Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sociologie.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
293.89 Кб
Скачать

Úvod do sociologie

Co je to sociologie?

• Jedná se nejen o nauku o společnosti, zabývá se sociálním životem a sociální interakcí

• Zabývá se sociálnem, což je každý jev se sociálními kořeny (např. co každému člověku vštípí společnost výchovou či společenskými normami)

• Zkoumá sociální interakce (běžná komunikace - telefonování,… =mikrosociologie); vztahy mezi velkými sociálními skupinami (rasy, třídy,…) zkoumá makrosociologie

Charles Mills

• Sociologická imaginace: sociolog má zkoumat život člověka v širším sociálním kontextu.

Jon Elster

• rozdělil chápání člověka podle:

Ekonomie - homo ekonomiensis, podle ekonomie člověk jedná racionálně, má cíle a snaží se jich racionálně dosáhnout - racionalita člověka táhne

Sociologie - člověk řízen výchovou a společností, sociálními normami a příkazy - normy člověka tlačí

Peter Berger

• Sociální konstrukce reality - V této publikaci se B. ptá, jak lidé vytvářejí svůj svět. Tím myslí vše, co je chápáno jako vnější existence, co na mě neodmyslitelně působí (např. přesvědčení, že na Olympu žijí bohové), tedy to, co se musí brát jako realita. Zkoumal mechanismus tvorby naší vnější realitu a co ji vytváří.

John Searle

• Pokládal si otázku, zda se mezi sebou fyzikální a sociální realita liší, což sepsal v díle Konstrukce sociální reality, přišel na to, že existuje odlišná realita.

Fyzikální fakt: na Ještědu je sníh - tato realita by zůstala i bez lidí

Sociální fakt: mám auto - lidé hodnotu tohoto předmětu tvoří, bez lidí by to byla hromada plechu

Typ číšník: to, co číšníka odlišuje od ostatních lidí, je jeho zařazení do sítě sociálních sfér

Kdy a proč sociologie vznikla?

    V 19.stol. - v této době se začala bortit konstrukce tradiční společnosti, jež byla založena na náboženském přesvědčení (filosofie, metafyzika), projevovala se malou mobilitou lidí (horizontální mobilita - lidé neměnili povolání; vertikální mobilita - lidé nestoupali v sociální hierarchii), panovník legitimizaci moci odvozoval od Boha. Zánik tohoto modelu byl zapříčiněn hlavně Průmyslovou revolucí.

Auguste Comte

 Francouzský filosof, otec sociologie, v počátku značně ovlivněné přírodními vědami. Jeho cílem bylo objevit zákonitosti společenského života, aby bylo možno předvídat, regulovat a opravovat společnost = sociální inženýrství.

Sociální inženýrství Friedrich Hayek

Cesta do otroctví. Společnost je křehký a citlivý systém, spontánně se vyvíjející (tyto myšlenky ovlivnily V. Klause, protože to je liberální pohled na společnost), nemá se do ní zasahovat.

 Sociolog sbírá data (jsou na ně aplikované statistické postupy), pečlivě je třídí, systematizuje a uvádí do je do kontextu

Sociální statika - co drží společnosti pohromadě

Sociální dynamika - to, co způsobuje ve společnosti změnu

Comtův pohled na sociologii se nazývá protosociologie

Durkheim

 Francouz, přímý zakladatel sociologie. Sociologie by podle něj měla přistupovat k sociálním faktům jako k věcem, čímž chtěl hlavně vymezit sociologii od psychologie. Věci se totiž sami o sobě musí respektovat (nemohu projít stěnou, musím se vyhnout stolu), stejně jako sociálním normám. Sociální vědy jsou podle nějnadindividuální - existují i po smrti jedince.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]