Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теоия.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать

9. Що таке відсоткова ставка? Які чинники впливають на її розмір? Які функції позичкового процента в умовах ринкової економіки?

Відсоткова ставка - виражений у відсотках розмір плати за користування коштами, залученими позичальником у кредитора на визначений строк.

Формування відсоткової ставки багатофакторний процес, який визначається такими чинниками: рівень облікової ставки Нац. банку, термін надання позики, особливості забезпечення позики, платоспроможність і авторитет позичальника. Сукупність цих чинників буде визначати межі диференціації кредитного %. Головним чинником, що впливає на рівень відсоткових ставок, є ціна кредитних ресурсів. Чим дорожче банку обходиться формування кредитних ресурсів, тим вище відсоткова ставка. Суттєвий вплив на рівень відсоткової ставки здійснює інфляція.

Позичковий відсоток — плата, яку отримує кредитор від позичальника за користування останнім позиченими грошима.

Ф-ї: відображає економ. відносини перерозподілу і привласнення банком частини прибутку, що створюється на підприємствах-позичальниках внаслідок використання наданої позики.

10. У чому полягає сутність фінансового посередництва?

Грошовий ринок за характером зв’язку між кредиторами та позичальниками розділяється на два сектори: сектор прямого фінансування та сектор непрямого (опосередкованого) фінансування. У секторі непрямого фінансування поряд з кредиторами і позичальниками з’являється третій — економічний посередник, який є самостійним і рівноправним суб’єктом грошового ринку. Він формує власні зобов’язання та вимоги і на цій підставі емітує власні фінансові інструменти, які стають інструментом торгівлі на грошовому ринку. Вказані суб’єкти називаються фінансовими посередниками, а їх діяльність з акумуляції вільного грошового капіталу та розміщення його серед позичальників-витратників називається фінансовим посередництвом.

11. Що таке банк? Назвіть функції, що виконує банк.

Банк — кредитно-фінансова інституція, що акумулює кошти, здійснює залучення та нагромадження вільних грошових коштів (вкладів) юридичних і фізичних осіб , а також здійснює платіжні грошові операції та операції з цінними паперами.

Ф-ї: 1)трансформаційна - полягає в зміні таких якісних характеристик грошових потоків, що проходять через банки, як рівень ризикованості, строковість, обсяги та просторове спрямування 2)емісійна полягає в тому, що тільки банки можуть створювати додаткові платіжні засоби і спрямовувати їх в оборот, збільшуючи пропозицію грошей, або ж вилучати їх з обороту, зменшуючи пропозицію грошей.

12. Назвіть функціональні відмінності окремих видів небанківських фінансово-кредитних установ.

Формування грошових ресурсів небанківських фінансово-кредитних не є депозитним, тобто переданими їм коштами власники не можуть так вільно скористатися, як банківськими чековими вкладами. Недепозитне залучення коштів може здійснюватися двома способами: на договірних засадах та шляхом продажу посередником своїх цінних паперів. Звідси всі ці посередники поділяються на договірних фінансових посередників( страхові компанії; пенсійні фонди; ломбарди, лізингові та факторингові компанії), які залучають кошти на підставі договору з кредитором (інвестором), та на інвестиційних фінансових посередників(інвестиційні фонди; фінансові компанії; кредитні товариства, спілки), які залучають кошти через продаж кредиторам (інвесторам) своїх акцій, облігацій, паїв тощо.

У своїй діяльності вони мають багато спільного з банками: 1)функціонують у секторі опосередкованого фінансування; 2)формуючи свої ресурси, випускають боргові зобов’язання; 3)розміщуючи свої ресурси в дохідні активи, купують боргові зобов’язання, створюючи власні вимоги до інших економічних суб’єктів; 4)діяльність їх щодо створення зобов’язань і вимог ґрунтується на тих самих засадах, що й банків.

Посередницька діяльність небанківських фінансово-кредитних установ істотно відрізняється від банківської діяльності: 1)вона не пов’язана з тими операціями, які визнані як базові банківські; 2)вона є вузько спеціалізованою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]