Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
33,29,34, 35.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
25.53 Кб
Скачать

Поняття суспільства і закономірності його розвитку.

Суспільство – це форма людського буття. Людина в своєму житті реалізується як індивід тільки у взаємодії, спілкуванні з іншими людьми в процесі діяльності. Певна сукупність людей у їх взаємодії та діяльності і є суспільство. Суспільство складається з індивідів, але діє як єдине ціле, хоча включає певні соціальні групи. Проте не всяка сукупність людей є суспільство.

Суспільство – форма суспільної життєдіяльності великої сукупності людей, якій властиві певні взаємовідносини, власний рівень економічного, соціального і духовного розвитку, виробництва, споживання, культури, знань, свідомості, а також свої звичаї, традиції, норми моралі, система цінностей.

Суспільство завжди існує в певному природному середовищі. Але проблеми співіснування, взаємовідносин природи і суспільства дуже складні.

Од­ним із про­явів со­ці­а­ль­но­с­ті (по­лі­тич­но­с­ті) лю­ди­ни яв­ля­єть­ся по­ча­т­ко­ва не­рі­в­ність зді­б­но­с­тей лю­ди­ни і звід­си ви­ни­кає при­ро­д­не від­рі­з­нен­ня фу­н­к­цій та со­ці­а­ль­них ро­лей лю­дей. Про­до­в­жен­ня ці­єї ідеї мо­ж­на знай­ти у Го­б­б­са і Рус­со. Для них ха­ра­к­те­р­не уяв­лен­ня про те, що лю­ди під ти­с­ком об­ста­вин по­ви­нні пе­ре­да­ва­ти су­с­пі­ль­с­т­ву ко­н­т­роль над сво­ї­ми ді­я­ми, від­рі­ка­ю­чись від осо­би­с­тої сво­бо­ди.

Су­с­пі­ль­с­т­во по­стає як осо­б­ли­ва ви­ща сту­пінь роз­ви­т­ку жи­вих си­с­тем, яка ви­яв­ля­єть­ся в фу­н­к­ці­о­ну­ван­ні і роз­ви­т­ку со­ці­а­ль­них ор­га­ні­за­цій, ін­сти­ту­тів, груп, ру­хів со­ці­а­ль­них кла­сів та ін­ших со­ці­а­ль­них про­це­сів. У ву­зь­ко­му ро­зу­мін­ні су­с­пі­ль­с­т­во - це кон­к­ре­т­ний тип со­ці­а­ль­ної си­с­те­ми (ка­пі­та­лізм, фе­о­да­лізм, ра­бо­вла­с­ни­ц­т­во), а та­кож ви­зна­че­ний со­ці­а­ль­ний ор­га­нізм, що на­ле­жить до та­ко­го ти­пу (япон­сь­кий фе­о­да­лізм, ра­дян­сь­кий со­ці­а­лізм), чи ви­зна­че­на фо­р­ма со­ці­а­ль­них від­но­син (у Ге­ге­ля су­с­пі­ль­с­т­во про­ти­ста­в­ля­єть­ся дер­жа­ві, у Ари­с­то­те­ля су­с­пі­ль­с­т­во зли­ва­єть­ся з дер­жа­вою). Іс­нує зна­ч­на кі­ль­кість те­о­ре­ти­ч­них мо­де­лей су­с­пі­ль­с­т­ва: на­ту­ра­лі­с­ти­ч­на (Ари­с­то­тель), гро­ма­дян­сь­ка (Го­б­б­са - Рус­со - Ге­ге­ля) та ін. В фі­ло­соф­сь­ко­му кон­текс­ті су­с­пі­ль­с­т­во роз­гля­да­єть­ся як зв'я­зок чи си­с­те­ма лю­дей, за­твер­джу­ю­чих і ре­а­лі­зу­ю­чих свої по­зи­ції, уста­но­в­ки, ін­те­ре­си. В зв'я­з­ку з цим іс­то­ри­ч­но зро­зу­мі­ло, що осо­би­с­ті яко­с­ті лю­дей ви­яв­ля­ють­ся не рі­в­но­мі­р­но, в рі­з­ні епо­хи спів­від­но­шен­ня без­по­се­ре­д­ньо-­осо­би­с­то­го і без­по­се­ре­д­ньо - ко­ле­к­ти­в­но­го бут­тя лю­дей по­мі­т­но від­рі­з­ня­лось. Про­те слід під­кре­с­ли­ти, що не тіль­ки ко­ле­к­ти­в­ність, але й осо­би­с­ті­с­ність є со­ці­а­ль­ни­ми фо­р­ма­ми бут­тя лю­дей.

Суспільство – форма людського буття, де людина може реалізувати свої здібності (на одинці не може), тому виникає суспільство – сукупність людей. Хоч суспільство і єдине ціле, а складається з окремих індивідів. Не будь-яку групу можна назвати суспільством, тільки певну сукупність. Суспільство – велика сукупність людей, якій властиві певні взаємовідносини, власний рівень економічного і духовного розвитку виробництва і споживання, культури, знань, свідомості, а також звичаї традиції, норми моралі. Суспільство існує в певних природних умовах. Залежність суспільства від природних умов не завжди однакова. Коли залежність стає <, то з’являється інша небезпека – екологія. В наш час виникла екологічна загроза і тільки людина має вплив на екологію і може врятувати людство від забруднення. Зараз дуже багато бідних людей на Землі. 1 млрд. в скрутному становищі., 4 млрд. – середняки. Моделі суспільства: 1) натуралістичні моделі – все в суспільстві відбувається так само як і в природі. 2) розвиток суспільства залежить від свідомості людей. 3) матеріалістична модель – автор Маркс, суть: розвиток суспільства відбувається за об’єктивними законами розвитку, які люди не можуть ні змінити (невблаганні закони). Після Маркса всі стали жити за законами Маркса. Це велика помилка.

Від інтелекту залежить розвиток техніки і суспільства. Все спочатку формується в свідомості людини, а потім вже створюється техніка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]