Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕНАЦІЙНі білети логістика.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
73.73 Кб
Скачать

Екзаменаційний білет № 3

1. Організація логістики на підприємстві.

2. Логістика як наука про управління матеріальними потоками.

Відповіді:

1.Функціональна організація - організація, побудована за функціональним принципом з урахуванням основних видів логістичної діяльності підприємства: закупівлі, виробництво, збут, розподіл, логістика і т.п. Вона пов'язана з потоком ресурсів (починаючи з закупівлі сировини і закінчуючи збутом готової продукції), а також з процесом виконання замовлення споживачів (від прийому замовлення до отримання споживачем виконаного замовлення). Завдання логістичної організації на підприємстві - формування відносин між функціональними областями логістичної діяльності на підприємстві, співробітниками підрозділів і ресурсами таким чином, щоб забезпечити оптимальне досягнення мети логістичної системи підприємства. Стадії розвитку логістичної організації: 1) фрагментарність (фрагментарна функціональна структура); 2) функціональне агрегування (групування за функціями); 3) інтеграція процесів (інтеграція функціональних процесів, інтеграція інформаційних процесів). 2. Схематично місце логістики в управлінні матеріальними потоками можна зобразити так:

Логістика – це наука про планування, організацію, управління, контроль і регулювання переміщення матеріальних та інформаційних потоків у просторі та в часі від їхнього первинного джерела до кінцевого споживача.

Як науковий напрямок логістика і далі розширює межі свого застосування. На сьогоднішній день вона виділилася в спеціальну дисципліну, тісно пов’язану з математикою, кібернетикою, статистикою та певними економічними науками. Теоретичні положення і конкретні рекомендації логістики активно впроваджуються в практичну діяльність фірм і компаній у багатьох країнах. У прикладній сфері зворотна віддача виявляється у відчутному економічному ефекті, такому як скорочення витрат і часу в сферах виробництва і обігу.

Екзаменаційний білет № 4

1. Матеріальні потоки і логістичні операції.

2. Вибір та прийняття рішення в логістиці.

Відповіді:

  1. Матеріальний потік - це суку-ність товарно-матеріальних цінно-стей, які розглядаються на часовому інтервалі в процесі застосування до них різних логістичних операцій. Матеріальні потоки можуть протікати як усередині одного підприємства, так і між різними підприємствами.

Матеріальні потоки утворюються в результаті тр-ня, складування і виконання інших матеріальних операцій з сировиною, напівфабрикатами та готовими виробами - починаючи від первинного джерела сировини до кінцевого споживача.

Матеріальні потоки характеризу-ються кількісними та якісними показниками. Основними з них є напруженість і потужність матеріального потоку.

Класифікація:

1. по відношенню до логістичної системи: зовнішній та внутрішній;

2. за призначенням вхідний, вихідний;

3. за ритмічністю неперервні, дискретні, бліц-потоки;

4. залежно від предмета вивчення продуктові, операційні, ділянкові, системні;

5. за натурально-речовинним скла-дом одно-, багатоасортиментні;

6. за кількісною ознакою масові, крупні, середні

Логістичні операції – це будь –які операції, які здійснюються з предметами і продуктами праці в сферах виробництва і обігу, за виключенням технологічних операцій по виробництву матеріальних благ. До логістичних відносять також операції по обробці, збереженню і передаванні відповідної інформації. Логістична операція – це відокремлена сукупність дій з реалізації логістичних функцій, спрямована на перетворення матеріальних та інформаційних потоків. До логістичних операцій з матеріальним потоком можна віднести н/р, транспортування, комплектування, складування, пакування і інші операції.

Класифікація:

За природою потоку з мате-ріальним потоком, з інформа-ційним потоком;

По відношенню до логістичної системи зовнішні, внутрішні;

За характером виконання робіт операції з доданою вартістю, без доданої вартості;

2. Умовами, що визначають існування оптимального логістичного рішення в межах пев­ної системи, є такі (наявність хоча б однієї з нижчезгаданих):

1) складова логістичних витрат (принаймні одна), яка належить до категорії постійних, тобто незалежних від чинника, прийнятого за інструмент зміни параметрів логістичного рішення (чинника-регулятора);

2) конфлікт цілей (тобто складових витрат) в реалізації загальної цілі під час прийняття оптимального логістичного рішення, в тому числі наявність цільо­вої дихотомії (дихотомія - розділ надвоє);

3) нерівномірність змісту і структури функціонування об'єкта логістичних рі­шень, тобто наявність нелінійної залежності між чинником-регулятором і результуючим параметром;

4) неоднозначність (неоднакова точність, правдоподібність) прогнозу очікува­ного стану реалізації логістичного рішення.

Правила оптимізації логістичних рішень наступні:

1) як критерій будь-якого логістичного рішення доцільно, переважно, приймати мінімум загальних витрат (реальних, відносних, часових або інших) або мак­симум результату (дохідність, ефективність, рівень обслуговування), вклю­чаючи інтегровану оцінку;

2) будь-які оптимізаційні розрахунки не повинні залишати поза увагою істотні чин­ники впливу;

3) наявність на кожному етапі обмеженої кількості регулюючих чинників;

4) на кінцевому етапі прийняття логістичних рішень належить брати до уваги і позасистемні чинники, зокрема неекономічного характеру.

Білет №1 (1 питання)

  1. Логістиці належить стратегічно важлива роль у сучасному бізнесі, і цим пояснюється той факт, що усе більше фахівців, що добилися успіху в цій галузі, поступово просуваються на вищі посади в керівництві вітчизняних компаній та іноземних корпорацій.

Ефективне управління в сучасному бізнесі  практично неможливо без стратегічного планування і регулярного моніторингу ланцюжків постачань. Топ-менеджерам підприємств постійно доводиться вирішувати завдання, пов'язані з конкуренцією на регіональних ринках, коливаннями цін на виробничу сировину і матеріали, дорогим транспортуванням, змінами структури і географії попиту у регіонах, а також необхідністю залучення стратегічних інвестицій у бізнес.

Основною рисою сучасного бізнесу є ідея про те, що конкурують не фірми, а постачальницько-збутові системи фірм. А провал, або успіх системи визначається на ринку кінцевим покупцем. Отримання покупцем потрібного продукту в потрібному місці в потрібний час не тільки вимога щоб досягти успіху, але і щоб вижити на ринку. Отже, задоволення потреб покупців і знання ринку є ключовими при виробленні нової логістичної стратегії. Тільки при повному розумінні потреб і обмежень ринку, підприємство може зробити вироблення стратегії, яка задовольнить і учасників логістичної системи і покупців.