Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Централь материалы для отчета.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
260.1 Кб
Скачать
    1. Інтегральна оцінка потенціалу підприємства

Маркетинг готельних послуг - являє собою систему організації і збуту послуг, націлених на повне задоволення потреб клієнтів і отримання прибутку па основі дослідження і прогнозування ринку; вивчення внутрішнього і зовнішнього середовища підприємства, розробки заходів щодо поліпшення послуг, розширенню асортименту додаткових послуг, вивчення покупців, конкурентів , цінової політики, формування попиту, стимулювання збуту і реклами.

Маркетинг готельного господарства має свої специфічні особливості порівняно з іншими видами комерційної діяльності. Маркетингова концепція в готельному бізнесі встановлює, що головним пріоритетом у підприємництві має бути задоволення бажань і потреб клієнтів.

Якщо таке комерційне підприємство, як готель, здатне задовольнити клієнтів, вони, найімовірніше, зможуть створити для цього підприємства рівень обороту, який дозволить йому бути прибутковим. Керівництво готелів, роблячи акцент на задоволення потреб клієнтів, отримує більш вигідні у фінансовому відношенні результати, ніж думаючи спочатку про прибутковість, а потім вже про скоєний обслуговуванні клієнтів.

Основними принципами маркетингу, що відбивають його сутність і припускають ефективне досягнення його цілей, є:

• надання послуг, засноване на точному знанні потреб покупців, ринкової ситуації і реальних можливостей підприємства;

• ефективна реалізація послуг на певних ринках у запланованих обсягах і в намічені терміни;

• забезпечення довгострокової результативності (прибутковості) виробничо-комерційної діяльності підприємства, розробка та підготовка нових послуг;

• єдність стратегії і тактики поводження підприємства з метою активної адаптації до змінних вимог покупців послуг при одночасному впливі на формування і стимулювання їхніх потреб.

Організація маркетингової служби готелю «Централь» побудована на наступних принципах:

• цілеспрямованість - організація маркетингу сучасним цілям підприємства;

• простота маркетингової структури, чим простіше структура, тим вона більш мобільна і вище її ефективність;

• чіткість системи взаємовідносин відділу маркетингу з підрозділами готелю;

• гнучкість і пристосовність (під впливом змін купівельного попиту, НТП, розширення спектра наданих готелем послуг, маркетингова структура здатна змінювати свою організаційну форму);

• стимулювання активності і творчості працівників.

Робота відділу організована згідно із затвердженим положенням про відділ маркетингу, посадовим інструкціям, правилам і стандартам обслуговування.

Кількість і склад робочих служби маркетингу, їх взаімоподчіняемость і взаємний зв'язок, називають структурою управління. Ця схема являє собою функціональну модель побудови відділу маркетингу готелю. Як видно з малюнка, в службі маркетингу працює шість співробітників, кожен з яких має вищу освіту.

Перевести и вставить

Ріс. 1.4.1. Організаційна структура служби маркетингу готелю "Централь"

Маркетингова стратегія ТОВ «Готель« Централь». З метою максимального використання свого становища на ринку як комплексу, що поєднує в собі готель і бізнес-центр, розташований в самому центрі міста Донецька, ТОВ «Централь» в довгостроковому періоді має намір використовувати в комплексі стратегію диференціації і стратегію ніші, тобто створення унікальної на території Донецького регіону композиції послуг для компаній, банків, їх ділових партнерів і ділових людей, які прибувають до Донецька з діловими візитами. За умови підтримування високої якості обслуговування і респектабельного іміджу готельний комплекс зможе вже в короткостроковому періоді завоювати певне коло клієнтів.

Готель також ставить перед собою завдання розширення кола потенційних клієнтів.

Метою діяльності готельного комплексу є підвищення статусу та іміджу міста Донецька - столиці зосередження основних потужностей експортного та промислового потенціалу України - в особі ділових партнерів і різних фінансових і політичних організацій.

Діяльність готельного комплексу «Централь» спрямована на надання широкого асортименту послуг, які і визначають об'єкти його маркетингової діяльності: Готель «Централь», «Централь-Тур», кафе «Централь», стоянка, гараж, конференц-зал (кінозал) та інші послуги.

По кожному з цих напрямків розроблена своя програма маркетингу, але просування кожного виду послуги поодинці не ефективно, тому кожна з програм є складовою часткою комплексу маркетингової діяльності ТОВ готель "Централь".

Маркетинг - мікс готельного сервісу містить в собі комплекс різних заходів:

► Виявлення бажань і потреб споживача. Маркетологи готелю постійно спостерігають за своїми гостями і намагаються поліпшити свої можливості і ситуацію. Гості самі, коли їм надається можливість, можуть розповісти, що саме в обслуговуванні їх задовольняє, а що потребує поліпшення. Кожному клієнту, під час реєстрації на рецепції, видається опитувальний лист, який він може заповнити, за бажанням під час проживання в готелі і віддати на рецепцію під час від'їзду. Дуже важливо для менеджерів, зайнятих в готельному сервісі, навчитися слухати своїх гостей і працювати так, як вони рекомендують, це також важливо при розробці нових послуг або пропозицій готелю.

► Створення комплексу товарів і послуг, які задовольняли б цим бажанням і потребам. Основний товар (послуга) готелю це номери і кафе-бар готелю, допоміжні послуги готелю - автостоянка, автосервіс, підземний гараж, конференц; зал (кінозал), бізнес-центр, зал ігрових автоматів, замовлення квитків, - послуги туристичного бюро «Централь-Тур». Спеціальна пропозиція - вілла за містом. Постійно поновлюється і розширюється пакет послуг. Маркетологи готелю на базі опитування розробили пакет нових послуг готелю:

• фітнес-центр (оснащений тренажерами: бігова доріжка, силовий тренажер проектна ціна послуг 15 грн. / за годину);

• сауна (фінська сауна; турецький купол; солярій; масажний кабінет; кімната відпочинку, обладнана XV, відеомагнітофоном, музичним центром; проектна ціна 130 грн. / за годину на 8 осіб).

Ціноутворення. Визначення розумних тарифів проживання є, без сумніву, одним з найважливіших елементів успішного функціонування будь-якого готелю. Щоб правильно визначити вартість проживання в готелі, потрібно, перш за все враховувати собівартість номерів і готелю в цілому, здійснені та заплановані інвестиції, ситуацію і тенденції на основних цільових ринках, норму прибутку і повернення витрат на вкладений капітал, конкретний попит і пропозицію на даних цільових ринках в даний час, можливості конкурентів, якість обслуговування, пропоноване готелем і можливості його вдосконалення. З одного боку, абсолютно ясно, що розміри готельних тарифів повинні гарантувати покриття витрат на утримання готелю і відшкодовувати вкладені капітали. З іншого боку, вартість номера не повинна відлякувати потенційного клієнта, тому більшість готелів в світі і готель «Централь» використовують системи спеціальних тарифів для окремих категорій клієнтів.

Спеціальний тариф - це не що інше, як зменшення на певну величину (знижку) стандартного стійкового тарифу, який є максимальною ціною номера. У готелі «Централь» застосовуються такі типи спеціальних тарифів:

1) для індивідуальних клієнтів - тариф у вихідний день (10% від стійки - п'ятниця з 12:00 до понеділка 12:00);

2) бонусний тариф для індивідуальних клієнтів, що проживають більше 10 днів (10% від стійки);

3) для корпоративних клієнтів (10% від стійки). Корпоративними клієнтами готелю «Централь» є: банки - ГТУМБ, Укрсиб, Раффайзінг; Донкерампромсировина, ТПП, Еріксон, Оракл Нідерландів, авіакомпанія Донбас, Точмаш, ФК Металург, ДФ СП «Арго», ТОВ «Танцклуб Радуга-престиж» та ін;

4) для туроператорів та турагентів (від 5% до 30% від стійки);

5) святковий тариф (Новорічний, Різдвяний, Великодній, і т.д. - застосовується за умови покупки клієнтом послуги на святкування новорічної ночі в ресторані готелю і розраховується шляхом застосування знижки у розмірі 50% від стійки);

6) спеціальний тариф для молодят (50%-а знижка на номер, подарунок готелі, пізній сніданок і пізній виїзд).

Стратегія просування готелю. Просування готелю включає наступні засоби комунікації: Реклама, стимулювання збуту, зв'язки з громадськістю.

Цільова група:

Спектр послуг, наданий комплексом "Централь", спрямований на задоволення, в першу чергу, потреб компаній та їх ділових партнерів, які виявляють турботу про статус респектабельної і процвітаючою компанії: українських і зарубіжних бізнесменів, представників міжнародних фінансових і політичних організацій.

НАЙМЕНУВАННЯ СПОЖИВАЧА

Частка, %

I

Вітчизняні та іноземні представники приватних компаній, які розвивають свій бізнес в Донецькому регіоні*

50

2

Представники світових політичних і фінансових організацій та проектів, які часто відвідують Донецьк і активно проявляють інтерес до реструктуризації економіки регіону та залученню інвестицій

30

3

Зірки вітчизняної та зарубіжної естради, театру та їх супровідні групи (щомісячно в Донецьку проводиться в середньому 7 концертів)

10

4

Іноземні та українські спортсмени (і делегації їх супроводжують), які прибувають до Донецька в рамках спортивних заходів: Зірки Жердини, Євро кубки з футболу, баскетболу, гандболу, чемпіонати України з різних видів спорту

5-7

5

Інші споживачі

3-5

6

РАЗОМ:

100

Таблиця 1.3

Структура цільової трупи Готель «Централь».

На рис. 1.1.1 структуру цільової групи готелю „Централь представлено графічно.

Рис. .1.1.Стуктура цільової групи готелю „Централь”

Послуги готельного комплексу «Централь» спрямовані в першу чергу на ділову людину, яка цінує свій час, імідж процвітаючого бізнесмена, і якому для успішного ведення справ в іншому місті необхідні звичайні умови - комфорт, безпеку, ефективні комунікації і т.п. З'єднання і рівень наданих комплексом послуг було визначено світовим досвідом у галузі функціонування подібних комплексів.

Вибір засобів реклами. Для проведення рекламної компанії з просування послуг готелю «Централь», та підтримки позитивного іміджу обрані такі рекламні засоби:

• поштова реклама;

• друкована реклама;

• Інтернет-реклама;

• спонсорство;

• реклама у пресі (газети, журнали);

• сувеніри;

• зовнішня реклама;

• радіо реклама;

• ТВ-реклама;

• рекламний стенд «Новини готелю»;

• Стенд «Знамениті гості готелю»;

• дипломи, грамоти, вимпели.

Пряма поштова реклама (директ мейл) являє собою розсилання рекламних повідомлень (буклетів) на адресу можливих ділових партнерів (великі підприємства, фірми та організації міста Донецька, організації культури і мистецтва, турфірми Києва, посольства, консульства, банки). Мета: ознайомити керівників даної групи організацій, співробітників відділу маркетингу з послугами готелю «Централь» і запросити до співпраці при організації ними прийому почесних гостей, ділових переговорів, конференцій, фестивалів, виставок і т.д.

Переваги даного рекламного засобу - вибірковість щодо аудиторії, можливість вибрати для реклами певний територіальний район, конфіденційність. Недоліки: тривала робота по створенню банку споживачів.

Друкована реклама - це реклама конкретного виду послуг готелю:

• Листівки та буклети знайомлять гостей (клієнтів) - українських та іноземних громадян і з послугами готелю;

• Візитки, листівки, наклейки, конверти.

Переваги: створює позитивний імідж - особа готелю, розраховані на зорове сприйняття. Недоліки: короткочасне користування.

Інтернет-реклама - ефективний засіб поширення інформації про готель «Централь», підтримки іміджу за допомогою електронної мережі Інтернет. Для готелю це вихід на внутрішній і міжнародний ринок, відвідувачам надається можливість забронювати місце в готелі.

Реклама в пресі (довідники, газети, журнали), рекламні матеріали опубліковані в газеті «Салон», «Візитка Гід ТВ», «100 доріг», журналі «Готельний та ресторанний бізнес, в Довіднику" Золоті сторінки України, в Каталозі країн Чорномор'я, в "Бізнес Ревю", "Візитниця" Діловий світ Україна, Довідник готелів Україні, "Туристичні послуги в Україні від А до Я", Довідкова служба Євроінформ, журналі "Аеронет" і в інших ділових і розважальних журналах.

Переваги реклами в газеті - своєчасність, велике охоплення ринку. Недоліки - короткочасність існування. Переваги реклами в журналі - висока винахідливість і престижність, висока якість відтворення, тривалість існування. Недоліки: великий розрив між наданням рекламної інформації в редакцію і виходом його у світ.

Сувеніри: ручки, папки, сірники, цукор, повітряні кулі, пакети із символікою готелю.

Зовнішня реклама - рекламно - інформаційне панно, рекламні щити, прапори біля готелю.

Радіо реклама, ТБ-реклама - звукове оголошення (на радіо), рухомий рядок внизу кадру (ТБ), при розміщенні в готелі великих гостей за програмою співпраці з «Академсервіс» (організація гастролей артистів).

Рекламний стенд «Новини готелю», на якому розташовується інформація про заходи, які проходять в готелі, про нові послуги і привабливих знижки.

Спонсорство - допомога у проведенні заходів у місті, прийняття гостей. Основні напрямки спонсорства: спортивні, культурні, соціальні заходи (наприклад, розміщення в готелі учасників та гостей Міжнародного фестивалю «Зірки світового балету»). Спонсорство «Пані Україна». Участь у виставці «Нospitality - 2011», спонсорство та участь у конференції готельєрів та рестораторів "Індустрія гостинності 2011».

Переваги: додаткова можливість для готелю рекламувати своє ім'я, послуги, створення та підтримка привабливого іміджу.

Торгові партнери:

• «Iнтуріст - Донецьк» (співпраця з готелем «Дружба», іноземні партнери тур-оператори);

• Спортивний клуб Сергія Бубки, та інші спортивні організації;

• «Академсервис», «Золотий грамофон», «Арт-концерт»;

• Система електронних продажів Кращий Estern готелів;

• Онлайнова служба бронювання «Всі Готелі»;

• Інші тур-оператори.

Стимулювання (збуту) продажів Готелю «Централь». Одним із заходів по стимулюванню продажів є формування гнучкої політики знижок. Знижки - це «інструмент», який необхідний готелю для:

• залучення нових туроператорів і турагентів;

• залучення клієнтів у вихідні та святкові дні;

• згладжування конфліктів з гостями, які з тієї, або іншої причини, скаржаться на обслуговування;

• заохочення постійних клієнтів.

З введенням в експлуатацію фітнес-центру, більярдного йшла, тренажерного залу, сауни пропонується:

3) Клієнтам готелю "Централь", які проживають в номерах категорії «напівлюкс», надати знижку на придбання послуг фітнес-центру в розмірі 50% на першу годину користування;

4) Клієнтам готелю "Централь", які проживають в номерах категорії «Люкс», надати безкоштовне користування послугами більярдного залу, тренажерного залу, сауни протягом однієї години.

5) Пакет вихідний день (150 $, а також - 10%-а знижка на меню кафе готелю «Централь»). Пакет діє - п'ятниця з 12,00 ч. - Понеділок до 12,00 ч. і включає: двомісне розміщення в номерах категорії «Комфорт» або «Бізнес», сніданок, фітнес-центр (тренажерний зал, турецька або фінська сауна на вибір), солярій, більярд, екскурсія, пізній виїзд.

Рекламний бюджет Готелю «Централь» на 2012 рік становить 56 449,91 грн., Детальніше інформація по носіям та об'єктам надана у додатку.

2. ЕКОНОМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА РОЗМІЩЕННЯ ТОВ „ГОТЕЛЬ ЦЕНТРАЛЬ”

2.1. Аналіз підприємства і реалізація стратегічних рішень підприємства

Економічна характеристика витрат і прибутку діяльності готелю:

а) Структура доходів готелю

Готельний комплекс «ЦЕНТРАЛЬ» має чотири центри прибутку, тобто доходи надходять від таких видів діяльності:

• Готель - 70% доходу;

• Кафе / бар - 15%;

• Бізнес-центр - 6%;

• Автостоянка (наземна та підземна) - 8%,

• Використання клієнтами телефонів в номерах (на підставі угоди з компанією «U'tel») - 1% доходів готелю.

При плануванні доходів від готелю, сума виручки готелю визначається як вартість номера з відрахуванням готельного збору за ставкою 20%. Згідно з Декретом Кабінету Міністрів України «Про місцеві податки і збори». Готельний збір нараховується на вартість номера з відрахуванням ПДВ [22].

б) Структура витрат готелю

У підприємства високі витрати на будівництво, по виплатах відсотків по кредиту, комунальним витрат, витрат на сировину і рекламу. Велика частка витрат припадає на амортизацію - це свідчить про прискорене методі нарахування амортизації.

Економічний аналіз фінансово - господарської діяльності підприємства починається з оцінки фінансового стану за даними бухгалтерської звітності (форма № 1, форма № 2). Розрахунок показників проведено за 2 квартал 2011 року і за 2 квартал 2012 року, ці періоди розглядаються як зіставні через сезонність попиту.

Таблиця 1.5.1

Структура елементів витрат ТОВ «Готель Централь»

Елементи витрат

Частка, %

1

Амортизація основних засобів

20,30

2

Витрати на завершене будівництво

19,78

3

Виплати % за кредитом (перші 2 роки)

15,38

4

Комунальні витрати

13,93

5

Сировина (продукти в кафе)

10,97

6

Реклама

7,66

7

Оплата праці

  • Обслуговуючий персонал

  • Адміністрація

6,53

4,33

2,17

8

Податки

2,14

9

Страхування майна

1,17

10

Охорона

1,77

11

Прання

0,37

Разом:

100

Рис. 2.1. Елементи витрат ТОВ „Готель централь” (поправить!)

2.2. Аналіз майнового стану підприємства

1) Коефіцієнт зносу основних засобів (Кзн.), характеризує частку вартості основних засобів, списану на витрати в попередніх періодах, у первісній вартості і розраховується за формулою (2.1):

Kзн = накопичений знос (2.1)

первісна вартість основних засобів

Коефіцієнт в динаміці повинен зменшуватися.

Кзн (1) = 472,7 / 4641,5 = 0,10 або 10%.

Кзн (2) = 745,3 / 12873,1 = 0.057 або 5,7%

Коефіцієнт зносу знизився на 0043, тобто частка вартості основних засобів зменшилася на 4,3%.

  1. Доповненням цього показника є коефіцієнт придатності основних засобів (Кпридатн.), який розраховується за формулою (2.2):

Кпридатн. = 1 - накопичений знос (2.2)

первісна вартість основних засобів

Коефіцієнт в динаміці має рости.

Кпридатн (1) = 1-0,10 = 0,9 або 90%.

Кпридатн (2) = 1-0,057 = 0,94 або 94,3%.

Коефіцієнт придатності перевищує 50%, тобто основні засоби готелю є достатньо новими. Так, прийнято вважати, що значення коефіцієнта придатності більше 50% є небажаним. Ці показники трохи умовні, причина тому - залежність коефіцієнта зносу і коефіцієнта придатності від обраного методу нарахування амортизації. Іншими словами, коефіцієнт зносу не відображає фактичної зношеності основних засобів, також як і коефіцієнт придатності не дає точної оцінки їх поточного стану. Але ці показники мають певне аналітичне значення. Більш об'єктивною оцінка даних показників буде, якщо порівняти їх з показниками конкурентів, або з середнім значенням коефіцієнта в галузі.

2.3. Аналіз фінансової стійкості підприємства

  1. Коефіцієнт фінансової автономії (Кавт) характеризує частку власних коштів підприємства (власного капіталу) в загальній сумі коштів, авансованих в його діяльність, розраховується за формулою (2.3):

   Кавт = власний капітал (2.3)

                      всього джерел (баланс пасиву)

Чим вище значення цього коефіцієнта, тим підприємство фінансово стійкіше, стабільніше і не залежить від зовнішніх кредиторів. Критичне значення коефіцієнта автономії - 0.5

Кавт (1) = 15398,1 / 20478,3 = 0,75 або 75%.

Коефіцієнт автономії за попередній період більше 0,5, що не перевищує критичне значення, тобто підприємство є достатньо фінансово автономним.

Кавт (2) = 14686,6 / 22871,61 = 0,65 або 65%.

Коефіцієнт автономії за звітний період більше 0,5, але в динаміці цей показник зменшився на 0,1. Причиною такої зміни стало зниження частки власного капіталу, і зростання загальній сумі коштів, авансованих в діяльність готелю. Підприємство в цілому не залежне від зовнішніх кредиторів.

  1. Коефіцієнтом, зворотним коефіцієнту автономії, є коефіцієнт фінансової залежності (Кзал). Множення цих коефіцієнтів дорівнює одиниці.

Кзал = 1 / Кавт                               (2.4)

Критичне значення коефіцієнта фінансової залежності не повинно перевищувати - 2, в динаміці він повинен зменшуватися.

Кзал (1) = 1/0, 75 = 1,33, 1,33 <2, тобто коефіцієнт не перевищує критичне значення

Кзал (2) = 1/0, 65 = 1,54, 1,54 <2, тобто коефіцієнт не перевищує критичне значення.

Зростання цього показника на 15% означає збільшення частки позикових коштів у фінансуванні підприємства, для даного підприємства це нормально, оскільки воно залучає кошти інвесторів для будівництва готельного комплексу.

  1. Коефіцієнт фінансового ризику (К ф.р.), показує співвідношення залучених коштів і власного капіталу, розраховується за формулою (5).

Нормальне значення - менше або дорівнює 0,5; Критичне значення - 1.

К ф.р. = Залучені кошти (2.5)

              Власний капітал

К ф.р. (1) = 2905,1 +2175,1 / 15398,1 = 0,33

К ф.р. (2) = 2909,5 + 4301,1 / 14686,5 = 0,50

Цей коефіцієнт дає найбільш загальну оцінку фінансової стійкості і показує, що кількість залучених коштів збільшилася на 0,17 і становить половину від суми власного капіталу. Коефіцієнт не перевищує норму.

  1. Коефіцієнт структури покриття довгострокових вкладень (К п.д.в.) показує, яка частина основних засобів та інших необоротних активів профінансована зовнішніми інвесторами. Він розраховується за формулою (2.6).

К п.д.в. =                 Довгострокові пасиви (2.6)

Необоротні активи

К п.д.в.. (1) = 2905,1 / 16790,8 = 0,17

К п.д.в. (2) = 2909,5 / 16918,9 = 0,17

Таким чином - 17% обсягу капітальних вкладень підприємства йде за рахунок довгострокових джерел фінансування.

  1. Коефіцієнт довгострокового залучення позикових коштів (Кд.з.п.з.), розраховується за формулою (2.7). Нормальне значення - 0,4.

    К д.з.п.з. = Довгострокові зобов'язання (2.7)

власний капітал + довгострокові зобов'язання

К д.з.п.з (1) = 2905,1 / 15398,1 +2905,1 = 0,16 або 16%

К д.з.п.з (2) = 2909,5 / 14686,5 +2909,5 = 0,16 або 16%

Коефіцієнт не перевищує норми, що свідчить про фінансову стійкість підприємства

  1. Коефіцієнт фінансової незалежності капіталізованих джерел (К ф.н.к.д.) розраховується за формулою (2.8). Нижня межа значення - 0,6.

К ф.н.к.д. = Власний капітал (2.8)

                     власний капітал + довгострокові зобов'язання

К ф.н.к.д. (1) = 15398,1 / 15398,1 +2905,1 = 0,84 або 84%

К ф.н.к.д. (2) = 14686,5 / 14686,5 +2909,5 = 0,84 або 84%

Частка власного капіталу в загальній сумі джерел довгострокового фінансування досить велика - 84%, це має залучати кредиторів вкладати свої кошти більш охоче.

2.4. Аналіз ліквідності

  1. Коефіцієнт загальної (поточної) ліквідності (Кз.л.), розраховується за формулою (9). Цей коефіцієнт повинен знаходитися в межах від 1 до 2

Кз.л. = Баланс (активу) - необоротні активи (2.9)

                  власний капітал + довгострокові зобов'язання

Кз.л. (1) = 20478,3-16790,8 / 2175 + 0 = 1,7

Кз.л. (2) = 22871,1-16918,9 / 5275,1 +0-4,13,

За аналізований період показник зменшився на 0,04, що означає, що знизилася частка високоліквідних активів підприємства.

  1. Коефіцієнт термінової ліквідності (Кт.л.), розраховується за формулою (10). Цей коефіцієнт повинен знаходиться в межах від 0,7 до 1,5

К т.л. = Оборотні активи - запаси - незаверш.вир. ін.оборотні активи (2.10)

поточні зобов. + забезп. майбутн. виплат і платежів + доходи майб. періодів

К т.л. (1) = 3687,5-551,6-0-410,8 / 2175,1 +0 +0 = 1,25

К т.л. (2) = 5952,2-361,6-0-615,2 / 5275,1 +0 +0 = 0,94

Показник зменшився на 0,3 +1.

2.5. Аналіз рентабельності підприємства

Рентабельність - показник, який характеризує економічну ефективність. Економічна ефективність - відносний показник, який порівнює отриманий ефект з витратами ресурсів, використаних для досягнення цього ефекту.

  1. Показники рентабельності капіталу:

• Рентабельність власного капіталу (Р в.к.), розраховується за формулою (2.11).

Цей коефіцієнт повинен бути більше 0.

Р в.к. =   чистий прибуток (збиток) (2.11)

Власний капітал

Р в.к. (1) = -36,6 / 15398,1 = -0.023

Р с.к. (2) = -225 / 14686, 5 = -0015.

Цей показник зменшився (але в динаміці він покращився) і показує, що кожна інвестована власниками капіталу гривня приносить 0,15 грн. збитку., тобто рентабельність капіталу негативна.

  1. Показники рентабельності продажів:

• Валова рентабельність продажів (ВРП), показує ефективність виробничої діяльності підприємства розраховується за формулою (12).

Цей коефіцієнт повинен бути більше 0.

ВРП = валовий прибуток (2.12)

              виручка від реалізації товарів, робіт, послуг

ВРП (1) = 78,4 / 622, 1 = 0,12 0,12> 0

ВРП (2) = 251,8 / 1138,1 = 0,22 0,22> 0

Цей коефіцієнт показує ефективність діяльності підприємства, а також ефективність цінової політики. За досліджуваний період вона зросла.

• Операційна рентабельність продажів (Roim), показує рентабельність підприємства після відрахування витрат на виробництво і збут товарів, розраховується за формулою (2.13). Цей коефіцієнт повинен бути більше 0.

Roim = операційний збиток (2.13)

виручка від реалізації товарів, робіт, послуг

Roim (1) = -25,5 / 662,1 = -0.039

Roim (2) == -111,25 / 1138,1 = -0097

Підприємство за цим показником не рентабельно.