Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пакети прикладних програм.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
138.24 Кб
Скачать

Діаграми

Окремо варто згадати редактори діаграм і блок-схем, які часто змішують зі звичайними редакторами векторної (плакатної) графіки. Між тим, завдання у них різні: якщо для плакатної графіки головне - побудова «картинки», відповідної задумом автора за зовнішнім виглядом, то в діаграмі автора більш турбує логічне відповідність зображення проекту і його наочність. Тому при побудові діаграми багато уваги приділяється «стрелочкам» та іншим сполучних лініях, оптимального розміщення об'єктів на сторінці, типізації об'єктів і т. п.

Найстаріша з подібних утиліт, xfig, і до цього дня активно використовується, формат її діаграм розпізнають багато засоби роботи з векторною графікою. Потужнішою є утиліта Dia, можливості якої продовжують зростати (серед проектів: переклад діаграм, представлених в нотації мови моделювання програмних продуктів UML, безпосередньо в текст програм на C + + та інших мовах). Аналогом Dia для KDE є вбудована в пакет KOffice утиліта Kivio.

Плакатна графіка

Що ж стосується власне векторної (плакатної) графіки, то і тут є з чого вибирати. Наприклад, Inkscape - програма векторного малювання загального призначення. Вона використовує як формату власних файлів W3C SVG і має не тільки повним набором базових функцій роботи з векторними об'єктами і шарами, а й рядом функцій, аналогів яким немає і у великих закритих продуктах, таких як Adobe Illustrator або Corel DRAW. Крім того, в ній реалізований механізм розширень, завдяки якому до програми можна дописати нові функції на мовах Perl, Python і Ruby. Безпосередній предок, від якого «відбрунькувався» Inkscape - програма Sodipodi, що володіє подібними можливостями і більш тривалою історією. Багатообіцяюче виглядає проект Skencil, що дозволяє редагувати деякі види PostScript-файлів. Середовище KDE також має «свій» редактор векторної графіки, Karbon14, що входить до складу сімейства програма KOffice.

Растрова графіка

Растрова графіка означає роботу з зображенням, представленим у вигляді матриці точок («пікселів»). Це означає, що при сильному збільшенні межі будь-якого об'єкта будуть виглядати «драбинкою» з точок (на відміну від векторного уявлення, де збільшення підвищує якість зображення). З іншого боку, растр - зручний для комп'ютерної обробки формат подання фотографій, зроблених від руки малюнків та інших зображень, які не можна розчленувати на окремі фігури. У GNU / Linux є розвинені засоби для редагування растрової графіки. Найпотужнішим з них є GIMP (G NU I mage M anipulation P rogram). З її допомогою користувач зможе редагувати зображення, створювати логотипи та інші графічні елементи, особливо корисні при створенні Web-сторінок. GIMP включає багато інструментів і фільтрів, аналогічних тим, які можна знайти в комерційних графічних редакторах, а також кілька можливостей, ексклюзивних для цієї програми. GIMP надає можливість працювати з колірними каналами, рівнями зображення, накладати ефекти, згладжувати шрифти і конвертувати зображення в різні формати. У GIMP є власна мова програмування сценаріїв (на основі Scheme), на якому можна створювати досить хитромудрі додатки до основної програми. Такі доповнення можна писати також на Tiny-Fu (полегшена версія Script-Fu), Python, Perl і C #. Недолік GIMP - слабка підтримка колірної моделі CMYK, використовуваної в поліграфії, тому в електронній документації, редагуванні зображень для www-сторінок та інших областях, які не мають справи з папером, його застосовують частіше. Дуже корисний набір утиліт для обробки графіки з командного рядка - ImageMagick. У цей набір входять утиліти для відображення ( display ), перетворення ( convert ) зображень, захоплення зображень з екрану ( import ) і навіть власний інтерпретована мова програмування, Magick Scripting Language. Для напівавтоматичного перекладу з растрового представлення в векторне існує кілька спеціальних утиліт, наприклад, autotrace / autofig або potrace.