Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-29.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
116.22 Кб
Скачать

26. Порядок переміщення через митний кордон України товарів у міжнародних поштових відправленнях та мєв.

Міжнародні поштові відправлення переміщуються через митний кордон України, в тому числі транзитом через територію України, після здійснення митного контролю і митного оформлення товарів, що знаходяться в цих поштових відправленнях.

Підприємства поштового зв'язку України зобов'язані за свій рахунок пред'являти митним органам для здійснення митного оформлення міжнародні поштові відправлення, що переміщуються через митний кордон України.

Митний контроль і митне оформлення товарів, що переміщуються в міжнародних поштових відправленнях через митний кордон України, здійснюються в місцях міжнародного поштового обміну, які визначаються та обладнуються центральним органом виконавчої влади в галузі зв'язку та інформатизації України за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.

Доставка міжнародних поштових відправлень до місць митного оформлення, їх розпакування і пред'явлення для огляду, перепакування та зберігання здійснюються підприємствами поштового зв'язку України за свій рахунок за участю і під контролем митних органів.

У коментованій статті законодавець врегульовує питання щодо переміщення міжнародних поштових відправлень через митний кордон України.

Відповідно до коментованої статті слід зазначити, що міжнародні поштові відправлення (далі - МПВ) це упаковані та оформлені відповідно до вимог Актів Всесвітнього поштового союзу (далі - ВПС) та Правил надання послуг поштового зв'язку листи (прості, рекомендовані), відправлення з оголошеною цінністю, поштові картки (прості, рекомендовані), бандеролі та спеціальні мішки з позначкою "М" (прості, рекомендовані), дрібні пакети, поштові посилки (звичайні, з оголошеною цінністю), відправлення прискореної пошти з позначкою EMS, які приймаються для пересилання за межі України, надходять до України або переміщуються територією України транзитом операторами поштового зв'язку.

Відповідно до Закону України «Про поштовий зв'язок» оператором поштового зв'язку визнається суб'єкт підприємницької діяльності, який в установленому законодавством порядку надає послуги поштового зв'язку.

Відповідно до ст. 26 вказаного Закону, яка регламентує порядок здійснення митного контролю та митного оформлення міжнародних поштових відправлень, міжнародні поштові відправлення під час переміщення через митний кордон України пред'являються операторами для митного контролю. Митні органи мають право вилучати в установленому законодавством України порядку предмети, заборонені законом до пересилання у міжнародних поштових відправленнях або відправлені з порушеннями митного законодавства України. Оператори не відповідають за ненадання чи неналежне надання послуг поштового зв'язку внаслідок прийняття митними органами рішень щодо поштових відправлень під час здійснення митного контролю.

Переміщення товарів через митний кордон України у міжнародних експрес-відправленнях — переміщення товарів та інших предметів, належним чином упакованих, що перевозяться експрес-перевізником будь-яким видом транспорту з метою доставки одержувачу у визначений термін;

Міжнародні експрес-відправлення переміщуються через митний кордон України, в тому числі транзитом через територію України, після здійснення митного контролю і митного оформлення товарів, що знаходяться у цих відправленнях.

Митний контроль і митне оформлення товарів, що переміщуються в міжнародних експрес-відправленнях через митний кордон України, здійснюються в місцях, які визначаються та обладнуються відповідним експрес-перевізником за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.

Доставка міжнародних експрес-відправлень до місць митного оформлення, їх розпакування і пред'явлення для огляду, перепакування та зберігання здійснюються відповідним експрес-перевізником за свій рахунок за участю і під контролем митних органів. Відповідно до п. 3 Порядку і умов здійснення митного контролю товарів та інших предметів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України у міжнародних експрес-відправленнях, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.02 № 1948 (далі – Порядку), митний контроль та митне оформлення товарів та інших предметів здійснюється митним органом, у зоні діяльності якого розташована центральна (регіональна) сортувальна станція, або митним органом, у зоні діяльності якого розташований відправник або одержувач (проживає або тимчасово перебуває громадянин). Якщо для декларування товарів та інших предметів відповідно до законодавства використовується вантажна митна декларація, митний контроль і митне оформлення здійснюються митним органом, у зоні діяльності якого розташований відправник або одержувач (проживає або тимчасово перебуває громадянин).

Згідно з п. 22 Порядку митному оформленню в митному органі, в зоні діяльності якого розташована центральна сортувальна станція, підлягає вміст відправлень документального характеру, а також товари та інші предмети, що переміщуються (пересилаються):

- підприємствами, розташованими в зоні діяльності центральної сортувальної станції, незалежно від заявленої відправником у товаросупровідних документах вартості товарів та інших предметів;

- підприємствами, розташованими поза зоною діяльності центральної сортувальної станції, якщо декларування товарів та інших предметів здійснюється без використання вантажної митної декларації;

- громадянами – у разі сплати за них перевізником належних податків та зборів і подання дозвільних документів, передбачених законодавством.

В інших випадках товари та інші предмети оформляються в митному органі, в зоні діяльності якого розташована регіональна сортувальна станція, або за місцем розташування одержувача (відправника). Відповідно до Закону України «Про податок на додану вартість» митний та податковий режими міжнародного експрес-відправлення є тотожними митному та податковому режимам міжнародного поштового відправлення.

Товари, що надходять на адреси громадян у міжнародних експрес-відправленнях, відповідно до Закону України «Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України» підлягають оподаткуванню ввізним митом за повними ставками Митного тарифу України, податком на додану вартість та в установлених законодавством випадках акцизним та іншими зборами. Разом з тим цей Закон передбачає звільнення від оподаткування товарів, сумарна митна вартість яких не перевищує 200 євро, а загальна вага не перевищує 50 кг, що надходять на адресу громадян у міжнародних поштових відправленнях.