Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Bilet_vse_25

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
34.95 Кб
Скачать

Билет №1

    1. «Кайдашева сім’я»

    2. Кто либо из периода «Розстріляного відродження» возьму Миколу Хвильового (повторяется в билетах)

Народився Микола Григорович Фітільов (таке справжнє прізвище письменника) 13 грудня 1893 р. на Харківщині у родині вчителів. Закінчив Богодухівську гімназію.

Брав участь у першій світовій та громадянській війнах.

член-засновник багатьох тогочасних літературних організацій — «Гарт» (1923),«ВАПЛІТЕ»  (1925), «Пролітфронт»(1930). В 1920-ті роки повністю підтримує і впроваджує в життя політику «українізації» Перші поетичні збірки М. Хвильового — «Молодість» (1921), «Досвітні симфонії» (1922), поема «В електричний вік» (1921) У грудні 1927 — березні 1928 перебував у Берліні та Відні. 13.5.1933 у Харкові покінчив життя самогубством, через арешт приятеля Михайла Ялового. Твори та ім'я Хвильового залишалися забороненими аж до останніх років існування тоталітарного режиму в Україні.

Билет №2

1.1Снова «Кайдашева сім’я»

1.2Щира любов до матері-України звучить у таких віршах поета, як «Не знаю і сам я, за що так люблю Безщасную тую Вкраїну мою?» та «Україно моя, моя люба Вкраїно…». Тичина прагне полегшити страждання свого народу, хоче приносити користь дорогій його серцю Вітчизні. У запитанні «Чим я втішу тебе, чим тебе заспокою?» відчуваємо глибину його любові до України, якій він віддає всі свої сили. Образ рідного краю змальований у першій закінченій поемі Тичини «Золотий гомін». Цією поемою завершується його знаменита збірка «Сонячні кларнети».

Билет №3

1.1.«Хiба ревуть воли, як ясла повнi?» (про Чіпку: дитинство і юність, історія села Піски, складна доля селянина – бунтаря, трагедія Чіпки)

1.2. 4 листопада 1934 він був заарештований. Г. Косинку засудили за звинуваченням у приналежності до організації, яка готувала терористичні акти проти керівників партії та Радянської влади. виїзна сесія Військової колегії присудила Григорія Косинку-Стрільця «розстріляти».Вирок було виконано 15 грудня 1934 року.

Билет №4

    1. Твір - «Хазяїн»

    2. "Запахла осінь в'ялим тютюном"

Билет №5

    1. З Миколою Лисенком організував Товариство українських сценічних акторів. Пише народні пісні. Розгортає видавничу, та театральну діяльність. Очолю Укр. Проф. Театр. Займався перекладами.

    2. В. Сосюра — поет-лірик, який глибокоемоційно, з високою художньою майстерністю відобразив багатство життя в його внутрішньому русі й розвитку. Краса і багатство духовного світу людини особливо яскраво виявляються в коханні — найсвітлішому почутті, яке окрилює людину, сповнює радістю і вірою її в красу життя. Цю окрилюючу силу любові поет оспівав у вірші «Так ніхто не кохав...»

Вірш – «Любіть україну»

Билет №6

    1. Перші літературні твори Франка — вірш «Народна пісня» (1874) і повість «Петрії і Довбущуки» (1875) Активна громадсько-політична й видавнича діяльність та листування з Михайлом Драгомановим спричинили арешт письменника за звинуваченням у належності до таємного соціалістичного товариства. Ще зовсім юним Франко переклав українською дві драми Софокла, кілька частин з пісні про Нібелунгів. Пізніше працював над творами Байрона, Гете, Гюго, Сервантеса, Вальтера Скотта, Дюма, Майєра, Шеллі, Міцкевича, Тургенєва, Льва Толстого... Іван Франко добре знав 14 мов, а перекладав із 48

    2. Вірш «Любіть україну»

Билет №7

    1. Проблематика твору: історичний шлях нації, визначна особистість як її провідник, пробудження національної свідомості, історичної пам'яті. Пролог до поеми — заповіт українському народові. Це глибокий фiлософський твiр про майбутнє українського народу, про взаємини вождя i народу в процесi наполегливого шукання "обiтованої землi", про майбутнi сили мас, здатних висунути iз свого середовища в процесi революцiйного руху проводирiв, що приведуть до перемоги.

    2. Найбільше запам’ятался «Подвійне коло». Твір про те що люди одного роду, і однієї нації вбивали одне одного, через хильні погляди про владу, закони й мораль. Забулися навіть слова батька «Тому роду нема переводу, в которому браття милують згоду».

Билет №8

    1. Значна частина літератури належить до кращих надбань світової поезії. Лірика поета виросла на ґрунті тяжкого життя й боротьби українського народу за свої соціальні й національні права, її породило подвижницьке духовне життя великого художника слова. На світогляд Франка мали вплив позитивізм філософії Конта і Спенсера, еволюціонізм у природознавчих дослідах Дарвіна і Геккеля, теорії французських, німецьких, російських соціологів, літературні критики від Буальо і Лессінґа до Тена, Леметра, Ґійо, Брюнетьера, Брандеса та ін. Проте, Франко залишився собою, мав власний світогляд й увійшов у свідомість наступних поколінь, як невтомний будівничий людських душ українського народу.

    2. Микола Куліш займався літературною діяльністю майже все своє життя — 30 років із 45. Драматург писав навіть тоді, коли перебував на Соловках, в ув'язненні. За 1923 — 1934 роки Микола Куліш створив близько 15 п'єс. Розсказати про «»

Билет №9

    1. «Зів'яле листя» — збірка творів Івана Франка. Вона є зразком інтимної лірики. Написана протягом 1886 - 1896 років і видана у 1896 році. Збірка також має назву «Лірична драма».В цій збірці розкривається душевна трагедія ліричного героя (самого Івана Франка), викликана тяжкими обставинами особистого життя, зокрема нерозділеним коханням. Збірка складається з трьох частин, або «жмутків». У «жмутках» вміщено інтимну лірику, в якій оспівано глибокі почуття палкого, але нещасливого кохання. У першому «жмутку» є вірші і з громадянськими мотивами, але переважає скорботна інтимна лірика. У поезіях другого «жмутка» Іван Франко оспівує не лише кохання, а й чарівну красу природи. Провідний мотив поезій третього «жмутка» — пекельні переживання поета, спричинені нещасливим коханням. Вірш «Чого являєшся мені у сні...»

    2. Мико́ла Хвильови́й (*13 грудня 1893, Тростянець — †13 травня 1933, Харків) — український прозаїк, поет, публіцист, один з основоположників пореволюційної української прози.

Центральною для Хвильового — полеміста та публіциста — була проблема історичного буття України, української культури. Заперечуючи москвофільські тенденції частини тогочасних літераторів, Хвильовий проголошував орієнтацію на Європу, на стилі та напрями європейського мистецтва.

Билет №10

    1. Проблематика повісті надзвичайно широка. Це соціальні проблеми добра і зла, особистості і народу, бідності і багатства, людської гідності і духовної ницості, людини і закону. У цьому соціально-викривальному творі Франко розкриває взаємозв'язки українського селянства та інтелігенції, стосунки між різними суспільними групами, проблеми влади та підлеглих, зневір'я і затурканості селян, проблеми тодішнього судочинства, проблеми подружніх стосунків, безправ'я жінки в суспільстві. Поряд з позитивними образами виведено цілу низку негативних персонажів, які повстали проти дій Рафаловича (адвокатишка): зажерливий шляхтич, пан маршалок Брикольський, староста, суддя Страхотський, Шнадельский і ціла зграя інших людців, що жили за рахунок селянства.

    2. В романі описуєтся трагедія сім’ї Катранників, і всієї Украйїни в 33 роках, автор розділяє людей на хліботрудів, і хліботрусів. Те як активістами ставали через особисту ненависть до людей. Також Барка не забув про незламанну волю українців, навідь коли не було надії сім’я Катранників не врачала віри, та вони й були дуже віруючими людьми.

Билет №11

    1. Розповісти про «Тіні забутих предків» (Іван і Марічка)

    2. Майже всі твори митця - це розповіді про українців, людей, серед яких він народився, яких усім серцем любив і для яких творив. Ось кіноповість «Зачарована Десна», у якій письменник показав працелюбний і красивий душею український народ. Тут і трагедія, і велич української душі. Показуєтся отимізм нації, віра.

Билет №12

    1. «Тіні забутих предків» (Іван і Марічка)

    2. «Зачарована Десна» (дитинство Довженка)

Билет №13

    1. Імприсіоністи – «творці пейзажу». (вспомнить “Intermezzo” можно еще “В дорозі”, “Сон”, “Хмари”, “Утома” )

    2. Твір У. Самчука «Марія» (3 цикли: Книга про народження Марії, Книга днів Марії, Книга про хліб) (Мати – Оксана, чоловік – Кроній, )

Билет №14

    1. Вірш “Contra spem spero”

    2. "Тигролови"

Билет №15

    1. «Лісова пісня»

    2. Розсказати про шістдесятників і Василя Симоненко (повторяется)

Билет №16

    1. На приклад Шевчук і його «Дім на горі» Вале́рій Олекса́ндрович Шевчу́к  — український письменник-шістдесятник, майстер психологічної і готичної прози, автор низки літературознавчих та публіцистичних праць, інтерпретатор українського літературного бароко. Валерій Шевчук народився 20 серпня 1939 р. у родині шевця в Житомирі. закінчення в 1956 р. Школи У 1957 р. В. Шевчук закінчив технічне училище У 1958 р. він поступив на історико-філософський факультет Київського університету. У 1961 р. дебютував оповіданням «Настунька» про Т. Шевченка в збірнику «Вінок Кобзареві»

    2. Поштовхом до написання роману став голодомор в Українi 32-33-го рокiв, але змалював письменник гiрку iсторiю життя України через життєву трагедiю героїв роману впродовж кiлькох десяткiв рокiв, бо така його творча манера - показувати людину в iсторичному часi.

Билет №17

    1. Люди повинні пам'ятати, що природа — це не просто дім, в якому ти живеш, це те, що живе поряд з тобою, можливо, не схожим на людське, але повнокровним життям.Геніальна поетеса Леся Українка зрозуміла цю істину — і перед очима живими картинами постали чудові місячні ночі, лісові хащі, глибини прозорої води, лугові тумани. І вся ця лісова, водяна, польова сила прийшла до неї, щоб письменниця увіковічила їх, дала безсмертя.

    2. Оста́п Ви́шня — українськийписьменникновеліст, класик сатиричної прози ХХ ст. Начальник медично-санітарного управління Міністерства залізниць УНР. В'язень сталінських концтаборів. Ціною звільнення стали контроверсійні фейлетони проти УПА. Народився на хуторі Чечва біля містечка Грунь 13 листопада 1889.  працював фельдшером — спочатку в російській армії, а з часом — у хірургічному З 1918 — мобілізований до Армії УНР у медичні частини Перший надрукований твір Остапа Вишні — «Демократичні реформи Денікіна».

Билет №18

    1. Повість "Земля" - осмислення сутності людського буття. B 1902 р. з'явилась велика повість з селянського життя - “Земля”, присвячена батькові письменниці Юліанові Кобилянському.

    2. У своєму щоденнику В. Симоненко писав: «Найбільше люблю землю, людей, поезію і… село Біївці на Полтавщині, де мати подарувала мені життя». Гімн незрадливій материнській любові і синівській вірності Вітчизні звучить у поезії «Лебеді материнства». Зачудить стишок!

Билет №19

1.1. Празька школа — група українських поетів та письменників, які після Громадянської війни 1920-х років опинилися за кордоном, переважно у Європі. (Можно вспомнить О. Телігу, Ольжича)

1.2. Герої Тютюнника повністю позбавлені егоїзму та індивідуалістичних поривань, вони живуть за принципом, сформульованим героєм новели "Зав'язь": "Буде в людей — буде і в нас". Так вчили їх з діда-прадіда, тому це звучить як заповідь наступним поколінням, як вираження ідеалу життя і стосунків між людьми.

Билет №20

    1. Василь Стефаник увійшов в українську літературу як неперевершений майстер новели. Стефаникові шедеври стали яскравим свідченням засвоєння нашим письменством найновіших досягнень європейських літератур. Найяскравішим зразком соціально-психологічної новели стефаниківського типу є "Новина". Тема твору - вбивство батьком своєї дитини - була взята Стефаником із самого життя. Письменник порушив тут усталені прийоми композиції: новела починається нібито з розв'язки: "У селі сталася новина, що Гриць Летючий утопив у річці свою дівчинку. Він хотів утопити і старшу, але випросилася". Еще можно вспомнить «Камінний крест», «Марія».

    2. «Церкву св. Ірини» или «Мені сіяла...»

Билет №21

    1. «Каторжна»

    2. Про Марусю Чурай (Можно еще и стишок запилить)

Билет №22

    1. Перехід з романтизму до реалізму, у цей період «відмітився» Нечуй – Левицький з своєю «Кайдашева сім’я». Панас Мирний – «Хіба ревуть воли...» й особливо І. Франко. Також до цьогу часу можна віднести Лесю Українку (але не як реаліста)

    2. «Життя іде і все без коректур»

Билет №23

    1. Письменики рідного краю, СРС здавали...

    2. «Собор» + вкл. философа)

Билет №24

    1. Українські емігранти, будьякі (возьму Барку): Народився 16 липня 1908 року у селі Солониці на Полтавщині. скінчив «трудову школу». Поступив на учительські курси, скінчив «трудову школу». Поступив на учительські курси, фізики і математики. «1930 року вийшла моя перша збірка поезій: «Шляхи» в Державному видавництві в Харкові, тодішній столиці.» Написав «Цехи» щоб віправитися перед коммуністами. Воював у ІІ Світовій. Потрапив до Берліну, пізніше пішки до Франції, а потім і в Америку. Працював на радіо, редактором.

    2. Таки про «Собор».

Билет №25

    1. Напишу про О. Гончара: Народився 3 квітня 1918 р. на полтавщині, в родині селянина, працює у редакції газети. Навчаєтся у технікумі, потім філолог. фак Харківського університету (чрез війну повчився 3 курси, після війни «довчився») 1946 – закінчив універ, поступає до аспірантури у Києві. Працює в редакції журналу «Вітчизна». Пише: Собор, Таврія, Земля гуде.

    2. «Диво» (про Софію Київську)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]