Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗОРЯНІ.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
23.94 Кб
Скачать

41.Суть і цільова спрямованістьгр-кр.Політики

Грош.-кред.політика – комплекс заходів у сфері грош.обігу і кредиту,спрямованих на забезпечення стабільності грош.одиниці у країні через використання визначених засобів і методів.Ключовим суб’єктом монетарної політики є держава в особі ЦБ. Об’єкти монетарної політики поділ. на: 1)віддалені- реальний сектор економіки та соц. сфера, оскільки саме для забезпечення їхнього розвитку здійснюється грош-кред регулювання.2)безпосередні-змінні грош. ринку через які монетарні імпульси впливають на віддалені об’єкти і грош.маса,процентна ставка, швидкість обігу грошей,валютний курс.Цілі грош.-кред. Політики поділ.на:1)стратегічні-цілі визначені ключовими в заг.-ек. Політиці держави,зокремазрост.виробницт,зайнятості,стабілізація цін…Залежно від конкретної ек.ситуації в державі ЦБ обирає одну із стратегічних цілей і сприяє її досягненню. 2)проміжні цілі- такі зміни ек.процесів в державі,які сприяють досягненню стратег.цілей.Проміжними цілями вважають пожвавлення або стримування на тов.. і грош. ринках. 3)Тактичні(поточні) цілі мають короткостроковий характер і забезпечують досягнення проміжних цілей.До поточних цілей відносять зміну грош. бази ,облік. ставки,процентів за кредитами рефінансування, обсягів обов’язкових резервів,валютного курсу

42.Монетарний режим – с-ма механізмів,які забезпечують досягнення монетарних цілей і рівноваги шляхом генерування стабільних очікувань сусп.-ва, щодо дій монетарної влади та її очікувань щодо реакції сусп.-ва на свої дії.Таргетування – процес встановлення цільових орієнтирів.Виділяють 3 гол. види монетарних режимів: 1)таргетування обмінного курсу – підтримання стабільності обмінного курсу щодо певної резервної валюти або кошика валют.Такий режим застосовую ЦБ країн в яких іноземну валюту широко застосовують як розрахункову одиницю і засіб нагромадження.2)монетарне таргетування- визначення та оголошення цільових темпів зростання грош. агрегатів.3)таргетування інфляції-публічне оголошення планових рівнів інфляції, закріплення в законодавчому порядку пріоритетності цих цільових показників для ЦБ і встановлення відповідальності за їхнє досягнення.У Законі «Про НБУ» задекларовано що при виконанні своєї гол.ф-ції (стабільність грош.од) НБУ має виходити із пріоритетності досягнення та підтримки цінової стабільності в державі.

43.Норми обов. Резервів.

НБУ здійснює регулювання норм об. Резервів на основі положення про порядок формування об. Резервів для банків України. НОР встанов. У вигляді %-го відношення до суми залучених банками коштів. Залучені - кошти юр. та фіз. осіб в національній чи іноземній валюті, які обліковують на поточних та депозитних рахунках. Для всіх банків України встановл єдиний порядок визначення і формування ОР.Обов*яковому резервуванні підлягають усі залучені банком кошти за винятком коштів залічених від банків резидентів, міжнародних фінансових організацій, а також коштів залучених на умовах субординованого боргу (позика, щодо якої у договірному порядку погоджено, що у разі ліквідації або банкрутства боржника сплату буде здійснено після задоволення вимог усіх інших кредиторів).

НБУ може встановлювати для різних видівзобов*язань диференційовані нормативи ОР залежно від:-строку залучення коштів;- виду зобов*язань у розмірі валют;- суб*єкт ( юр,фіз. особи)

Формування і зберігання ьанками коштів ОР здійсн. у грошовій одиниці України на кореспондентському рахунку в НБУ та (або) на окремому рахунку НБУ.

З 30 листопада 2011 року встановлено новий порядок формування ОР на окремому рахунку НБУ зберігають 70% від суми резервів сформованих за попередній звітний період, а на кореспондентському рахунку банку в НБУ - решту, 30%

Нормативи:1.Кошти вкладів юр та фіз. осіб в іноземній валюті на вимогу і кошти на поточних рахунках - 8%.2.Довгострокові кошти і вклади юр та фіз. осіб в іноз валюті - 2%.3.Короткострокові - 7,5%.4.Кошти залічені від банків нерезидентів і фінансових організацій нерезидентів в іноземній валюті - 2%.Механізм дії резервних вимог полягає в тому що ЦБ зменшує можливість використання кредитних ресурсів; на розмір ОР зменшується пропозиція грошей. Перевагами такого і-ту є те, що він однаково впливає на всі банки, змінюючи пропозицію негайно.НЕДОЛІКИ ЦЬОГО ІНСТРУМЕНТУ:1,Підвищення норми об резервування може привести усі банки з невеликими надлишковими резервами в неліквідний стан.2,Підвищення норми резервування негативно впливатиме на фінанси банків, оскільки обмежує їхні доходи за активними операціями.3,Незначна зміна норми резервування може спричинити значно більшу зміну пропозиції грошей , ніж очікується, тому цей і-т недоцільно застосовувати при потребі змінити пропозицію грошей на короткий термін і в невеликих обсягах.