Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
es_geo.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
88.06 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТІ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДВНЗ ”Донецький національний технічний університет”

Затверджено:

Голова приймальної комісії

___________________О.А.Мінаєв

“____”_____________2012р.

Програма

фахового вступного випробування для вступу на навчання

за освітньо-кваліфікаційними рівнями «спеціаліст», «магістр»

Спеціальність: 7.05070205, 8. 05070205 Електромеханічні системи геотехнічних виробництв

Донецьк, ДонНТУ, 2012р.

Вступ

Дана робоча програма включає в себе основні питання спеціальних дисциплін, за якими здійснюється підготовка бакалаврів зі спеціальності 6.092204 «Електромеханічне обладнання енергоємних виробництв», і які виносяться на фахові вступні випробування з даної спеціальності для абітурієнтів, які вступають до ВНЗ з метою навчання за програмою освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр».

Електропостачання і електропривод гірничих підприємств

Особливості виконання рудникового електрообладнання. Рівні та види вибухозахисту рудникового електрообладнання. Вимоги до електрообладнання різних рівнів вибухозахисту. Фактори, що визначають дію електричного струму на організм людини. Види електричних мереж на гірничих підприємствах з точки зору електробезпеки, їх порівняльна характеристика. Захисне заземлення. Приклади заземлення окремих електроапаратів. Апаратура захисту від утікань струму: призначення, принцип роботи і види. Вибір напруги живлення шахтних споживачів електроенергії. Охорона праці під час експлуатації підземного електрообладнання щодо електробезпеки.

Двигуни, що використовуються в підземних умовах шахти: класифікація і конструкція, доцільність використання. Двигуни, що використовуються в технологічному комплексі поверхні шахти: класифікація, конструкція, доцільність використання.

Призначення і класифікація апаратури управління і захисту рудникового електрообладнання. Максимальний струмовий захист. Розрахунок уставок максимального струмового захисту. Мінімальний і нульовий захист електрообладнання. Явища, що виникають в силових контактах електрообладнання змінного і постійного струму. Повітряні і вакуумні камери дугогасіння. Захист від втрати керування. Контроль за станом заземлюючої жили кабеля. Захист від перевантажень. Розрахунок уставки захисту від перевантажень. Захист від пусків двигунів, що не відбулись. Тепловий захист двигунів і обмоток трансформаторів. Блокування від утікань струму, його принципова відмінність від захисту від утікань. Поняття про форсований запуск потужних споживачів. Схеми форсування. Апаратура ручного управління. Класифікація комутаційних апаратів і види контактів в них. Рудникові автоматичні вимикачі серії АВ: призначення, конструкція, складові частини. Вибір автоматичного вимикача і перевірка його комутаційної спроможності. Рудникові пускачі: призначення, серії і конструктивні особливості. Призначення і конструктивні особливості автоматичних вимикачів серії АВ. Робота схеми електричних з’єднань пускачів. Вибір рудникового пускача. Комплексні

пристрої управління. Апаратура дистанційного управління очисними комплексами. Апаратура управління прохідницькими комплексами. Охорона праці при експлуатації пускачів і комплектних пристроїв управління підземними машинами і механізмами. Пускові агрегати для живлення ручних електросвердел: призначення, конструкція, робота схеми апаратів. Рудникове освітлення: основні світлотехнічні величини, норми охорони праці щодо цих величин. Устаткування, принцип роботи і характеристики джерел освітлення. Конструкція рудникових світильників. Освітлювальні апарати. Вибір освітлювального апарата. Переносні світильники, їх конструкція. Автоматизація заряду-розряду переносних світильників.

Шахтні трансформатори: призначення і класифікація. Комплектні трансформаторні підстанції: конструкція, види захистів і блокувань. Робота схеми електричних з’єднань комплектних трансформаторних підстанцій. Розрахунок і вибір трансформаторної підстанції. Комплектні розподільчі пристрої напругою 6 кВ: призначення, серії, конструкція, види захистів і блокувань, робота електричної схеми. Вибір комплектного розподільчого пристрою. Особливості розрахунку і вибору максимального захисту комплектного розподільчого пристрою.

Шахтні кабельні мережі. Класифікація і конструкція силових кабелів. Вибір кабелю по тривалому струму навантаження і механічній міцності. Особливості перевірки якості напруги під час запуску машини. Особливості перевірки якості напруги в нормальному режимі роботи машини. Коротке замикання. Розрахунок струмів короткого замикання. Особливості розрахунку струмів короткого замикання методом приведених довжин. Перевірка перерізу кабелю по термічній стійкості і чутливості максимального захисту. Схема електропостачання вуглевидобувної дільниці шахти. Схема електропостачання підготовчої дільниці шахти. Схема електропостачання конвеєрних ліній на шахті. Схема електропостачання електровозного транспорту на шахті. Центральні підземні підстанції і високовольтні розподільчі пункти. Високовольтна мережа. Автоматика і телемеханіка в схемах електропостачання підземних споживачів.

Головна поверхнева підстанція. Схема комплектування і призначення її окремих елементів. Конструкція елементів схеми головної поверхневої підстанції: роз’єднувачі, автоматичні вимикачі, розрядники, комплектні розподільчі пристрої тощо. Особливості проектування головної поверхневої підстанції. Автоматика і телемеханіка в схемах головної поверхневої підстанції. Схема електропостачання вентиляторних установок на шахті. Схема електропостачання підйомних установок шахти. Схема електропостачання шахти. Поняття системи електропостачання і вимоги до неї. Максимальний струмовий захист і струмова відсічка в мережах електропостачання. Повітряні і кабельні мережі електропостачання. Категорії споживачів електроенергії. Особливості схеми з використанням “глибокого вводу”. Якість електропостачання і її показники. Реактивна потужність і способи її компенсації. Надійність електропостачання, її числові показники. Техніко-економічні показники електропостачання. Нормування електропостачання. Облік електроенергії. Оплата електроенергії. Конструкція і схеми підключення лічильників енергії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]