Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ее.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
141.82 Кб
Скачать

3.1 Спеціальні підрозділи міліції

Спеціальні підрозділи міліції створюються у системі органів внутрішніх справ України з метою виконання спеціальних завдань та функцій з охорони громадського порядку в державі.

Згідно з чинним законодавством України для забезпечення громадського порядку на об'єктах і територіях, які мають особливе народногосподарське значення або постраждали від стихійного лиха, екологічного забруднення, катастрофи, Міністерство внутрішніх справ України з дозволу Кабінету Міністрів України може створювати спеціальні підрозділи міліції.

Крім того, до спеціальної міліції належать підрозділи внутрішніх справ на закритих об'єктах, тобто на окремих промислових підприємствах, в установах та організаціях, діяльність яких пов'язана з особливим режимом роботи (наприклад, підприємг ства оборонного призначення, підприємства з особливо високою технічною небезпекою виробництва і ряд інших).

З метою належних дій органів внутрішніх справ з охорони громадського порядку в надзвичайних обставинах та оперативного реагування на вчинення тяжких злочинів, групових порушень громадського порядку, збройних нападів, посилення боротьби з організованою злочинністю та підтримання порядку в громадських місцях із складною оперативною обстановкою в 1992 році було створено підрозділи міліції швидкого реагування "Беркут". Вони були організовані з існуючих у містах Києві, Дніпропетровську, Донецьку, Львові, Одесі, Сімферополі та в усіх обласних центрах загонів міліції особливого призначення1. Доцільність такого рішення підтверджується міжнародною практикою діяльності подібних підрозділів у більшості країн світу.

3.2 Спецпідрозділ “Беркут”.

5 грудня в системі МВС УРСР було віддано вказівку про організацію загонів міліції особливого призначення (ЗМОП). На той період ці загони були сформовані в Києві, Дніпропетровську, Донецьку, Львові та Одесі. Після розвалу СРСР на базі штатної та матеріальної структури ОМОНом було вирішено створити міліцейські підрозділи швидкого реагування вже у всіх обласних центрах. Наказ про створення підрозділу «Беркут» датований 16 січня 1992 року, але фактично боєздатні підрозділи сформувалися (залежно від регіону) тільки до початку 1993 року. Необхідність у створенні подібних підрозділів спочатку диктувалася не стільки політичною обстановкою в Україні (яка тільки що отримала незалежність), скільки украй напруженою кримінальною ситуацією. У різні часи «Беркут» іменувався батальйоном міліції швидкого реагування (БМШР «Беркут»), підрозділом міліції швидкого реагування (ПМШР «Беркут»), окремим батальйоном міліції особливого призначення (ОБМОП «Беркут»).

В завдання підрозділів «Беркут» входить:

  • Охорона громадського порядку в місцях з складною кримінальною обстановкою

  • Охорона громадського порядку при проведенні масових заходів

  • Охорона громадського порядку при виникненні надзвичайних ситуацій

  • Припинення групових хуліганських проявів і масових заворушень

  • Затримання особливо небезпечних, озброєних злочинців, звільнення заручників

  • Силове забезпечення операцій міліції

  • Надалі окремими наказами розширювався та змінювався цей список. Зокрема, була додана «охорона фізичних осіб» (малася на увазі охорона свідків).