Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод Гос экзам 20_06_10.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
403.46 Кб
Скачать

1.5 Металознавство і термічна обробка металів

  1. Охарактеризуйте макроструктуру безперервнолитого зливка.

  2. Охарактеризуйте призначення і склад сталі 12ХНЗА. Якої термічної обробки піддаються готові вироби з цієї сталі і яким властивостям ці вироби повинні володіти?

  3. Охарактеризуйте склад і призначення сталі ЗОХГСА, роль легуючих елементів. Обґрунтуйте, якій термічної обробки піддаються заготовки з цієї сталі для поліпшення оброблюваності.

  4. Охарактеризуйте склад і призначення сталі 12Г2СБ. Опишіть формування структури листа при охолодженні під час контрольованої прокатки.

  5. Охарактеризуйте призначення і склад сталі 15ХФ. Якої термічної обробки піддаються готові вироби з цієї сталі і яким властивостям ці вироби повинні володіти?

  6. Охарактеризуйте склад сталі 09Г2С і її призначення. Опишіть розходження мікроструктури нормалізованих листів із цієї сталі та тих, що отримані шляхом контрольованої прокатки.

  7. Охарактеризуйте склад сталі 09Г2ФВ, її структуру й обґрунтуйте які додаткові можливості впливу на структуру і властивості листа дає використання мікродомішків ванадію та ніобію.

  8. Поясніть, як змінюються властивості сталі 2 під час холодної прокатки. Дайте опис структури сталі до і після холодної прокатки. Розрахуйте зміну межи плинності сталі, якщо під час холодної прокатки, якщо метал отримав відносну деформацію у 60%.

  9. Які бувають внутрішні дефекти рейок і заходи для їхнього усунення? Надайте характеристику обладнання та технологічного процесу охолодження, термообробки та оздоблювальня рейок. Опишіть формування структури в рейкової сталі при охолодженні від температури кінця прокатки до кімнатної.

  10. Які Ви можете запропонувати засоби сучасної комплексної термічної обробки готових рейок?

  11. Поясните якому виду відпалу варто піддавати заготовки зі сталі ШХ15. Яка формується структура після термообробки?

  12. Арматуру термічно зміцнюють шляхом короткочасного охолодження водою, так що гартується тільки поверхневий прошарок. Яка буде структура поверхневих прошарків і серцевини арматурного стержня?

  13. Охарактеризуйте склад сталі і поясните розходження в застосуванні сталей 25Г2С і Ст5сп для виробництва арматури. Запропонуйте вид термічної обробки арматурної сталі.

  14. До якого структурного класу належить сталь 08Х18Н10Т? Поясните призначення легуючих елементів. Якої термічної обробки і навіщо піддають листи з цієї сталі?

  15. Охарактеризуйте формування структури в прокаті зі сталі 30 при повільному охолодженні від температури кінця прокатки до кімнатної. Як змінюється структура сталі під час прискореного охолодження в потоці стана?

  16. Поясните до якого структурного класу належить сталь 35Х і яка формується структура в умовах повільного охолодження кутика після прокатки.

  17. Охарактеризуйте склад сталі 10ХСНД і роль легуючих елементів. До якого структурного класу належить ця сталь? Як буде змінюватися структура сталі при зварюванні в біля шовної зоні?

  18. Охарактеризуйте склад сталі 2ОХ2Н4А і призначення легуючих елементів. Якої термічної обробки піддають готові вироби з цей сталі?

  19. Яка мікроструктура сталі 10 і як вона буде змінюватися в біля шовної зоні при зварюванні?

  20. Обґрунтуйте склад сталі 17Г1С-У. Як можна поліпшити структуру і властивості такий сталі: в потоці стана та за його межами?

  21. Охарактеризуйте структуру сталі 10Г2 у рівноважному стані і її зміни в біляшовної зоні при зварюванні.

  22. Яким маркам сталі Ви віддали б перевагу для виробництва гнутих профілів? Який ДЕРЖСТАНДАРТ регламентує властивості сталей загального призначення? Як можна відновити властивості сталі після холодного гнуття (якщо це необхідно)?

  23. Обґрунтуйте призначення сталі 18ХГТ і роль легуючих елементів. Якої остаточної термічної обробці піддають вироби з цієї сталі?

  24. Охарактеризуйте склад і призначення сталі 40Х. До якого структурного класу вона належить? Якої термічної обробки піддають готові вироби з цієї сталі?

  25. Яким вимогам повинні відповідати штаби для суднобудування? Назвіть види технології, що підвищують механічні властивості прокату за рахунок застосування прискореного охолодження. Охарактеризуйте структуру сталі А32 і її можливі зміни в біля шовної зоні при зварюванні.

  26. Охарактеризуйте хімічний склад і призначення сталі 08 пс відповідно до ГОСТ. Обґрунтуйте, якій термічній обробки піддають прокат з цієї сталі для поліпшення оброблюваності.

  27. Якої термічної обробки підлягає арматурний прокат класу А400С в потоці стану? Зазначте основні особистості технології зміцнення, наведіть температурні інтервали та характеристику мікроструктури прокату.

  28. Охарактеризуйте хімічний склад і призначення сталі 45. Опишіть формування структури в сталі під час її охолодження в рулонах.

  29. Охарактеризуйте склад сталі СВ 08А і запропонуйте вид охолодження та термічної обробки цієї сталі стосовно до умов сучасного прокатного стану .

  30. Охарактеризуйте склад сталі 15ХСНДА і опишіть формування структури катаного кутового профілю під контрольованої прокатки. Яке буде розходження мікроструктури поверхневої й осьової зони прокату?

  31. Охарактеризуйте склад сталі 70 і запропонуйте вид охолодження та термічної обробки цієї сталі стосовно до умов сучасного прокатного стану .

  32. Якої термічної обробки підлягає арматурний прокат класу А500С в потоці стану. Зазначте основні особистості технології зміцнення та наведіть температурні інтервали. Надайте опис мікроструктури готового прокату.