Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
elektrotekhnika.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
131.58 Кб
Скачать
  • За числом фаз

Розрізняють одно-, дво-, три-, і багатофазні електричні машини. Практично число фаз не перевищує шести і лише в деяких випадках сягає дванадцяти. Машини постійного струму зазвичай належать до однофазних машин.

Крім зазначених класифікацій розрізняють й інші — за ступенем захисту від навколишнього середовища, за способом монтажу тощо.

Види динамічних машин:

1.Машина постійного струму- ел.машина,обмотка якоря якої сполучена з електричною мережею постійного струму за допомогою механічного або напівпровідникового перетворювача частоти.(генератори і двигуни).

2.Машини змінного струму- це асинхронні машини та синхронні.

Асинхронні двигуни це МЗС у яких частота обертання магнітного поля статора і ротора не співпадають.

Синхронний двигун має дві обмотки які підключені до 2 різних мереж.Синхронні машини являють собою перетворювачі електромеханічної енергії у електричну.

6.Трансформація змінного струму. Трансформатори та автотрансформатори.

Електрорушійна сила потужних генераторів електростанцій досить велика. А на практиці найчастіше потрібна не дуже висока напруга. Перетворення змінного струму, за якого напруга збільшується чи зменшується в декілька разів майже без затрат потужності, здійснюється за допомогою трансформаторів. Дія трансформатора ґрунтується на явищі електромагнітної індукції. Якщо до первинної обмотки трансформатора, яка містить N1 витків, прикласти змінну напругу, то по обмотці буде проходити струм і створить в осерді циркулюючий магнітний потік.

За допомогою трансформатора знижують значення струму і збільшують напругу під час передавання електричної енергії. Це сприяє зниженню теплових втрат (Q = I2Rt - закон Джоуля-Ленца). Ураховуючи, що потужність струму дорівнює добутку напруги на струм, таке зменшення струму не змінить передаваної потужності.

Передавання електроенергії на великі відстані здійснюють за напруг у декілька сотень тисяч вольтів. Генератори потужних електростанцій виробляють струм з напругою від 6 до 20 кВ. Для передавання електроенергії від електростанцій використовують трансформатори для підвищення напруги до декількох сотень кіловольтів. На місцях споживання електроенергії за допомогою трансформаторів напругу зменшують

Змінний струм від генератора по провідниках надходить до споживачів, де електрична енергія перетворюється в інші види енергії. За допомогою електродвигуна змінного струму енергія електромагнітних коливань перетворюється у механічну енергію, а в лампах розжарювання, в спіралях електронагрівальних приладів електрична енергія змінного струму перетворюється у внутрішню енергію. Електричну енергію широко застосовують у промисловості, сільському господарстві, на транспорті тощо.

7.Асинхронні електричні машини. Класифікація, будова та експлуатаційні характеристики.

1.Будова та принцип дії.

Трифазні асинхронні машини були розроблені у 1888 р. М.О. Доліво-Добровольським. Асинхронна машина — це машина змінного струму, в котрій збуджується обертове магнітне поле. Ротор обертається асинхронне, тобто із швидкістю, що відрізняється від швид­кості поля.

Асинхронні машини принципово можуть бути генераторами або дви­гунами. Характеристики асинхронних двигунів дуже добрі, і вони ши­роко застосовуються в техниці. Асинхронні генератори практично не використовуються, тому що мають дуже низькі експлуатаційні якості.

Асинхронні двигуни за своєю простотою, надійністю та ефективні­стю дістали широкого розповсюдження. Понад 85% усіх електродви­гунів — це трифазні асинхронні двигуни.

Асинхронна машина складається із статора і ротора. Статор має шихтоване осердя, у пазах якого розташована трифазна обмотка. У най­простішому випадку вона складається із трьох котушок, що зсунуті одна до одної на 120°.

Ротор буває двох типів:

короткозамкнений;

фазний.

Короткозамкнений ротор має шихто­ваний циліндр із пазами. У пази уклада­ються стержні, що замкнені електричне із обох боків кільцями. Ці кільця та стержні М.О. Доліво-Добровольський назвав «біля­чим колесом

На рис наведено будову асинхрон­ного двигуна із короткозамкненим ротором. Оскільки на роторі немає колекторного вуз­ла, ротор не має ковзаючих контактів, дви­гун дуже простий щодо обслуговування, надійнийу роботі, дешевий, легкий та еконо-дй. Це двигун «основного виконання». За стандартом передбачені спрощений та розгорнений способи графічного позначення асинхронних машин. трощеному способі обмотки статора та ара зображаються у вигляді кіл. У розгорнених позначеннях обмотка статора Вражається у вигляді ланцюжка півкіл, а мотка ротора — у вигляді кола.

На рис. наведено спрощене та розгорнене графічне зображення короткозамкненого асинхронного двигуна. На рис. наведено спрощене та розгорнене позначення асинхронної машини з фазним ротором.

В обох випадках обмотка статора з'єднані в «трикутник».

Трифазна обмотка статора ство­рює обертове магнітне поле. Швидкість обертання поля залежить тільки від частоти струму та кількості пар полюсів обмотки статора.

Обертове магнітне поле перетинає стержні «білячого колеса» і наво­дь у них ЕРС. Оскільки стержні замкнені кільцями, ЕРС індукує в них струм. Взаємодія обертового магнітного поля із струмом у стержнях створює обертаючий електромагнітний момент. Якщо ротор розігнати до швидкості обертового поля, то магнітні силові лінії не перетинатимуть стержнів і не буде наводитися ЕРС.

У цьому разі не створюватиметься обертаючий електромагнітний мо­мент. Тобто машина працює тільки тоді, коли n1 ¹n2

де n1 — швидкість обертання поля (об/хв — синхронна швидкість);

n2 — швидкість обертання ротора (об/хв — асинхронна швидкість).

Взагалі асинхронна машина, як і всі електричні машини, обо­ротна, тобто, якщо

n1 > n2, машина працює у режимі двигуна;

n1 < n2, машина працює у режимі генератора;

n1 = n2 штучний режим ідеального неробочого (холостого) ходу.

Якщо поле обертається в один бік, а ротор обертається сторонньою силою в інший бік, то машина працює у режимі електромагнітного гальма.

Вводять величину S (ковзання), що характеризує асинхронність

Звичайно ця величина визначається у частках одиниці або відсотках і коливається S = 0,02...0,05.

2. Обертове магнітне поле

Обертове магнітне поле створюється обмоткою статора, що складається із трьох котушок. Ці котушки розташовані під кутом 120" одна до одної і на них подається трифазна синусоїдна напруга. Тобто у котушках проходять струми, що зсунуті один до одного на 120. Можна розглянути моменти часу, коли фазні струми сягають максимальних значень. Із таблиці видно, що максимальний струм не збігається за напрямом із двома іншими фазними струмами.

Три котушки статорної обмотки (початки А, В, С, кінці х, у, z) розташовані під кутом 120° (рис. 10.6). Відповідно до таблиці на рисунку зображені напрями струмів. Якщо об'єднати провідники з однаковим напрямом струмів, можна зобразити магнітне поле статора. Це поле-буде обертатися відповідно до частоти струму, тобто

Таким чином, кутова частота обертання двополюсного поля дорівнює кутовій частоті струму в обмотці статора.

. Якщо у кожну фазу обмотки статора увімкнути по дві котушки (витки укладати не через 180°, а через 90°, як наведено на рис. , то можна одержати чотириполюсне поле. Це поле обертатиметься у два разі повільніше, тому що у цьому разі р=2 (дві пари полюсів) . Можна і далі збільшувати кількість пар полюсів, збільшуючи кількість котушок у кожній фазі Таким чином створюється багатополюсне обертове магнітне поле.

3.Робочі характеристики асинхронного двигуна

Природною механічною характеристикою називається характери­стика двигуна з короткозамкненим ротором (опір обмотки ротора прак­тично дорівнює нулеві).

Штучна характеристика це характеристика двигуна з опором обмотки ротора R2 > 0 (фазний ротор).

При аналітичних дослідженнях асинхронних машин вико­ристовується залежність електромагнітного моменту від ковзання . Як й усі електричні машини, асинхронна машина оборот­на. У режимі 0 < S< 1 вона працюс як двигун. За негативними значення­ми ковзання (швидкість ротора більша за швидкість обертання поля) машина працює як генератор. Якщо зовнішня сила обертає ротор про­ти напрямку обертання поля (S > 1), то машина працює як електромаг­нітне гальмо. При цьому електромагнітний момент перешкоджатиме обертанню ротора.

Робочими характеристиками асинхронного двигуна назива­ються залежності від потужності Р2 або від коефіцієнта завантаження

— частоти обертання ротора п2 (або ковзання);

— коефіцієнта корисної дії;

— коефіцієнта потужності (cos(j);

— струму статора I1;

— моменту на валу М2.

4.Регулювання швидкості обертання ротора

3 точки зору регулювання швидкості обертання ротора асин­хронний двигун гірший за двигуни постійного струму. Звичайно асинх­ронні двигуни застосовуються у нерегульованих приводах.

Двигун із фазним ротором регулюється введенням реостата. При цьому зменшуються оберти . Це дуже неекономічне, бо збільшу­ються втрати на додатковому опорі. Регулюючі реостати звичайно роз­раховують на тривалий режим роботи та регулюють оберти у діапазоні до трьох разів.

регулювати швидкість обертання ротора короткозамкненого двигуна можна двома способами. .

1. Зміною числа пар полюсів. Виводи котушок статорної обмотки перемикаються на клемній дошці. В залежності від їх перемикання змінюється число пар полюсів. Цей спосіб дає змогу регулювати обер­ти ступінчасте.

2. Зміною частоти живлячого струму. Звичайно частоту регулю­ють тиристорним перетворювачем частоти у межах f = 20...60 Гц.

Недоліком цього способу є необхідність вмикання додаткового при­ладу та невеликі границі регулювання.

Щодо реверсування (зміни напрямку обертання ротора), то необхідно змінити напрям обертання магнітного поля. Це можна здійсни­ти, якщо перемкнути два будь-які лінійні проводи, що з'єднують три­фазну мережу із статором двигуна.

5.Пуск асинхронного двигуна

У асинхронного двигуна не дуже добрі пускові характерис­тики. При пускові під повною напругою виникають значні струми в обмотці статора, що у кілька (6...7) разів перевершують номінальні. Це небезпечно і для двигуна, і для мережі змінного струму. Пусковий мо­мент двигуна звичайно малий, тому при пускові двигун треба розванта­жити. Задачу пуску розв'язують за допомогою штучного підвищення опору обмотки ротора. При цьому збільшується пусковий момент та зменшується пусковий струм.

Пуск двигуна із фазним ротором здійснюється введенням максимального опору реостата в обмотці фазного ротора. Після розго­ну ротора поступово зменшують опір реостата. Деколи використову­ють ступінчастий реостат (мають пусковий одатковий та робочий опір).

Пуск короткозамкненого двигуна полегшується спеціальною конструкцією ротора у двигуні з витісненням струму. У роторі і гли­боким пазом стержні «білячої клітини» виготовляються у вигляді пла­стини і вкладаються у глибокий паз осердя ротора. Розподіл струму за глибиною паза залежить від індуктивності окремих його чистин. Пото­козчеплення та індуктивність глибинної частини стержня більша за по­токозчеплення та індуктивність зовнішніх частин. Тому у момент пус­ку, коли частота струму у стержнях велика, індуктивний опір глибинних частин великий. Відбу­вається «витіснення» струму у верхню частину стержня

Пуск Робота Таким чином, збільшується активний опір «білячого колеса» при пускові, пол­іпшуються пускові характеристики. У номінальному режимі роботи двигуна частота струму у стержнях мала, про­цес «витіснення» відсутній, активний опір стержня зменшується.

Стержні ротора з глибоким па­зом можна виготовляти різної форми .

Ротор з подвійною «білячою клі­тиною» має два «білячих колеса». Верхня клітина виготовляєтся з латуні, нижня — із міді й має більший переріз. У момент пуску струм витискається у верхню, латунну клітину, що має вели­кий активний опір. Ця клітина нази­вається пусковою. В усталеному режимі працює нижня, робоча клітина із малим активним опором .У двигу­на з витісненням струму пусковий мо­мент може збільшуватись у три рази. Пусковий струм встановлюється у три-чотири рази більший, за номінальний.

За рахунок зниження напру­ги, що подається на обмотку статора, є змога зменшити пусковий струм. Зни­ження пускового струму спричиняє небажане зменшення і пускового моменту. Цей спосіб називається пуском при зниженій напрузі. Є кілька способів пуску при зниженій напрузі. Напругу зменшують або за допо­могою додаткового приладу, або методом перемикання обмоток:

1) пуск за допомогою реактивної котушки;

2) пуск за допомогою реостата (активного опору);

3) автотрансформаторний пуск;

4) пуск перемиканням котушок обмотки статора із «трикутника» (у номінальному режимі) на «зірку».

На жаль, усі ці способи знижують не тільки пусковий струм, а й пус­ковий, момент.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]