Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новые_билеты_РПС.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

3.Подільський економічний район(характеристика господарства)

Подільський економічний район включає Вінницьку (утворена 1932р.), Тернопільську (1939р), Хмельницьку (1937р.) області. Він має зручне економіко-географічне положення.

Район розташо­ваний у центральній частині Правобережної України, на Поділь­ській і Придністровській височинах, з багатими сільськогосподарськими ресурсами.

У районі досить високий ступінь концентрації виробництва як у матеріальному виробництві, так і в галузях, які надають послу­ги, перш за все у Вінницькій області. Промисловість. Одне з провідних місць у виробничій сфері Поділля посідає промисловість. У сукупній вартості товарної продукції на промисловість припадає 44,5 %. Подільський економічний район спеціалізується на виробниц­тві сільськогосподарської продукції, тому в галузевій структурі промисловості превалює комплекс переробних галузей АПК. По­ряд з ними розвиваються енергетична, паливна, чорна металургія, хімічна і нафтохімічна галузі, машинобудування, лісова і дерево­обробна, промисловість будівельних матеріалів, легка та інші га­лузі промисловості. Така структура склалась завдяки сприятли­вому поєднанню природно-ресурсної бази, економіко-географіч-ного положення, а також наявних трудових ресурсів.

Промисловість економічного району має значні виробничі по­тужності, які здатні забезпечити відповідний розвиток продукти­вних сил і зайнятість наявних трудових ресурсів. Однією з таких галузей у структурі промислового виробництва Подільського еко­номічного району є легка промисловість, яка сторіччями була га­луззю спеціалізації для Поділля.

У районі розвинена промисловість будівельних матеріалів, яка в основному працює на місцевій сировині. Це — Гніванський, Желівський, Губниківський гранітні кар'єри, Кам'янець-Подільський цементний завод, Глуховецький каоліновий комбінат, Турбівсь-кий каоліновий завод; Калинівський завод деревностуржкових плит, Погребищенський завод контейнерів, понад 40 цегляних заводів, Джуринський комбінат вапнякових блоків; заводи залізо­бетонних конструкцій у містах: Вінниці, Хмельницькому, Кам'янець-Подільському, Великій Березовці, Гнівані, Ладижині, вироб­ниче об'єднання будівельних матеріалів у Тернополі.

Хімічна промисловість (у Вінниці) виробляє мінеральні доб­рива, сірчану кислоту.

Деревообробна промисловість частково працює на привозній си­ровині, оскільки ресурси лісостепової зони є недостатніми. Вона виробляє меблі (у Вінниці, Тернополі, Хмельницькому, Кам'янці-По-дільському, Хмільнику, Барі, Гайсині, Шепетівці, Ізяславі, Летичеві, Вовковинцях, Дунаївцях, Славуті, Бережанах, Кременці, Микулин-цях, Козові, с. Озерне Борщівського району); картон у с. Проскурівка.

Серед інших галузей промисловості можна виділити заводи «Буд-фарфор» і художньої кераміки у м. Полонному, Тернопільський фа­рфоровий завод, склоробний у м. Славуті, Підволочиську фабрику пластмасових виробів, фармацевтичну Фабрику в Тернополі.

Паливно – енергетичний комплекс включає електроенергетику і паливну промисловість. Електроенергетика. У районі функціонують Ладижинська ДРЕС (Вінницька обл.) і Хмельницька АЕС. Паливна промисловість у Поділь­ському економічному районі представлена 3 підприємствами.

Машинобудівний комплекс має ни­зку підприємств, які обслуговують здебільшого потреби сільсько­го господарства і харчової промисловості. Також функціонують підприємства приладо- і верстатобудування, які виробляють елек­тротехнічну, інструментальну продукцію. Вінницький завод трак­торних агрегатів виробляє вузли та запасні частини до тракторів і комбайнів, Калинівський — устаткування для цукрових заводів. Тернопільський — бурякоцукрові комбайни. Трансформаторні підстанції, тракторні деталі, ковальсько-пресове устаткування ви­готовляють у Хмельницькому, сільськогосподарські машини, де­ревообробний інструмент — у Кам'янці-Подільському, електро­апаратуру — у Тернополі (виробниче об'єднання «Ватра»), тракторні деталі — у Шепетівці. У Могилеві-Подільському та Барі функціонують ряд підприємств з виробництва будівельних матері­алів, а в Сутиськах (Вінницька область) — завод автоелектроапа-ратури. Виробництво технологічного устаткування для харчової промисловості організовано у Красилові. У 1993 р. впроваджено в дію автобусний завод невеликої потужності у Старокостянтинові.

Агропромисловий комплекс. Сільське господарство Поділь­ського економічного району спеціалізується на землеробстві — зерново-буряківничого і тваринництві — м'ясо-молочного на­прямів. Район характеризується високим рівнем сільськогоспо­дарського освоєння земель. Провідними зерновими культурами є озима пшениця, ярий ячмінь, зернобобові, кукурудза на зерно, технічні — цукрові буряки. Вирощують овес, просо, гречку, соняшник, картоплю, тютюн,

конюшина, люцерна, однорічні та багаторічні тра­ви. Розвинені садівництво (яблука, груші, сливи, вишні та інші плоди) та ягідництво. У Придністров'ї розвивається виноградарст­во, що є сировинною базою для виноробної промисловості.

У тваринництві переважає молочно-м'ясне скотарство і сви­нарство. Відносно розвинуті птахівництво, ставкове рибництво та бджільництво. Тваринництво району має сприятливу кормову ба­зу, яку, зокрема, забезпечують відходи харчової промисловості (цукрової, спиртової, плодо-овочеконсервної), кормові культури та продукція комбікормової промисловості.

Білет № 25