Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕХЕL.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
420.35 Кб
Скачать

1.9 Побудова діаграм

Для вистави в графічному виді даних робочих аркушів (таблиць) використовують діаграми. Дані робочого аркуша, які використовуються при створенні діаграм, з'єднуються з нею й при їхній зміні діаграма обновляється. Можна створювати вбудовану діаграму, яка додана безпосередньо в робочий аркуш, або виконати її на окремому аркуші діаграми в робочій книзі. Після створення можна доповнити діаграму назвами й лініями сітки. Для зміни формату діаграми можна використовувати авто формати.

Для створення діаграми за допомогою майстра діаграми виконаєте такі дії:

  1. Виділите дані, які вам потрібно використовувати в діаграмі.

  2. Виконаєте команду Вставка / Діаграма або клацніть по кнопці Майстер діаграм.

  3. З'явиться діалогове вікно Майстер діаграм (крок 1 з 4).Виберіть тип діаграми з відповідного списку, а потім її вид. Після чого клацніть по кнопці Далі>. У вас є можливість побачити попередній вид діаграми, нажавши лівою кнопкою миші на кнопку Перегляд результату.

Мал. 8. - Майстер діаграм

  1. Якщо адреса діапазону в текстовім полі Діапазон вкладки Діапазон даних правильний, клацніть по кнопці Далі>. У протилежному випадку виділите діапазон у робочім вікні або введіть адреси його комірок і після цього клацніть по кнопці Далі>. Також можна внести деякі зміни, вибравши вкладку Ряд. З'явиться нове діалогове вікно.

  2. У данім вікні можна вдосконалити діаграму, використовуючи відповідні вкладки. Наприклад, гістограма може прийняти такий вид. Клацніть по кнопці Далі>. З'явиться останнє діалогове вікно майстра діаграм.

  3. Укажіть місце розташування діаграми.

  4. Клацніть по кнопці Готове. Діаграма з'явиться на робочому аркуші.

Після вставки діаграми в робочий аркуш можна змінити її розміри або перемістити в інше місце, перед цим виділивши її. Щоб виділити діаграму, помістите на ній курсор миші й клацніть лівою кнопкою миші. При цьому близько діаграми з'явиться тонка прямокутна рамка з маркерами у вигляді чорних квадратиків по кутах, посередині кожної зі сторін (розмірні маркери).

Для зміни розмірів діаграми виконаєте такі дії:

  1. Виділите діаграму.

  2. Переміните розміри діаграми, переміщаючи розмірні маркери. Для пропорційної зміни розмірів переміщайте кутові розмірні маркери, для зміни ширини або висоти - відповідні маркери на серединах сторін.

Мал. 9. - Майстер діаграм, джерело даних

Мал. 10. - Майстер діаграм, параметри діаграми

електронний таблиця сценарій діаграма

Мал. 11. - Майстер діаграм, розміщення діаграми

Мал. 12. - Переміщення діаграми

2. Інформаційні технології та комп'ютерні системи 2.1 Інформаційні технології: поняття, історія розвитку, класифікація

Інформаційна технологія - це сукупність методів, виробничих процесів і програмно-технічних засобів, об'єднаних у технологічний ланцюжок, що забезпечує збір, обробку, зберігання,поширення (транспортування) і відображення інформації з метою зниження трудомісткості процесів використання інформації

Під інформаційною технологією розуміється сукупність методів і технічних засобів збору, організації, зберігання, обробки, передачі та подання інформації, що розширює знання людей і розвиває їхні можливості з управління технічними та соціальними процесами ».

Інформаційна технологія (ІТ) в своєму розвитку пройшла кілька етапів.

До другої половини XIX ст. основу інформаційної технології складали перо, чорнильниця та бухгалтерська папір. Комунікація (зв'язок) здійснювалася шляхом направлення пакетів (депеш).Продуктивність інформаційно обробки була вкрай низькою: кожен лист копіювалося окремо вручну; крім рахунків, сумовних також вручну, не було іншої інформації для прийняття рішень.

На зміну «ручний» інформаційної технології в кінці XIX ст. прийшла «механічна».Винахід друкарської машинки, телефону, диктофону, модернізація системи суспільної пошти - все це послужило базою для принципових змін у технології обробки інформації і, як наслідок, у продуктивності роботи.По суті, «механічна» технологія проклала дорогу до формування організаційної структури існуючих установ.

40-60-ті роки XX ст.характеризуються появою «електричної» технології, заснованої на широкому використанні електричних друкарських машинок зі знімними елементами, копіювальних машин на звичайному папері (типу ксерокса), портативних диктофонів.Вони поліпшили учрежденческую діяльність за рахунок підвищення якості, кількості та швидкості обробки документів. Багато сучасних установи базуються на «електричної» технології.

Поява в другій половині 60-х років великих виробничих ЕОМ на периферії засновницької діяльності (в обчислювальних центрах) дозволило змістити акцент в інформаційній технології на обробку не форми, а змісту інформації.Це було початком формування "електронної", або «комп'ютерної», технології.

Нова інформаційна технологія (HIT) - інформаційна технологія, в якій використовуються останні досягнення інформатики. В даний час HIT - це комп'ютерна інформаційна технологія

Для того щоб правильно зрозуміти, оцінити, грамотно розробити і використовувати інформаційні технології в різних сферах життя суспільства необхідна їх попередня класифікація.

Класифікація інформаційних технологій залежить від критерію класифікації.В якості критерію може виступати показник або сукупність ознак, цо впливають на вибір тієї чи іншої інформаційної технології. Прикладом такого критерію може служити користувальницький інтерфейс (сукупність ірийомів взаємодії з комп'ютером),

Невід'ємною частиною інформаційної технології є електронна пошта, що є іабором програм, що дозволяє зберігати і пересилати повідомлення між сористувачами.

Класифікуючи інформаційну технологію за типом носія інформації, /южна говорити про паперову (вхідні і вихідні документи) і безпаперовій мережева технологія, сучасна оргтехніка, електронні гроші, документи)

'ЄХНОЛОГІЯХ.