Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет №11,12.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
34.78 Кб
Скачать

Система контролю з фіксованою періодичністю замовлень

Контроль стану запасів за цією системою здійснюється через однакові періоди за допомогою інвентаризації залишків.

За результатами перевірки складають замовлення на поставку нової партії товару.

Розмір партії товару визначається як різниця між максимальною передбачуваною нормою запасів і фактичною.

Оскільки для виконання замовлення потрібен певний період, розмір замовлюваної партії збільшується на розмір очікуваних витрат на цей період.

Розмір замовлюваної партії

Р = Змах – (Зфакт – Зt),

де Зt— запас, який буде використаний протягом розміщення і виконання замовлення.

Білет №12 1. Логістичний процес на складі

Логістичний процес на складі досить складний, оскільки вимагає узгодженості функцій постачання запасами, переробки вантажу і розподілу замовлень. Логістика на складі охоплює усі основні функціональні галузі, що розглядаються на мікрорівні. Тому логістичний процес на складі є набагато ширшим, ніж технологічний процес і забезпечує :

  • постачання запасами;

  • контроль за поставками;

  • розвантаження і приймання вантажів;

  • внутрішньоскладське транспортування та перевалку вантажів;

  • складування і зберігання вантажів;

  • комплектацію (комісіонування) замовлень клієнтів та відвантаження;

  • транспортування та експедирування замовлень;

  • збирання та доставку порожніх товароносіїв;

  • контроль за виконанням замовлень;

  • інформаційне обслуговування складу;

  • обслуговування клієнтів (надання послуг).

Функціонування усіх складових логістичного процесу має розглядатися у взаємозв’язку та взаємозалежності. Такий підхід не тільки дає змогу чітко координувати діяльність служб складу, він є основою планування і контролю за просуванням вантажу на складі з мінімальними витратами.

Умовно весь процес можна поділити на три частини:

1) операції, спрямовані на координацію служби закупівлі;

2) операції, безпосередньо пов’язані з переробкою вантажу та його документацією;

3) операції, спрямовані на координацію служби продаж.

Рис. 47. Схема логістичного процесу на складі

Координація служби закупівлі здійснюється в ході операцій з постачання запасами та завдяки контролю за веденням поставок. Основне завдання постачання запасами полягає у забезпеченні складу товаром (чи матеріалом) відповідно до можливостей його переробки на даний період при повному задоволенні замовлень споживачів. Тому потреби у закупівлі запасів визначаються узгоджено зі службою закупок і потужністю складу.

Облік та контроль за одержанням запасів та відправкою замовлень дає змогу забезпечити ритмічність переробки вантажопотоків, максимальне використання об’єму складу та необхідні умови зберігання, скоротити терміни зберігання запасів і тим самим збільшити оборот складу

Білет №12 2. Організація збуту продукції

Логістика збуту промислового підприємства або логістика розподілу це функціональна сфера логістики завданням якої є управління логістичними функціями та операціями просування готової продукції і супутнього логістичного сервісу від виробників до кінцевих споживачів.Вважаємо що збутова логістика охоплює весь ланцюг системи розподілу маркетинг транспортування складування тощо. Збутова логістика (розподільча)- це ще й утотожнення маркетингової логістики оскільки ефективна організація збуту вимагає також відповідно виконаних завдань стратегій маркетингу .З одного боку організацією збуту займається маркетинг що спрямований на вивчення потреб ринку та аналіз маркетингових каналів як основних провідників маркетингової цінності. З іншого боку , виступає логістика як спосіб та метод найбільш повного задоволення ринкових потреб шляхом ефективної організації транспортно експедиційного обслуговування.

Саме логістика збуту приділяє увагу фізичному розподілу продукції що розпочинається з етапу виробництва а далі через етап складування та за допомогою транспортних засобів товар має бути доставлений у потрібний час і потрібне місце з найменшими витратами. Саме таким чином продукція передається до споживача.

Підприємства мають альтернативи в організації розподілу свого продукту. В їх основі лежить принципова орієнтація виробника на задоволення різноманітних запитів кінцевого споживача або на побудову такої системи розподілу яка була б ефективна як для самої фірми так і для посередників Вибір орієнтації і способу задоволення запитів споживачів і складає сутність збутової політики підприємства

Збут продукції промислового підприємства здійснюється через канали розподілу .Канал розподілу -це сукупність організацій та певних осіб які беруть на себе та передають іншому право власності на певний товар чи послугу на шляху від виробника до споживача.

Використання каналів розподілу приносить виробникам певні переваги:

економію фінансових засобів на розподіл продукції,

можливість внесення зекономлених засобів в основне виробництво,

продаж продукції більш ефективними способами,

високу ефективність забезпечення доступності товару та доведення його до цільових ринків.

скорочення обсягу робіт із розподілу продукції.

Звідси рішення про вибір каналу розподілу одне з найважливіших яке необхідно прийняти керівництву.

Найпоширенішою є система продажу через прямий канал розподілу або власну збутову мережу яка дає виробнику цілий ряд переваг. Вона зорієнтована виключно на реалізацію власних товарів відповідно до певної стратегії збуту. Підприємство може безпосередньо контролювати хід реалізації своєї стратегії на ринку. Крім того така стратегія дозволяє фірмі підтримувати прямий контакт з компаніями замовниками продукції.

У дослідженні ефективної організації збуту на підприємстві в першу чергу слід приділяти увагу таким питанням:

які ринки обслуговувати,

в якому обсязі та якій структурі випускати продукцію,

які повинні бути логістичні канали розподілу,

яке необхідне транспортне обслуговування поставок,

який має бути рівень логістичного обслуговування клієнтів.