Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Obrobka_derevini.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
180.74 Кб
Скачать

Правила техніки безпеки під час токарної обробки деревини:

До початку роботи

1.     Працювати на токарному   верстаті   можна  лише в спецодягу,   із  застебнутими   рукавами.   Надіти головний убір, щоб волосся на звисало.

2.     На   верстаті   та   робочому   місці   не   повинно бути зайвих предметів.

3.     Перевірити  стан   інструментів,   якими   доводиться працювати.  Звернути увагу на те, щоб ручки рейєрів та мейселів були гладенькими і не мали тріщин.

4.     Перевірити технічний стан верстата та пристроїв. Якщо виявлено несправності, треба повідомити про це вчителя. Без його дозволу вмикати верстат не можна.

5.     Перевірити  надійність заземлення верстата.   Якщо лінію заземлення порушено, вмикати верстат категорично забороняється.

Під час роботи

1.     Працювати на токарному верстаті треба лише в захис­них окулярах. Можна використовувати спеціальні захисні екрани з прозорого матеріалу.

2.     Різальний інструмент під час роботи треба тримати обома руками.

3.     Під час роботи верстата не можна обмірювати оброб­лювану деталь чи  переставляти  підручник. Ці  операції можна робити лише зупинивши верстат.

4.     Для шліфування деталі використовують спеціальні фасонні колодки, на які натягують шліфувальну шкурку. Шліфувати деталь, притискуючи до неї шліфувальну шкур­ку рукою без колодки, не можна.

5.     Під час роботи треба бути уважним. Якщо виявилось, що верстат несправний, треба негайно зупинити його та повідомити про це вчителя.

6.      Якщо, торкнувшись верстата, відчуєте дію електрич­ного струму, працювати далі   не можна.  Верстат  треба негайно зупинити та повідомити про це учителя.

7.     Не можна торкатися частин верстата, які рухаються. Це небезпечно.

8.     Кидаючи робоче місце, обов'язково треба вимкнути верстат.

9. Не можна гальмувати   верстат   натиском   руки на оброблювану деталь, патрон чи пас.

10. Під час роботи верстата не можна змащувати його, лагодити тощо. Це роблять тільки після повної зупинки верстата.

Призначення, будова, основні технічні характеристики дерево­обробних верстатів (круглопилкових, фугувальних, рейсмусових, фрезерних, свердлильно-пазувальних, шліфувальних). Підготовка верстатів, прийоми роботи на деревообробних верстатах.

Розкрій деревини вздовж волокон або поділ дощок на бруски відповідної ширини здійснюється на круглопилкових верстатах для поздовжнього розкрою (їх ще називають ділильними або ж прирізними) таких моделей: ЦА-2 і ЦА-3 — з вальцьово-дисковою подачею матеріалу; ЦДК-4, ЦДК4-2, ЦДК-5, ЦДК5-1 і ЦМР-1 з гусеничною подачею матеріалу, а також універсальні круглопилкові верстати Ц-5 (старої) і Ц-6 (нової) конструкції з ручною подачею матеріалу. Всі вони належать до другої групи круглопилкових верстатів.

Круглопилковий універсальний верстат з ручною подачею Ц-6 досить простий за конструкцією і в експлуатації (Рис. 1). На цьому верстаті можна розкроювати матеріал вздовж' і впоперек волокон, а також під будь-яким кутом. При застосуванні спеціальної збільшеної каретки на ньому можна розкроювати плитові матеріали на відповідні формати. Верстат складається з чавунної станини коробчастої форми. Пилковий вал 1 і електродвигун 8 закріплені на двох шарнірно зв'язаних із станиною плитах 7. Рух від електродвигуна до пилкового вала передається через клинопасову передачу. Положення пилкового вала й електродвигуна у вертикальній площині змінюють маховичком 6, який зв'язаний гвинтом з гайкою, що закріплена на верхній плиті. Пас натягується регулюванням довжини штанг, що з'єднують плити. На столі 2 є отвір для пилки і поздовжній паз, в якому рухається пересувний упор-кутник або каретка. На столі верстата закріплені напрямна лінійка 5 і захисний пристрій пилкового диска 4. Лінійка переміщується на відповідну відстань від пилкового диска і фіксується спеціальним гвинтом. При розкрої матеріалу впоперек або під кутом застосовують каретки або спеціальні пристрої (Рис. 2).

Рис. 1. Схема універсального круглопилкового верстата Ц-6:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]