Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
все(1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

22. Якими є основні методичні прийоми бух.Обліку, в чому їх суть?

Сукупність способів і прийомів, за допомогою яких бухгалтерський облік здійснює контрольні функції, функції управління і аналізу господарської діяльності підприємства називаються методом бухгалтерського обліку.

До елементів методу відносяться: документація, рахунки, план рахунків, подвійний запис, баланс, оцінка, калькуляція, інвентаризація та звітність.

Документація - являє собою відображення господарських операцій у визначених носіях інформації — на паперових бланках або технічних носіях (магнітних стрічках, магнітних дисках, перфострічках, дискетах); це письмове свідчення про здійснення господарської операції, що надає юридичної сили даним бухгалтерського обліку.

Рахунки є засобом групування поточного обліку і контролю засобів, запасів, грошових коштів, розрахунків, джерел. Всі рахунки за змістом можуть бути зведені у відповідні групи і види. Економічний зміст рахунків є основою побудови всієї системи рахунків бухгалтерського обліку й найважливішою ознакою їх класифікації.

План рахунків — це систематизований перелік найменувань і кодів рахунків та субрахунків бухгалтерського обліку, що використовується для відображення діяльності підприємства, установи, організації. У ньому за десятковою системою наведені коди (номери) й найменування синтетичних рахунків (рахунків першого порядку) й субрахунків (рахунків другого порядку).

Подвійний запис - це принцип тотожного відображення господарських операцій на рахунках, що зумовлює рівність оборотів по дебету і кредиту кореспондуючих рахунків.

Баланс - це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає його активи, зобов'язання і власний капітал на певну дату.

Оцінка - це відображення об'єктів бухгалтерського обліку в єдиному грошовому вимірнику з метою узагальнення їх в цілому по підприємству.

Калькуляція - це латинський термін, що означає "набирати", тобто набирати витрати з метою визначення собівартості продукції та послуг як в цілому, так і поодинці. Собівартість є базою для визначення ціни виробничої продукції, виконаних робіт та наданих послуг.

Інвентаризація - це спосіб перевірки в натурі наявності товарно-матеріальних цінностей і грошових коштів шляхом перерахування, зважування, обміру й оцінки всіх залишків господарських засобів і порівняння з даними бухгалтерського обліку.

Звітність на підприємствах, в організаціях, установах використовується для контролю за виконанням планів, аналізу господарської діяльності, формування прогнозів, бізнес-планів тощо. Звітність необхідна вищим організаціям для контролю за виконанням роботи підлеглими організаціями, виявлення недоліків у роботі, аналізу їх господарської діяльності, а також для керівництва їх роботою.

74. Які вимоги до розміру статутного капіталу акціонерного товариства в Україні?

Мінімальний розмір СК різних товариств, які встановлені законом “Про госп. товариства”:

акціонерні товариства – 1250 мін.з/п;

ТОВ – 100 мін.з/п;

Тов з додатков. відповід. – 100 мін.з/п;

Командитні тов-ва – не встановлено;

Тов-ва з повною відповідальністю – не встановлено.

Розмір статутного капіталу відповідає розміру сальдо рахунку 40, який зареєстрований в статутному документі акціонерного товариства, і повинно дорівнювати номінальній вартості випущених акцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]