Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
до МК ККуВС.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
205.82 Кб
Скачать

13. Основні стратегії антикризового реагування та особливості використання засобів масової комунікації.

1. Стратегія вживання в колектив.

Ситуація. Порушена структура взаємин, нечітко розподілені функції, неефективно працюють системи мотивації та контролю. Колектив збурюють конфлікти. Директор неформально ставиться до працівників, співчуває своїм колегам.

Мета. Поступово і "м'яко" розставити все на свої місця, зробивши низку кадрових перестановок та звільнивши мінімальну кількість співробітників, не створюючи паніки чи конфліктів. Вибудувати гнучку систему мотивації персоналу, налагодити інформаційний обмін між підрозділами.

Використовувані ЗМК. Зовнішні консультанти "уживаються" в колектив. Вони проводять аналіз руху інформаційних потоків, у тому числі чуток, створюючи й поширюючи останні. Вивчають настрої людей, виявляють неформальних лідерів і формують позитивне ставлення до того, що відбувається, використовуючи їхній вплив. Запускають процеси створення команди серед керівників вищої ланки.

2. Крейсерська стратегія.

Ситуація і мета аналогічні попереднім. Відмінність в особливостях керівника. Ця стратегія зазвичай добре сприймається "директорами-системниками", які створюють для себе певний розпорядок, неухильно дотримуючись його, щодня на певну годину приїжджаючи на фірму, щоб вислухати доповіді заступників тощо.

Інформація для зовнішнього середовища й для співробітників однакова: оголошується, що в компанії буде проводитися поступова реорганізація структури, спрямована на підвищення ефективності роботи. Щомісяця демонструються позитивні зміни.

Використовувані ЗМК. Упродовж року динамічно й планомірно проводиться реорганізація, ведеться опитування суспільної думки за допомогою "гарячого" пейджера або ящика для пропозицій.

3. Крапкова стратегія.

Ситуація. Назріває конфліктна ситуація (наприклад, через тривалу затримку зарплатні). Треба вгамувати пристрасті.

Мета. Спланувати дії, що підтримають рівень стабільності.

Інформування зовнішнього й внутрішнього середовища. Основна ідея: "Ми піклуємося про своїх співробітників".

Використовувані ЗМК. Звертання до працівників. Публікація статей, що підкреслюють значення "маленьких" людей для функціонування компанії. Дії, що виявляють психологічний вплив на колектив: "Компанія цінує працівників, про них дбають і думають".

4. Стратегія прориву.

Ситуація. Підприємство розвивається стабільно, але повільніше, ніж конкуренти. Не спрацьовують механізми мотивації. Неадекватні стратегії просування товару на ринку.

Мета. Провести серйозну роботу щодо планування результату, прогнозування подій, аналізу зовнішнього ринку, створення схеми просування. Шляхи досягнення мети — інформування зовнішнього середовища: "Ми освоюємо новий ринок, виводимо нову колекцію, а тому розпродаємо старе. Ми гнучко реагуємо на новий дух, і в нас є фінансові можливості зробити це". Інформування співробітників: "Хлопці, це ваш останній шанс, інакше через рік у вас не буде роботи".

Використовувані ЗМК. Активна робота з громадською думкою, розробка рекламної стратегії, організація участі на виставках, проведення презентацій, організація серії позитивних публікацій у ЗМІ.