Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Берестейська битв1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
75.47 Кб
Скачать

Берестейська битва

(18 (28)—20 (З0) червня 1651 р.)

Головні сили польських військ (120 тис.) зосереджувалися на Волині поблизу Берестечка. Незабаром сюди підійшла 100-тисячна українська армія і 50-тисячна татарська орда.

Б. Хмельницький умілим маневром на початку битви почав заходити на правий фланг польського війська, але у вирішальний момент татари раптово відступили, не витримавши вогню польської артилерії, та залишили лівий фланг козацької армії. Б. Хмельницький хотів їх повернути, але був захоплений у полон кримським ханом. Козацьке військо залишилося без керівника. Командування перебрав Іван Богун. Десять днів тривала героїчна оборона козацького табору. В цих умовах, проклавши через боло­то з возів і сідел переправу, Іван Богун зумів вивести частину ко­зацького війська з оточення. Тільки в болоті під час відступу за­гинуло ЗО тис. вояків та обоз із гетьманською канцелярією. Загинуло і 300 козаків, які кілька годин прикривали відступ, стримуючи польську армію, і відмовилися скласти зброю в обмін на збереження життя. Мужність останнього з них, який отримав 14 ран і продовжував чинити опір польській армії, вразила Яна Казимира, який наказав дарувати йому життя.

Козаки втратили 28 гармат, багато різної зброї, 7 бочок поро­ху, 20 козацьких корогв, 30 тис. талярів, гетьманську булаву, пе­чатку та документи канцелярії.

Залишки козацької армії відступили на Київщину. В той час із півночі на Україну наступала литовська армія на чолі з Я. Радзивіллом. Вона захопила Чернігів і наблизилася до Києва, а згодом захопила Київ. Було пограбовано Київ, спалено Подол, бага­тьох людей знищено.

Повернувшись з татарського полону, Б. Хмельницький зібрав рештки полків, мобілізував свіжі сили і вже на початку осені сто­яв під Білою Церквою, де були споруджені укріплення проти об'єднаних польсько-литовських сил. Бої під Білою Церквою в середині вересня 1651 р. показали, що польська армія вже не може подолати козаків. Але Б. Хмельницький мав замало сил для наступу. Все це змусило обидві сторони почати переговори.

Причини поразки козаків

1. Зрада хана який, як і під Зборовом, не лише сам кинувся тікати, а й захопив силоміць із собою Б. Хмельницького, що намагався його затримати.

2. Переваги польської армії

3. Досконалий польський план ведення війни проти козаків.

Іван Богун

Один з видних діячів національно-визвольної війни під про­водом Б. Хмельницького, вінницький полковник, прославився в боях під час оборони Вінниці. Виняткову хоробрість і винахідливість проявив І. Богун у битві під Берестечком 1651р. Татари затримали Б. Хмельницького, а І.Богун зумів через болото вивести з оточення бойові сили, частину артилерії. Докладно про ці події описано у творі історика М. Костомарова "Богдан Хмель­ницький" і у Вірші Т. Шевченка "За яром яр .

Вирвавшись з оточення, І. Богун з боями пробився до Київського воєводства, де поблизу Білої Церкви зустрівся з Б.Хмельницьким, який зумів викупитися з татарського полону. Вони почали збирати сили для продовження боротьби.

І.Богун категорично виступав проти укладення Переяславської угоди з Росією і відмовився присягати на вірність російському царю. Ніколи не хотів визнавати влади польського короля. У 1659р. підняв повстання проти гетьмана І. Виговського і польських властей. За це був ув'язнений поляками у фортеці Мальборку.

Розстріляний поляками біля міста Новгород-Сіверський на початку 1664 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]