Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теоия.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать

31. На які цілі спрямовуються кредити мбрр

Цілі МБРР

• надання допомоги в реконструкції і розвитку економіки країн-членів;

• сприяння приватним іноземним інвестиціям;

• сприяння збалансованому зростанню міжнародної торгівлі та підтримання рівноваги платіжних балансів;

• збір і публікація статистичної інформації,

Спочатку МБРР був покликаний за допомогою акумульованих бюджетних коштів капіталістичних держав і залучених капіталів інвесторів стимулювати приватні інвестиції в країнах Західної Європи, економіка яких значно постраждала під час Другої світової війни. З середини 50-х рр.., Коли господарство країн Західної Європи стабілізувався, діяльність МБРР у все більшій мірі стала орієнтуватися на країни Азії, Африки та Латинської Америки.

32. Коли та з якою метою був створений єбрр? Які його функції? у чому полягає особливість його кредитів, умов їх надання?

ЄБРР (англ. EBRD – European Bank of Reconstruction and Development) – Європейський банк реконструкції та розвитку, створений в 1990 році європейськими країнами, США, Японією та іншими з метою надання фінансової та технічної допомоги у розвитку, реконструкції економіки і надання пільгових кредитів європейським країнам, в першу чергу – країнам Східної Європи. Вищий орган ЄБРР: Рада керуючих. Виконавчий орган: Директорат. Штаб-квартира ЄБРР знаходиться в м. Лондон (Велика Британія). Україна є членом ЄБРР з 1992 року. ЄБРР надає підтримку країнам-членам у проведенні структурних і галузевих реформ, включаючи демонополізацію і приватизацію з метою повної інтеграції їх економік у світову економіку шляхом сприяння:

• організації, модернізації і розширенню виробничої, конкурентоспроможної й приватнопідприємницької діяльності, перш за все - малих та середніх підприємств;

• мобілізації національного й іноземного капіталу, а також ефективному управлінню ними;

• інвестиціям у виробництво з метою створення конкурентного середовища і підвищення її ефективності, якості життя та поліпшення продуктивності праці;

• наданню технічної допомоги в підготовці, фінансуванні та реалізації проектів;

• стимулюванню і заохоченню розвитку ринків капіталу;

• реалізації великих і економічно обґрунтованих проектів, таких, що включають більше ніж одну країну-реціпієнта;

• екологічно стійкому розвитку.

Розпізнавальною рисою діяльності ЄБРР є його прихильність справі екологічно чистого розвитку. ЄБРР застосовує природоохоронні вимоги до усіх своїх проектів, виділяє кошти на поліпшення муніципальної інфраструктури і заохочення енергозбереження. Важливу роль відіграє ЄБРР і в галузі ядерної безпеки: він виступає розпорядником фондів, створених для підвищення безпеки роботи АЕС у регіоні.

33. Мета створення чбтр. Які країни є його членами?

Чорноморський банк торгівлі та розвитку (ЧБТР) був заснований в 1998 році на підставі відповідної Угоди між країнами-членами ОЧЕС, підписаної в м.Тбілісі 30 червня 1994 року. Згідно з установчими документами, ця потужна міжнародна фінансова установа покликана, перш за все, забезпечити фінансову підтримку пріоритетних проектів у Чорноморському регіоні, насамперед у транспортній, телекомунікаційній, енергетичній галузях, а також у сфері захисту Чорного моря і довкілля, розвитку підприємницьких зв'язків між країнами-членами ОЧЕС тощо.Члени ЧБТР:Україна,Росія,Туречина,Греція,Грузія,Албанія,Вірменія,Болгарія,Азербайджан,Румунія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]