Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка підприємства.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
55.3 Кб
Скачать

Кадри підприємства і продуктивність праці

11.1. Сутність і цілі кадрової політики на підприємстві

Основними факторами виробництва на підприємстві є: засоби праці, предмети праці, трудові ресурси.

Трудові ресурси – це частина працездатного населення країни (чи окремого регіону), що по своєму віку , освіті і фізичному стану відповідає визначеній сфері діяльності. Таким чином, стан трудових ресурсів значно впливає і на персонал конкретного підприємства.

На рівні окремого підприємства замість терміна «трудові ресурси» частіше використовують терміни «кадри» і «персонал».

Кадри підприємства - це сукупність постійних працівників, що одержали необхідну професійну підготовку і (чи) мають практичний досвід і навички роботи. Крім постійних (штатних) працівників, у роботі підприємства можуть брати участь на підставі контракту інші працездатні особи.

Кадри відіграють особливу роль у виробничому процесі, саме від них залежить, наскільки ефективно використовуються на підприємстві засоби виробництва і наскільки успішно працює підприємство в цілому. Тому на кожнім підприємстві повинна розроблятися і здійснюватися кадрова політика, що повинна бути спрямована, на досягнення наступних цілей:

  • створення здорового і працездатного колективу;

  • створення трудового колективу, оптимального за половою і віковою структурою, а також за рівнем кваліфікації;

  • створення високопрофесійної керівної ланки, здатної гнучко реагувати на зміну обставин, відчувати і упроваджувати все нове і передове, що вміє перспективно мислити;

  • підвищення рівня кваліфікації працівників підприємства.

Кадрова політика на підприємстві містить у собі:

  • добір і просування кадрів;

  • підготовку кадрів і їхнє безупинне навчання;

  • найом працівників в умовах неповної зайнятості;

  • розміщення працівників у відповідності зі сформованою системою виробництва;

  • стимулювання праці;

  • удосконалювання організації праці;

  • створення сприятливих умов праці для працівників підприємства.

Необхідно відзначити, що управління персоналом є складовою частиною управління підприємством у цілому.

Процес управління підприємством можна розбити на наступні складові: управління технікою, економікою, кадрами. Якщо перші два складові процеси управління для фахівця не представляють собою трудності, то найбільше складним є управління кадрами. Це зв'язано з тим, що кожний член трудового колективу має свої потенційні трудові можливості, свої риси характеру. Тому керівники різного рівня зобов'язані знати психологію кожного підпорядкованого їм працівника і на цій основі так впливати на нього, щоб цілком розкрилися і реалізувалися його потенційні можливості.

11.2. Класифікація і структура персоналу підприємства

На якісний склад персоналу підприємства вирішальний вплив робить цілий ряд макроекономічних чинників, найбільше значимими з яких є такі, як чисельність населення, у тому числі і працездатного, рівень зайнятості і т.д.

Протягом 2002 р. спостерігалося деяке поліпшення ситуації на ринку праці. Чисельність зайнятих у цілому по країні за 2002р. зросла на 0,6% порівняно з 2001 роком та становила 20,5 млн. осіб. Зростання було обумовлене збільшенням кількості працюючих у приватному секторі економіки, де приріст зайнятих складав 15,3%. При цьому чисельність найманих працівників підприємств, установ, організацій державної та колективної форм власності скоротилася відповідно на 5,7% та 1,9%.

За станом на 1 січня 2003 р. потреба підприємств у працівниках становила 123,9 тис. осіб, що на 27,9% більше, ніж на відповідну дату минулого року. При цьому приріст потреби в працівниках на підприємствах приватної форми власності складав 62,3%, державної – 24,0% та колективної –27,6%.

Під персоналом підприємства розуміють усю сукупність постійних працівників, що одержали необхідну професійну підготовку і мають досвід практичної діяльності.

Для аналізу, планування, обліку і управління персоналом усі працівники підприємства класифікуються по ряду ознак.

У залежності від участі у виробничому процесі весь персонал підприємства ділиться на дві категорії:

  • промислово-виробничий персонал (ПВП): відносяться працівники, що безпосередньо зв'язані з виробництвом і його обслуговуванням.

  • непромисловий персонал: відносяться працівники, що зайняті в невиробничій сфері підприємства, в основному це працівники житло-комунального господарства, дитячих і лікарняно-санаторних закладів, що належать підприємству.

Структура кадрів підприємства подана на рис. 11.1.