Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ponomareva_Logistika.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

7.2. Вибір виду транспортного засобу

Оскільки транспортні операції є безпосереднім вираженням зв'язків між окремими етапами товароруху, ефективність цього процесу великою мірою залежить від способу реалізації переміщен­ня.

Завдання вибору виду транспорту вирішується у взаємозв'язку з іншими завданнями логістики, такими, як створення і підтримка оптимального рівня запасів, вибір виду упаковки та ін. Основою вибору виду транспорту, оптимального для конкретного переве­зення, служить інформація про характерні риси різних видів транс­порту [1,Ч 15, 25, 36].

Існують такі основні види транспорту:

- залізничний;

- морський;

- внутрішній водний (річковий);

- автомобільний;

- повітряний;

- трубопровідний.

Кожний з видів транспорту має конкретні особливості з точки зору логістичного менеджменту, переваги і недоліки, які визнача­ють можливості його використання в логістичній системі (табл. 7.1).

Таблиця 7.1

Порівняльні логістичні характеристики різних видів

транспорту

Вид транспорту

Переваги

Недоліки

Сфера застосування

Залізничний

Висока провізна і пропускна здатність. Незалежність від кліматичних умов, пори року і доби. Висока регулярність перевезень. Відносно низькі тарифи. Висока швидкість доставки на великі відстані.

Обмежена кількість перевізників. Великі капітальні вкладення у виробничо-технічну базу. Висока матеріало­ємність і енергоємність перевезень. Низька доступність до кінцевих споживачів. Недостатньо високе збереження вантажу.

Практично не обмежена

Морський

Можливість міжконтинентальних перевезень. Низька собівартість перевезень на далекі відстані. Висока провізна і пропускна здатність. Низька капітало­місткість перевезень.

Обмеженість перевезень. Низька швидкість доставки. Залежність від географічних, навігацій­них і погодних умов. Необхідність створення складної портової інфра­структури. Жорсткі ви­моги до упакування. Ма­ла частота відправлень.

Практично не обмежена

Внутрішній водний (річковий)

Високі провізні спроможності на глибоководних ріках і водоймах. Низька собівартість перевезень. Низька капітало­місткість.

Обмеженість перевезень. Низька швидкість доставки. Залежність від нерівномірності глибин рік і водойм, навігацій­них умов. Сезонність роботи. Недостатня надійність перевезень і збереження вантажу.

Практично не обмежена

Продовження табл. 7.1

Авто­мобільний

Висока доступність. Можливість доставки вантажу «від дверей до дверей». Велика манев­реність і гнучкість. Висо­ка швидкість доставки вантажу. Можливість використання різних маршрутів і схем достав­ки. Високе збереження вантажу, можливість його відправлення маленькими партіями. Широкі можливості вибору найбільш придатного перевізника. Менш жорсткі вимоги до упакування товару.

Низька продуктивність. Залежність від погоднпх та дорожніх умов. Відносно висока собівартість перевезень на великі відстані. Низький рівень експлуатаційних показників.

На короткі відстані (до 300 км)

Повітряний

Найвища швидкість доставки вантажу. Висока надійність. Найкраще збереження вантажу. Найбільш короткі маршрути перевезень.

Висока собівартість пе­ревезень, найвищі тари­фи серед інших видів транспорту. Висока капі­таломісткість, матеріало-і енергоємність переве­зень. Залежність від по­годних умов. Недостатня географічна доступність.

Практично не обмежена

Трубо­провідний

Низька собівартість. Висока продуктивність (пропускна здатність). Високе збереження вантажу. Низька капіталомісткість .

Обмеженість видів ван­тажу (газ, нафтопродук­тів і т.д.), обмежена доступність малих обсягів транспортованих вантажів.

Обмежена номенклату­рою вантажів

Більш докладну характеристику розглянутих видів транспорту в Україні подано в роботі [10].

Виділяють шість основних факторів, які впливають на вибір ви­ду транспорту:

- час доставки;

- частота відправлень вантажу;

- надійність дотримання графіка доставки;

- здатність перевозити різні вантажі;

- здатність доставити вантаж у будь-яку точку території;

- вартість перевезення.

У таблиці 7.2 подано оцін­ку факторів, які впливають на вибір виду транспортного за­собу [4, 15]. Одиниці відпо­відає найкраще значення.

Вибираючи засіб доставки конкретного товару, відправ­ники враховують до шести факторів одночасно. Так, якщо відправника цікавить швид­кість, його основний вибір зо­

Таблиця 7.2

Оцінка різних видів транспорту в розрізі основних факторів,

які впливають на вибір виду транспорту

Вид транспорту

Фактори , які впливають на вибір виду транспорту

Час доставки

Частота відправлень

Надійність дотримання графіка доставки вантажу

Здатність перевозити різні вантажі

Здатність доставити вантаж у будь- яку точку території

Вартість перевезення

Залізничий

3

4

3

2

2

3

Водний

4

5

4

1

4

1

Автомобільний

2

2

2

3

1

4

Трубопроводний

5

1

1

5

5

2

Повітряний

1

3

5

4

3

5

середжується на повітряному або автомобільному транспор­ті. Якщо його мета — міні­мальні витрати, вибір обмежу­ється водним і трубопровідним транспортом. Найбільше пере­ваг пов'язано з використанням автомобільного транспорту, чим і пояснюється зростання його частки в обсязі переве­зень. Однак остаточний висно­вок про варіант доставки ван­тажів ґрунтується на техніко-економічних розрахунках.

Одним з суттєвих факто­рів, які впливають на вибір пе­ревізника, є вартість переве­зення. Вартість транспортної продукції або вартість переве­зення визначається сумою не­обхідних витрат транспортних підприємств або фірм на пере­везення вантажів. Споживачі, купуючи транспортну продук­цію, відшкодовують ці витра­ти у формі тарифів і фрахто­вих ставок, що є одночасно грошовим вираженням вар­тості транспортної продукції.

Система транспортних тарифів залежить від виду транспорту і спо­собу перевезення. Економічна сутність, види і характеристика транспортних тарифів докладно розглянуті в роботах [4, 18, 25, 36].

У цілому, під час прийняття рішень про транспортування потрібно враховувати складні компроміси між різними видами транспорту, а також наслідки цих компромісів для інших видів діяльності в системі розподілу, таких як складування і підтримка товарно-матеріальних запасів. Оскільки з часом відносні витрати різних видів транспорту змінюються, фірмам необхідно перегляда­ти свої схеми транспортування з метою знаходження оптимально­го варіанта товароруху.

Враховуючи, що діяльність з організації товароруху пов'язана з великими компромісами, потрібно використовувати системний підхід для прийняття таких рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]