делей: СФ3-3, СФ4-2 і СФ6; з механіч­ною — СФА4-2, С2Ф-4 1 СФК-6.

Широке застосування дістав верстат СФ4-2.

Столи цього верстата змонтовані на ексцентрикових валиках, розміщених на двох проміжних під­ставках. Передній стіл регулюється по висоті залежно від товщини шару, що знімається, за допомогою рукоятки 4. Вони встановлюються на рівні різаль­них кромок ножів. Ножі в круглому ножовому валі кріпляться клинами.

Рейсмусовий верстат – це деревообробний верстат призначений для обробки заготовок струганням для доведення до певної товщини. Портативні деревообробні рейсмуси мають один вал з 1-3 ножами. Використовуються домашніми майстрами та в дрібному виробництві. 

Фрезерний верстат — металообробний верстат призначений для обробки фрезоюплоских і фасонних поверхонь, тіл обертання, зубчастих коліс та інших заготовок. Деталь, закріплена на столі, робить поступальний рух (криволінійний або прямолінійний), при цьому фреза робить обертовий рух. Керування металорізальним верстатом здійснюється вручну, механічно або автоматично за допомогою системи ЧПУ.

СВЕРДЛИЛЬНО-ПАЗУВАЛЬНІ ВЕРСТАТИНа цих верстатах можна виконувати два види операцій: свердління отворів і обробка пазів із заокругленими краями. Радіус заокруглення паза рівний радіусу кінцевої фрези. Характеризується великою трудоємкістю і малою продуктивністю, тому ці верстати застосовують в одиночному виробництві. Верстати випускаються з ручною (модель СВП-2) і механізованою подачею (СВА-2) інструмента на деталь.

Шліфувальний

Верстат призначений для шліфування по площині дерев’яних виробів. Станина верстата складається із лівого та правого стояків, з’єднаних між собою балками. На лівому стояку станини встановлена передня бабка, на якій закріплено електродвигун із ведучим шківом. Задня бабка верстата встановлена на правому стояку, на якому розміщено ведений шків та пристрій для натягування шліфувальної стрічки.  З метою поліпшення умов роботи верстата і усунення вібрації шківи виготовлені з легкого алюмінієвого сплаву. Стіл верстата рухомий – його можна пересувати вручну у горизонтальній і вертикальній площинах. Кнопковий пускач змонтовано на балці станини. Робочий інструмент верстата – безконечна  шліфувальна стрічка шириною 125 мм. Зернистість стрічки вибирають, залежно від вимог до шліфувальної поверхні. Верхня гілка шліфувальної стрічки і барабани, що обертаються, закриті конструкціями, які легко відкриваються під час заміни стрічки. Для зручності і безпеки роботи у верстаті передбачена праска із повстяним покриттям, яка рухається вздовж столу та лампи для освітлення робочої зони. Верстат оснащений патрубком d125 мм для під’єднання  до місцевої або загальної системи аспірації.

Залежно від типа абразивного інструменту, форми, шліфувальній шкірці, що додається, і призначення розрізняють Ш. с.: дискові, стрічкові, барабанні (циліндрові), бабінниє, віброшліфувальні і полірувальні. Залежно від характеру руху подачі деталі Ш. с. бувають позиційні і прохідні. У позиційних Ш. с. абразивний матеріал або оброблювана деталь здійснюють зворотно-поступальний рух, а в прохідних Ш. с. оброблювана деталь (або виріб) проходить через зону абразивного матеріалу. До позиційних відносяться деякі Ш. с. для полірування лакованих деталей. Шліфовку лакованих поверхонь виробляють частіше на віброшліфувальних верстатах, в яких шкірка в зоні контакту здійснює разом з притискним механізмом коливальні рухи (близько 1400 коливань в 1 мін . Найбільш продуктивні широколенточниє Ш. с. прохідного типа і Ш. с. барабанного типа.

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ:  Потужність головного двигуна, кВт_ _ _ _ _ _ _ _ _ _3,0 Довжина шліфувальної стрічки, мм_ _ 5900 (6400, 7400) Ширина шліфувальної стрічки, мм_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 150 Кут нахилу шліфувального вузла, град._ _ _ _ _0.90 Параметри живлячої мережі, В_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 380 Швидкість шліфувальної стрічки, м/с_ _ _ _ _ _ _ _ _17 Швидкість повітряного потоку аспірації, м/с _ _ __20 Діаметр патрубка аспірації, мм_ _ _ _ _ _ _ _ _ _100 Вага верстата, кг _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _380 (420, 480)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]