Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Різання матеріалів і.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
112.13 Кб
Скачать

Спрацювання різальних інструментів. Критерій затуплення

У процесі роботи інструмент зношується та втрачає свої рі­зальні властивості. В зв’язку з цим його доводиться переточувати. Спрацюванням інструменту називається руйнування його контактних поверхонь в результаті тертя стружки об передню поверхню і задніх поверхонь об оброблювану заготовку.

Спрацювання металорізального інструменту відбувається під впливом

сил молекулярного зчеплення оброблюваного металу з поверхнею різальної частини інструменту та абразивної дії твердих частинок, що існують у структурі оброблюваного матеріалу.

Крім того, в роботі твердосплавним інструментом, коли тем­пі і іатура різання досягає 900° С і вище, спостерігається розм’якшення поверхні контакту інструментального матеріалу, части­ннії його проникають (дифундують) у стружку і поверхневі ша­рп оброблюваної деталі. Одночасно атоми оброблюваного мате­ріалу дифундують у поверхневі шари інструменту.

Хімічний склад та фізико-механічні властивості поверхневих j шарів інструменту при цьому змінюються, зносостійкість ЇХ І знижується, інтенсивність спрацювання підвищується.

На практиці залежно від умов роботи зустрічаються три ос­новні спрацювання (рис. 10): по задній поверхні (а), по передній поверхні (б), одночасно по задній і передній поверхнях (в).

Тут розрізняють три періоди. Спочатку настає початкове спра­цювання, яке проходить досить інтенсивно. В часі воно займає близько 5 % часу роботи інстру­менту між заточуваннями. Потім настає період нормального спра­цювання, коли воно збільшується поступово і, нарешті, розпочина- ( п.ія період посиленого спрацю- 11.11 IIїй, який призводить до руйну­вання різальної частини інструме­нту.

Поняття про стійкість інструментів та вибір оптимальної стійкості. ми розглядали інструмент, який в результаті стирання робочих граней втрачає свої різальні властивості. Для доцільно­му продовження різання інструмент потрібно загострити.

Час безперервної роботи інструменту між двома загострен­им мп у хвилинах називають його стійкістю (або періодом стійкості) і позначають буквою Т(хв).

На стійкість впливають такі чинники: режими різання (V, і, S), якості оброблюваного матеріалу і матеріалу інструменту, якість і кількість мастильно-охолоджувальної рідини, геометрія інструменту та ін,

Залежність стійкості від швидкості різання при інших сталих чинниках можна виразити формулою:

V1|V2 = T1 | T2

Де Т це стійкість

Швидкість різання. Вплив різних факторів на швидкість різання. Формули для розрахунку швидкості різання при точінні.

Швидкість різання – це один з основних факторів, які визначають продуктивність обробки. Із збільшенням швидкості різання росте продуктивність обробки, але швидше спрацьовується інструмент і ростуть зв’язані з цим затрати. Тому в кожному конкретному випадку треба вибирати допустиму швидкість різання, при якій забезпечується найвища продуктивність при найнижчій собівартості виробів.

Швидкість різання обмежують властивості інструментального матеріалу. На швидкість різання, яку допускає інструмент, впливають матеріал різальної частини інструменту, вид обробки, оброблюваний матеріал, подача і глибина різання, геометричні параметри різальної частини інструменту, мастильно-охолоджуючі речовини. Швидкість різання визначається при поздовжньому точінні по залежності , а при фасонному точінні і відрізанні v= . В цих залежностях Cv – коефіцієнт, що враховує умови різання і властивості оброблюваного матеріалу, а Т – період стійкості різального інструменту в хв. Його необхідно вибирати так, щоб собівартість виконуваної ними операції була мінімальною. Тому для дорогих інструментів період стійкості повинен бути більшим, так як часті переточування призводять до швидкої втрати інструменту, знижують його продуктивність і збільшують собівартість обробки. Рекомендовані періоди стійкості для різних інструментів приведено в довідниках. Відносна стійкість характеризується показником степені т, який залежить від інструментального матеріалу і характеру спрацювання інструменту. Для швидкорізальних сталей т=0,1-0,125; для твердих сплавів т=0,2-0,25; для мінералокераміки т=0,5.

Чим більша глибина різання і подача тим менша швидкість різання, цей вплив залежить від показників степенів xv i yv.Ці показники менші 1 і xv<yv. Та при точінні конструкційної сталі твердосплавними різцями з s>0,3 мм/об xv=0,15 a yv=0,25. Тому при розрахунках режимів обробки бажано встановлювати максимальні значення глибини різання (виходячи з припуску на обробку) і менші подачі.