Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 Основи менеджменту.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
183.3 Кб
Скачать

Відповіді на питання по курсу «Основи менеджменту»

1. Менеджмент і підприємництво. Визначення менеджменту

Менеджмент - сукупність дій і процедур, направлених на забезпечення цілеспрямованої, ефективної і раціональної колективної праці. Термін „менеджмент” часто використовується для позначення галузі знань, пов'язаних з необхідністю планування, організації, координації, стимулювання і контролю колективної праці в різних організаціях . Менеджмент – 1) наукова дисципліна, 2) управління організацією ; сукупність принципів, методів, засобів і форм управління організацією, які вживаються з метою підвищення ефективності; 3) складний і спеціальний вид управлінської професійної діяльності на державному, регіональному, місцевому рівні.

Менеджмент як наука, виникла на базі практичної діяльності з управління організаціями і що має свій предмет вивчення, свої специфічні проблеми і підходи до їх рішення. У самостійну галузь людських знань, в науку, менеджмент виділився в кінці Х1Х століття.

Завдання менеджменту: пояснення природи управлінської праці ; встановлення зв'язків між причиною і наслідком ; виявлення чинників і умов, при яких спільна праця виявляється кориснішою і ефективнішою ; сучасне кваліфіковане управління поточними справами. Менеджмент управління орієнтований на успіх . Складові успіху: виживання організації, результативність і ефективність; продуктивність, практична реалізація.

Підприємницька діяльність – це процес створення комерційної організації, пошуку необхідних для її операції ресурсів і прийняття сучасного ризику і винагород. Основна маса малих компаній оперує в таких областях, як роздрібна торгівля, промисловість і сфера обслуговування. Підприємець - людина, яка займається у сфері малого і середнього бізнесу, власник своєї справи (підприємства, фірми, компанії), який фінансує, несе всі форми відповідальності (матеріальну, фінансово-економічну, соціальну, кримінальну), ризикує, внаслідок чого отримує дохід (прибуток) і особисте задоволення.

Підприємництво – бізнес, здійснювана на свій ризик діяльність, направлена на систематичне здобуття прибутку від користування майном, продажу товарів, виконання робіт або надання послуг, зареєстрованими в цій якості за встановленим законом порядку. Це самостійна діяльність суб'єктів ринкової економіки, заснована на інноваціях і нововведеннях, професійна діяльність господарюючих суб'єктів, направлена на задоволення потреб ринку шляхом ефективного використання матеріальних, фінансових, трудових й інших ресурсів. Базою підприємницької діяльності є знання, що дозволяють ефективно використовувати економічні й інші ресурси. Для розвитку вільного, законного, цивілізованого підприємництва необхідні певні соціально-економічні і організаційно-правові умови, гарантії і підтримка підприємців з боку держави, законодавчої і виконавчої влади. Підприємницька діяльність може здійснюватися в приватній, колективній, спільній і змішаній формах власності, регулюється господарським і цивільним кодексом.

Підприємництво вимагає високопрофесійного компетентного складу, якому мають бути характерні такі риси, як чесність, компетентність, комунікабельність, моральність. Сьогодні необхідна державна підтримка малого і середнього бізнесу; необхідна підготовка топ-менеджерів, здатних працювати в умовах ринку, глобалізації, інформатизації і лібералізації.

Школу наукового менеджменту розвивали Ф.Тейлор, Ф. і Л.Гілберт, Г.Гантт, Г.Емерсон.

Класичну адміністративну школу – А.Файоль.

Школу людських відносин – Е.Мейо.

Кількісну школу – Д.Марч, Г.Саймон, Р.Акофф, Д.Вудворд, Д.Томпсон, Н.Лоуренс.

Сучасний менеджмент – це тисячі можливих варіантів управлінських рішень.

Управління, як відомо, є усвідомленою цілеспрямованою діяльністю людей, за допомогою якої вони упорядковують і підпорядковують собі навколишній світ.

Менеджмент – найважливіша складова частина управління, предметом якої є соціальні стосунки в процесі управління. Таким чином, предметом менеджменту як науки є стосунки, що складаються між людьми в процесі управління.

Менеджмент можна розглядати як професійну діяльність. З цієї точки зору менеджмент є видом діяльності, який передбачає цілеспрямовану концентрацію зусиль людей для здобуття заздалегідь визначеного економічного результату.

Менеджмент можна розглядати як мистецтво управління людьми.

Метою вивчення менеджменту є формування системи знань, що дозволяє забезпечити ефективне функціонування соціальних систем управління.

Основними завданнями вивчення дисципліни є:

  • засвоєння теоретичних основ методології менеджменту;

  • дослідження функцій управління;

  • опанування методів управління;

  • формування уявлень про логіку і технологію управління;

  • вивчення організаційних стосунків і комунікацій інформаційного і технічного забезпечення менеджменту;

  • придбання навиків планування;

  • засвоєння теоретичних і практичних навиків організації контролю і регулювання;

  • дослідження соціальних чинників управління (групової динаміки проблем влади і лідерства, психологічного клімату тощо);

  • здобуття базових уявлень про управління конфліктами;

  • опанування методики оцінки економічної ефективності управління;

  • аналіз вітчизняного і зарубіжного досвіду управління.

Відповідно до цих завдань визначена структура курсу «Менеджмент».

Менеджмент базується на основних положеннях макро- і мікроекономіки. Проте він не є суто економічною дисципліною. Істотну роль в його формуванні як науки зіграли гуманітарні (психологія, соціологія, педагогіка і т.д.), природно-наукові (математика, сучасні концепції природознавства тощо), а також загально професійні (бухгалтерський облік, статистика і т.п.) дисципліни. В той же час сам менеджмент служить основою для вивчення ряду інших спеціальних дисциплін, таких як управління персоналом, організаційна поведінка, стратегічне планування тощо.