Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы ДЕК аемв.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
35.34 Mб
Скачать

Ведення бойових дій у північних районах і узимку

При підготовці до десантування і захоплення об'єктів у північних районах і узимку командир взводу (відділення) звертає особливу увагу на підготовку озброєння, бойової техніки і засобів індивідуального захисту до застосування їх в умовах низьких температур, на попередження переохолодження й обмороження особового складу, забезпечення машин засобами підвищення прохідності. Особовий склад забезпечується маскувальними костюмами, а бойова техніка фарбується в білий колір.

В умовах полярної ночі основна увага приділяється орієнтуванню і створенню запасів засобів освітлення. Площадка приземлення вибирається як найближче до об'єкта захоплення. Наступ ведеться, як правило, уздовж доріг, рік та по інших доступних напрямках.

При глибокому сніжному покрові взвод (відділення) звичайно діє на лижах. Бойові машини, забезпечені засобами підвищення прохідності, просуваються по дорогах (уздовж доріг) і підтримують вогнем дії особового складу. Командир взводу (відділення) повинен передбачити заходи для надання допомоги застряглим машинам.

У ході наступу та атаки об'єкта між взводами і відділеннями можуть бути великі проміжки. Це вимагає організації розвідки на флангах і постійній безпосередній охороні підрозділів, особливо в період полярної ночі та в інших умовах обмеженої видимості.

У північних районах і узимку взвод (відділення) може займати опорний пункт (позицію), що перехоплює дорогу, просіку й інші доступні для противника напрямку.

Вогневі позиції для бойових машин (бронетранспортерів), гранатометів і доданих вогневих засобів розташовуються потай, як правило, за природними протитанковими перешкодами і з таким розрахунком, щоб забезпечувався обстріл усіх доступних для противника напрямків і ділянок на можливо велику дальність, а також схованих підступів до переднього краю оборони і поразка противника фланговим, перехресним і кинджальним вогнем. Для них підготовляються також запасні вогневі позиції і шляхи виходу на них.

При обороні узимку командир взводу (відділення) особлива увага приділяє забезпеченню постійної готовності зброї і бойової техніки до застосування в умовах низьких температур і вживанню заходів по попередженню обмороження особового складу. З цією метою в опорному пункті взводу (на позиції відділення) обладнаються укриття, заслони і пункт обігріву, приймаються міри до забезпеченню особового складу світлозахисними окулярами, гарячою їжею, чаєм, просушуванню обмундирування і взуття. Необхідно частіше переміняти спостерігачів і розрахунки чергових вогневих засобів, особливо вночі, у заметіль і снігопад, а також підсилювати контроль за несенням служби на позиціях.

Окопи можуть улаштовуватися зі снігу і льоду. З метою маскування потемнілі від порохових газів місця і сліди гусениць засипаються снігом (замітаються).

В умовах бездоріжжя на позиціях, в окопах і укриттях улаштовуються водостоки, стінки споруджень зміцнюються з метою запобігання розмивів і обвалів. Бойові машини (бронетранспортери) в окопах установлюються на лежні.