Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Korit.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
107.21 Кб
Скачать

До основних операцій маніпулювання ієрархічно організованими даними належать такі:

● пошук зазначеного екземпляра БД;

● перехід від одного дерева до іншого;

● перехід від одного запису до іншого всередині дерева;

● вставка нового запису в зазначену позицію;

● видалення поточного запису.

До переваг ієрархічної моделі даних відносяться ефективне використання пам'яті ЕОМ і непогані показники часу виконання основних операцій над даними. Ієрархічна модель даних зручна для роботи з ієрархічно упорядкованою інформацією.

Недоліком ієрархічної моделі є її громіздкість для обробки інформації з досить складними логічними зв'язками, а також складність розуміння для звичайного користувача.

13) Для опису схеми мережевої БД використовується дві групи типів: «запис» і «зв'язок». Тип «зв'язок» визначається для двох типів «запис»: предка і нащадка. Змінні типу «зв'язок» є екземплярами зв'язків.

Мережева БД складається з набору записів та набору відповідних зв'язків

До числа найважливіших операцій маніпулювання даними баз мережевого типу можна віднести наступні:

● пошук запису в БД;

● перехід від предка до першого нащадку;

● перехід від нащадка до предка;

● створення нового запису;

● видалення поточного запису;

● оновлення п оточного запису;

● включення запису в зв'язок;

● виключення запису з зв'язку;

● зміна зв'язків.

Перевагою мережевої моделі даних є можливість ефективної реалізації за показниками витрат пам'яті та оперативності. У порівнянні з ієрархічною моделлю мережева модель надає великі можливості в сенсі допустимості утворення довільних зв'язків.

Недоліком мережевої моделі даних є висока складність і жорсткість схеми БД, побудованої на її основі, а також складність для розуміння і виконання обробки інформації в БД звичайним користувачем. Крім того, у мережевій моделі даних ослаблений контроль цілісності зв'язків внаслідок допустимості встановлення довільних зв'язків між записами.

14) Реляційна модель. Відношення представляє собою множину елементів, званих кортежами. Наочною формою подання відношень є звична для людського сприйняття двовимірна таблиця.

Таблиця має рядки (записи) і стовпці (колонки). Кожен рядок таблиці має однакову структуру та складається з полів. Рядкам таблиці відповідають кортежі, а стовпцям - атрибути відношення.

За допомогою однієї таблиці зручно описувати найпростіший вид зв'язків між даними, а саме: поділ одного об'єкта (явища, сутності, системи та ін.), інформація про який зберігається в таблиці, на безліч об'єктів , кожному з яких відповідає рядок або запис таблиці.

Перевага реляційної моделі даних полягає в простоті, зрозумілості та зручності фізичної реалізації на ЕОМ. Саме простота і зрозумілість для користувача явилися основною причиною їх широкого використання. Проблеми ж ефективності обробки даних цього типу, технічно, цілком можна вирішити.

Основними недоліками реляційної моделі є наступні: відсутність стандартних засобів ідентифікації окремих записів і складність опису ієрархічних і мережевих зв'язків.

15) Постреляційна модель даних являє собою розширену реляційну модель, яка знімає обмеження неподільності даних, що зберігаються в записах таблиць. Постреляційна модель даних допускає багатозначні поля - поля, значення яких складаються з «підзначень». Набір значень багатозначних полів вважається самостійною таблицею, вбудованою в основну таблицю.

Крім забезпечення вкладеності полів постреляційна модель підтримує асоційовані багатозначні поля (множинні групи). Сукупність асоційованих полів називається асоціацією

Перевагою постреляційної моделі є можливість подання сукупності пов'язаних реляційних таблиць однієї постреляційною таблицею. Це забезпечує високу наочність подання інформації та підвищення ефективності її обробки.

Недоліком постреляційної моделі є складність вирішення проблеми забезпечення цілісності і несуперечності збережених даних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]