Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма фахового іспиту до магістратури 2012.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
248.83 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Сумський державний педагогічний університет ім. А.С. Макаренка

Інститут філології

Кафедра української мови

Кафедра української літератури

                                  

 «Затверджую»

Ректор СумДПУ ім. А.С.Макаренка

__________       проф. Кудренко А.І.

„___”__________ 2012 р.

Програма фахового атестаційного іспиту з української мови та літератури

для вступу на навчання за освітньо-професійною програмою підготовки

магістрів спеціальності 8.02030301 Мова і література* (українська мова і література)

Розглянута на засіданні приймальної

комісії університету «___»_________2012 р.

протокол  № ___

Суми

СумДПУ ім. А.С.Макаренка

2012

Програма фахового атестаційного іспиту з української мови та літератури для вступу на навчання за освітньо-професійною програмою підготовки магістрів спеціальності 8.02030301 Мова і література* (українська мова і література) ухвалена на засіданнях кафедр української мови (протокол № 6 від 28 лютого 2012 року) та української літератури (протокол № 4 від «30» листопада 2011 р.).

Завідувач кафедри української мови д.п.н., проф. О.М.Семеног

Завідувач кафедри української літератури д. філол.н., проф. Л.М.Горболіс

Пояснювальна записка

На початку ХХІ століття все виразніше й гостріше постають питання реформування вищої освіти в Україні в напрямку гуманізації, що спрямована на формування інтелектуальної культуро мовної морально-духовної особистості, якій властиві естетичні смаки. Нова соціально-освітня ситуація в Україні також актуалізує поступовий перехід від репродуктивної освіти до освіти інноваційної, сутнісний зміст якої полягає у зверненні до особистісних якостей та творчого потенціалу майбутніх учителів-словесників, викладачів української мови чи української літератури. У реалізації цих завдань пріоритетну роль відіграють філологічні дисципліни.

Програма вступного іспиту з української мови спрямована на виявлення знань студентів з базового лінгвістичного курсу – сучасної української літературної мови в його взаємозв’язках з діалектологією, історією мови, стилістикою, культурою мови тощо.

Програма складається з розділів «Вступ», «Фонетика і фонологія», «Орфоепія», «Графіка і орфографія», «Лексика і фразеологія», «Морфологія», «Синтаксис».

Програма вступного іспиту з української літератури спрямована на виявлення знань студентів про літературний процес, розвиток українського письменства і літературної критики цієї доби, а також вміння аналізувати художній текст.

Програма складається з розділів «Українська література Х – ХVІІ ст.», «Українська література ХІХ ст.», «Українська література кінця ХІХ – початку ХХ ст.», «Українська література ХХ ст. Сучасна українська література».

Програма вступного іспиту передбачає обов’язкове прочитання абітурієнтом рекомендованих художніх текстів, ґрунтовне літературознавче потрактування літературних явищ, творчості письменників, стильових особливостей творів тощо, їх аналіз у контексті суспільно-політичних, літературно-мистецьких подій епохи.

Програма вступного іспиту з української мови та літератури для вступу на навчання за освітньо-професійною програмою підготовки магістрів 8.02030301 Мова і література* (українська мова і література) відповідає програмі підготовки бакалаврів напряму 6.020303 Філологія* Українська мова і література, спеціальностей «Українська мова і література», «Українська мова і література та іноземна мова».

Форма проведення – усний іспит.