Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Принципи управл_ння службою безпеки п_дприємств...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
64 Кб
Скачать
  1. Функція організації

Функція організації складається у встановленні постійних і тимчасових взаємин між всіма підрозділами служби безпеки, визначенні порядку й умов її функціонування. Це процес об'єднання сил і засобів для досягнення поставлених цілей. Такий процес складається з наступних елементів:

  1. Визначення раціональних форм розподілу праці: технічні виконавці (секретарі, техніки, оператори), охоронці та оперативники, фахівці (юристи, аналітики тощо) і керівники служби безпеки і її підрозділів.

  2. Розподіл робіт серед працівників, груп працівників і підрозділів. Мається на увазі обов'язковий розподіл між такими групами працівників, між підрозділами служби безпеки та між самими працівниками. Такий розподіл робіт знаходить у розробці положень про підрозділи та його структурні одиниці, у посадових інструкціях.

  3. Розробка структури органів керування. У службі безпеки орган керування складається із трьох рівнів. Вищий рівень представлений начальником служби безпеки. Він забезпечує інтереси й потреби керівників підприємства, розробляє політику служби безпеки й сприяє її практичній реалізації. Керівники середнього рівня керування (начальники підрозділів) забезпечують реалізацію політики функціонування служби безпеки, розробленої вищим керівництвом, і відповідають за доведення більш детальних завдань до своїх підлеглих, а також за їх виконання. Нижчий рівень керування представлений молодшою ланкою керівників (начальниками відділень, груп, секторів), які відповідають за доведення конкретних завдань до безпосередніх виконавців, а також за їх виконання.

  4. Регламентація функцій, робіт, операцій. Таку регламентацію варто проводити, починаючи послідовно з функцій і закінчуючи операціями. Відображати їх необхідно в Уставі служби безпеки, положеннях про її підрозділи, у посадових і службових інструкціях (роботи, операції).

  5. Встановлення прав і обов'язків органів керування та їх співробітників. Правами й обов'язками наділяються як структурні підрозділи служби безпеки, так і її співробітники. При цьому важливо установити обов'язки в такий спосіб, щоб їх реалізація регламентувалася відповідними правами (тобто узгодження прав і обов'язків). Відображаються права й обов'язки в Уставі служби безпеки, положеннях і посадових інструкціях.

Контрольні запитання

  1. З чого складається система керування підрозділом безпеки підприємства?

  2. Хто є суб’єктом керування підрозділом безпеки підприємства?

  3. Хто є об’єктом керування підрозділом безпеки підприємства?

  4. Які форми реалізації управлінського впливу?

  5. Які основні функції керування підрозділом безпеки підприємства?

  6. В чому полягає зміст комплексного плану?

  7. З якою метою розробляються спеціальні плани?

  8. За рахунок виконання яких механізмів та принципів забезпечується мета інформаційної безпеки?

  9. В чому зміст функції організації підрозділу безпеки підприємства?