Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
земельне право Устименко.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
42.08 Кб
Скачать

Земельне право україни

Земельне право України є однією з найважливіших галузей права нашої держави. Вивчення нормативного курсу “Земельне право України” передбачає знання студентами суспільних відносин стосовно реалізації права власності на землю, з питань володіння, користування і розпорядження землею.

Метою земельного права є регулювання земельно-правових відносин між суб’єктами. Ця галузь права має свій предмет, методи, принципи та джерела. Регулювання окремих питань здійснюється нормами цивільного, адміністративного, аграрного, екологічного права. Тому земельне право є комплексною галуззю права.

Основним завданням земельного права як навчальної дисципліни є вивчення земельно-правових інститутів земельного права: право власності на землю, види землекористування, земельні сервітути, добросусідство, гарантії прав на землю, відповідальність за порушення земельного законодавства, категорії земель, правові режими земель України у відповідності з їх категоріями тощо.

Планом навчального процесу для засвоєння курсу на лекції відведено – 6 годин, на семінарські заняття 6 годин.

Мета навчальної дисципліни – надати студентам необхідні знання в області земельного права України, допомогти студентам засвоїти теоретичні положення земельного права, а також підготувати їх до практичної діяльності у вирішенні земельних спорів.

Студенти повинні знати такі основні цивілістичні поняття: право власності на землю; форми власності на землю в Україні; право постійного користування земельною ділянкою; земельна ділянка; сервітут, емфітевзис, суперфіцій, добросусідство; орендне землекористування; земельне правопорушення; землеустрій; державний земельний кадастр тощо .

Необхідно уміти використовувати на належному рівні норми земельного законодавства при вирішенні практичних завдань, чітко визначати види прав на землю, підстави та порядок виникнення і припинення права власності на землю, суб’єктів права постійного користування та орендного землекористування, поняття та правове забезпечення земельного сервітуту та добросусідства, поняття та порядок надання земельних ділянок у постійне користування, правові засади купівлі-продажу земельних ділянок, дарування, успадкування, обміну земельних ділянок, безоплатної передачі земельних ділянок у власність громадян, види відповідальності за порушення земельного законодавства тощо.

З найбільш важливих тем курсу проводяться семінарські заняття. Рівень знань студентів, їх підготовленість, активність на семінарах оцінюється викладачем.

Для підвищення якості вивченого матеріалу та навичок з практичної діяльності студентів запропоновані ситуативні задачі.

Тематичний план

п/п

Назва теми

Передбачені години

Лекції

Семінари

Практичні

1.

Загальні положення (поняття, предмет, методи, система, принципи і джерела) земельного права України

1

1

-

2.

Склад та цільове призначення земель України

1

1

-

3.

Права на землю в Україні

2

2

-

4.

Набуття і реалізація права на землю. Відповідальність за порушення земельного законодавства

2

2

-

Всього:

6

6

-

Форма підсумкового контролю – ЗАЛІК