Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15-21 (1).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
90.86 Кб
Скачать

15.Внутрішньо машинний системний інтерфейс

Внутримашинное системний інтерфейс - система зв'язку і сполучення вузлів і блоків ЕОМ між собою - являє собою сукупність електричних ліній зв'язку (проводів), схем сполучення з компонентами комп'ютера, протоколів (алгоритмів) передачі і перетворення сигналів.

Існує два варіанти організації внутримашинного інтерфейсу:

  1. Багатозв'язних інтерфейс: кожний блок ПК пов'язаний з іншими блоками своїми локальними проводами; інтерфейс застосовується, як правило, тільки в найпростіших побутових пристроях.

  2. Однозв'язна інтерфейс: всі блоки ПК зв'язані один з одним через загальну або системну шину.

У переважній більшості сучасних ПК в якості системного інтерфейсу використовується системна шина.  Найважливішими функціональними характеристиками системної шини є: кількість обслуговуваних нею пристроїв та її пропускна здатність, тобто максимально можлива швидкість передачі інформації. Пропускна здатність шини залежить від її розрядності (є шини 8 -, 16 -, 32 - і 64 - розрядні) і тактовою частоти, на якій шина працює.

В якості системної шини в різних ПК використовувались і можуть використовуватися:

  • шини розширень - шини загального призначення, що дозволяють підключати велику кількість самих різноманітних пристроїв;

  • локальні шини, що спеціалізуються на обслуговуванні невеликої кількості пристроїв певного класу.

Характеристику десятка шин, думаю нам не нужно.

16.Паралельна та послідовна передача даних.

Потреба забезпечувати передачу даних між комп'ютером і віддаленим терміналом привела до розвитку послідовної комунікації.

В телекомунікації, послідовна передача - це послідовність передачі елементів сигналу, що представляють символ або інший об'єкта даних. Цифрова послідовна передача - це послідовна відправка бітів по одному дроту, частоті або оптичному шляху. Так як це вимагає меншої обробки сигналу і менше ймовірність помилки, ніж при паралельній передачі, то швидкість передачі даних по кожному окремому шляху може бути швидше. Цей механізм може використовуватися на більш далеких відстанях, тому що легко може бути передана контрольна цифра або біт парності.

Паралельною передачею в телекомунікаціях називається одночасна передача елементівсигналу одного символу або іншого об'єкта даних. У цифровому зв'язку паралельною передачею називається одночасна передача відповідних елементів сигналу по двох або більшої кількості шляхах. Використовуючи безліч електричних проводів можна передавати кілька біт одночасно, що дозволяє досягти більш високих швидкостей передачі, ніж при послідовній передачі. Цей метод застосовується всередині комп'ютера, наприклад, у внутрішніх шинах даних, а іноді і в зовнішніх пристроях, таких, як принтери. Основною проблемою при цьому є «перекіс», тому що дроти при паралельній передачі мають трохи різні властивості (не спеціально), тому деякі біти можуть прибути раніше за інших, що може зашкодити повідомлення. Біт парності може сприяти скороченню помилок. Тим не менш електричний провід при паралельній передачі даних менш надійний на великих відстанях, оскільки передача порушується з набагато більш високою ймовірністю.

Паралельна передача використовується перш за все для того, щоб передати дані між пристроями натому ж самому сайті. Наприклад: комунікація між комп'ютером і принтером найчастіше паралельна, так, щоб весь байт міг бути переданий в одній операції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]