Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджм персоналу.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать
  1. Вірогідні проблеми юридичного та управлінського характеру, пов’язані з виведенням персоналу зі штату організації.

Актуальність послуги

Потреба в цій послузі виникає, якщо компанія:

—має обмеження за чисельністю персоналу;

—має намір скоротити штатну чисельність без втрати кваліфікованих кадрів;

—планує найняти працівників в регіонах, не відкриваючи при цьому представництв або філій;

—хоче найняти тимчасових працівників для реалізації конкретного проекту без оформлення їх в штат;

—зацікавлена в зниженні адміністративних витрат на ведення кадрового діловодства і бухгалтерського обліку.

—Скориставшись послугою з виведення персоналу зі штату компанії, ви набуваєте кваліфікованого посередника у відносинах з трудовою та податковою інспекціями.

До недоліків запозиченої праці та загроз, які вона може нести, слід віднести: спробу роботодавця «полегшити» соціальний пакет, його намагання посилити експлуатацію праці, спробу ухилитися від певних зобов’язань, зазначених у трудовому законодавстві; можливість внесення розколу в трудовий колектив тощо. Таким чином, прогрес у сфері працевикористання відбувається настільки стрімко, що законодавча база не встигає за ним.

  1. Технологія виведення персоналу із штату організації.

Є три види аутстаффінга— лізинг персоналу, підбор тимчасового персоналу й виведення персоналу за штат. У першому випадку виникають такі відносини, коли кадрова агенція підписує трудовий договір з працівником від свого імені, після чого направляє його на роботу на термін більше 3 місяців. Тимчасовий персонал підбирається для короткострокових проектів — від одного дня до 3 місяців. Як правило, це персонал, що набирається на період хвороби або відпустки одного зі штатних співробітників, а також адміністратори й обслуговуючий персонал на виставках, ярмарках, конференціях. Виведення персоналу за штат означає те, що кадрова агенція не підбирає персонал, а оформляє у свій штат уже наявних співробітників компанії-клієнта, які при цьому залишаються на колишнім робочому місці. Аутстаффінг як підвид аутсорсингу з'явився на Заході в 1970–80-х роках під час економічного спаду, що відбувався тоді.

  1. Обґрунтування економічної доцільності виведення персоналу із штату організації.

Економія коштів. Вартість аутстаффінгу висока, але в довгостроковому періоді вона виявляється істотно менше, ніж витрати на побудову й підтримку власної бізнес-структури. Певні вигоди «спливають» і при оподатковуванні: витрати на послуги є видатковою частиною й зменшують розмір оподатковуваної бази. Також істотно заощаджуються кошти на офісні площі, робочі місця, оргтехніку, канцтовари, ліцензійне програмне забезпечення.

Постійна безперебійна робота. Власним співробітникам роботодавець зобов'язаний надавати щорічну відпустку, лікарняний, не кажучи вже про «відгули» за різними суб'єктивними причинами саме тоді, коли компанія гостро має потребу в даному фахівцеві. Співробітники агентства працюють постійно, є можливість підміни одного фахівця іншим й оперативного виконання запитів роботодавця.

Економія часу. Підбор кваліфікованих фахівців і створення будь-якої служби «з нуля» - непросте завдання, що вимагає часу, у той час як в агентства вже створена інфраструктура, технології, набрані необхідний персонал.

Гарантована якість. Фирма-аутсорсер має у своєму штаті команду висококваліфікованих фахівців і має багатий досвід виконання аналогічних проектів.

Юридична простота. Аутстаффінг знімає з роботодавця основну

юридичну й соціальну відповідальність перед співробітниками. Цю відповідальність зобов'язана взяти на себе компанія-аутстаффер.