Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История культуры народов мира / Формування етн_чного складу Запор_зької област_.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
70.14 Кб
Скачать

Лекція №6

Формування етнічного складу населення

Запорізької області

  1. Зміни в розподілі краю в ХУІІІ-ХІХ ст.

  2. Основні етноси на території краю.

  3. Релігія як синтез культурних традицій.

  1. Зміни в розподілі краю в хуііі-хіх ст.

Територію сучасної Запорізької області можна умовно поділити на дві частини – на південь та на північ від р.Конки. Північна частина входила довгий час до “вольностей запорізьких”, а потім до Катеринославської губернії. Південна частина належала до кочів”я ногайців, а потім до Таврійської губернії. Лише у радянський час обидві частини були об”єднані.

Процесс входження краю до складу Російської імперії розпочався з ХУІІ ст. і тривав до 1793 р. Північна частина остаточно була приєднана лише у 30-х роках ХУІІІ ст. До 1775 р. вона була піпорядкована кошу Нової Січі. Але вже з 1770 р. посилився наступ уряду на козацькі землі, одним з напрямків якого було будівництво фортеці Нової Дніпровської лінії. Потім у 1775 р. було оголошено про передачу козацької землі до Новоросійської губернії. Такий поділ проіснував менше року Вже за указом від 20 квітня 1776 р. землі колишньої Січі, розташовані на лівому березі Дніпра, були передані до Азовської губернії. У 1778 р. на місці цих земель був створений Олександрівський повіт.

Північна частина області увійшла до складу Росії у 1783 р. з приєднанням Кримського ханства. Пізніше на території Кримського ханства створили Таврійську область.

Одночасно відбувалися зміни й у північній частині. У 1784 р. утворили з Азовської та Новоросійської губерній Катеринославське намісництво.

Таке становище існувало до воцаріння Павла І. У1796 р. знову була створена Новоросійська губернія у складі Вознесенського і Катеринославського намісництва та Таврійської області. Територія сучасної Запорізької області розподілилася між Новоросійським, Павлоградським та Маріупольським повітами.

Південа половина області була пізніше розподілена між Мелітопольським та Дніпропетровським повітами. У 1842 р. із східної частини Мелітопольського був створений Бердянський повіт між річок Берди та Молочної.

До 30-х рр. ХІХ ст. існувало окреме управління ногайцями. У місцях їх компактного проживання були створені ногайські волості.

Крім того, в краї знаходилися так звані колоністські округи. Вони підлягали Опікунському комітету іноземних колоністів південного краю Росії,що знаходився в Одесі. У першій половині ХІХ ст. в Таврійській області були Молочанський та Бердянський колоністський округи. Після переселення до краю болгарських колоністів у 1862 р. був створений Бердянський болгарський округ.

Докоріна перебудова дореволюційного адміністративно-територіального поділу розпочалася з 1920р. Мелітопольський та Бердянський повіти Таврійської були передані до Катеринославської губернії. 8 червня 1920р. утворилася Олександрівська губернія у складі Олександрівського, Бердянського та Мелітопольського повітів з центром у м. Олександрівську. Президія ВУЦВК перейменувала Олександрівську губернію на Запорізьку. До її складу увійшли Запорізький, Бердянський, Мелітопольський, Велико-Токмацький і Гуляйпільський повіти. Однак Запорізька губернія проіснувала недовго. Постановою Президії ВУЦВК у 1922р. вона була включена до складу Катеринославської губернії.

У 1923р. в Україні була проведена реформа адміністративно-територіального поділу, яка полягяла у переході від системи губернія – повіт – волость до системи округ – район – сільрада.

Територія нашого краю розподілилася між Бердянським, Запорізьким, Мелітопольським та Маріупольським округами. Ця реорганізація супроводжувалася виділенням національних районів, населення яких складалося переважно з представників відповідних національних меншин.

Так у 1924р. утворився Молочанський німецький та Терпінівський російський райони, у 1925р. – Люксембургзький німецький, у 1926р.- Цареводарівський болгарський, а пізніше й Коларівський болгарський райони. У 1929р. було створено Новозлатопільський єврейський та Хортицький німецький райони У 30-ті роки національні райони припинили своє існування.

У 1930р. в Україні був ліквідований окружний розподіл, і деякий час райони безпосередньо підпорядковувалися Києву. Але вже у 1932р. на Україні було сформовано 5 областей. Територія нашого краю увійшла до Дніпропетровської області. Запорізька область утворилася 10 січня 1939р., але її територія тоді була більша, ніж зараз. Кордонів, близьких до сучасних наша область набула у 1944р. І, нарешті, сучасні кордони встановлено 12 березня 1949р.