Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
30-50.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
71.3 Кб
Скачать

43.Конструктивні рішення надпідвальних і горищних перекриттів.

До горищних і надпідвальних перекриттів поряд із загальними вимогами ставляться і спеціальні. У зв'язку з цим їх конструктивні рішення дещо відрізняється від міжповерхових. Так, горищні перекриття, виконані із з алізобетонних панелей і настилів (рис.6.9, а), повинні мати шар утеплюв ача, покладеного по пароізоляції з одного або двох шарів чи пергаміну руберойду, наклеєного на мастиці. Як утеплювач, товщина якого визначається з розрахунку, застосовують сипучі матеріали (шлак, керамз ит та ін.), плитні (фібролітові або комишитові плити, плити з легких бетонів, мінераловатні плити та ін.). Поверх утеплювача влаштовують захисний шар з чи піску шлаку товщиною 30-40 мм або з розчину. 54 Перекриття над підвалами, проїздами і приміщеннями з низькими температурами також повинні мати теплоізоляційний шар, товщину якого приймається з розрахунку. Пароізоляційний шар у цьому випадку розташовують над утеплювачем.

44.Підлоги і їхні конструктивні рішення

Підлоги влаштовують по чи перекриттях без посередньо по ґрунті (для перших поверхів безпідвальних будинків і підвалів). Верхній шар підлоги, що безпосередньо піддається експлуата-ційним впливам, називають покриттям (або чистою підлогою). Матеріал підлоги укладають на спеціально підготовлену пов ерхню, яку називають підстильним шаром (або підготовкою) під підлоги. Між підготовкою і чистим шаром може бути розташований прошарок – проміжний сполучний шар між покриттям і стяжкою. Стяжка – цешар, що служить для вирівнювання поверхні підстильного шару, а також для надання покриттю необхідного ухилу. Для влаштування стяжки застосовують бетон, цементно-піщаний розчин, асфальт, гіпсобетон. Підстильний шар роз поділяють навантаження від підлоги по основі (ґрунту), на якому повинен бути покладений підстильний шар. У підлогах по перекриттю основою є несуча частина перекриття, а підстилаючого шару немає. Додатково в конструкцію підлоги можуть бути включені шар звукоізоляції, а також термо- і гідроізоляційний шар. Залежно від призначення будівлі й характеру функціонального процесу, що протікає у приміщеннях, підлоги повинні задовольняти наступним вимогам: бути міцними, тобто мати гарний опір зовнішнім впливам; володіти малим теплозасвоєнням, тобто не бути теплопровідними; бути неслизькими і безшумними; володіти малим пилоутворенням і легко піддаватися очищенню; бути індустріальними і економічними. Підлоги в мокрих приміщеннях повинні бути водостійкими і водонепроникними, а в пожежонебезпечних приміщеннях – неспалюваними. За способом влаштування підлоги можуть бути монолітними, зі штучних і рулонних матеріалів .Назва (вид) підлоги визначається матеріалом, з якого вона зроблена (дощ ата, паркетна, лінолеумова, з керамічних плиток, цементна, із деревно-волокнистих плит і т.д.).

45.Основні вимоги до перекриттів, їхня класифікація і види.

Перекриття поряд зі стінами є основним конструктивним елементом будівель, вони розділяють їх на поверхи. За розташуванням в будівлі перекриття можуть бути міжповерховими, горищними і надпідвальними. Перекриття повинне бути міцним, тобто витримувати діючі на нього постійні і тимчасові навантаження. Важливою вимогою, що визначає експлуатаційні якості перекриття, є твердість. Якщо твердість перекриття недостатня, то під впливом навантажень воно дає прогини, що викликає появу тріщин. Теплозахисні вимоги ставляться для горищних і над підвальних перекриттів опалювальних будівель, а також міжповерхових перекриттів, що відокремлюють опалювальні приміщення поверхів від неопалюваних. Особливу увагу треба приділяти конструюванню перекриття в місцях примикання до несущого стінам, тому що можливе утворення містків холоду в стінах, що призведе до дискомфортних умов експлуатації будинку. Перекриття повинні мати достатню звукоізоляцію. У зв'язку зцим застосовують шаруваті конструкції перекриттів з різними звуком ізоляційними властивостями, спирають основні конструкції перекриття на звукоізоляційні прокладки, а також ретельно зашпаровують не-щільності. Перекриття повинні також задовольняти протипожежним вимогам, що відповідають класу будинку. Залежно від призначення приміщень до перекриттів можуть висуватися також спеціальні вимоги: водонепроникність (для перекриттів у санвузлах, душових, лазнях, пралень), неспалюваність (у пожежонебез печних приміщеннях), повітронепроникність (при розміщеннів нижніх поверхах лабораторій, котелень та ін.)Незалежно від місця розташування перекриття у будівлі його конструктивне рішення пов инне бути економічно і технологічно об-ґрунтовано. У залежності від конструктивного рішення перекриття бувають: балкові, в яких основним несучим елементом є балки, на які укладають настили, накати та інші елементи покриття; плитні, що складаються знесучих плит або настилів, що спираються на вертикальні несучі опори будівлі або на ригелі й прогони; безбалкові, що складаються з плити, зв'язаної з вертикальною опорою несучою капітеллю. Залежно від з астосовуваного матеріалу основних несучих елементів, які безпосередньо передають навантаження на стіни і прогони, перекриття бувають залізобетонні, дерев'яні і по сталевих балках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]