Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для лабор 4 курс.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
4.67 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ДВНЗ “ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

Кафедра менеджменту організацій

Методичні РЕКОМЕНДАЦІЇ

для виконання лабораторних робіт

з дисципліни “ Інформаційні системи в менеджменті”

спеціальності 6.050200 «Менеджмент організацій»

усіх форм навчання

Херсон – 2009

УДК: 681.3.04

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри менеджменту організацій ДВНЗ “ХДАУ” (протокол № 1 від 31.08.2009 року)

Рецензент: Міхєєв Є.К. - професор кафедри менеджменту організацій Херсонського державного аграрного університету,

доктор сільськогосподраських наук

Захарченко Р.М., Карташова О.Г.

Методичні рекомендації для виконання лабораторних робіт для студентів економічного факультету усіх форм навчання спеціальності "Менеджмент організацій" з дисципліни "Інформаційні системи в менеджменті” – Херсон: РВВ "Колос" ДВНЗ «ХДАУ», - 2009. – 60 с.

Методичні рекомендації для виконання лабораторних робіт розроблені для використання у навчальному процесі ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет» при підготовці студентів напряму підготовки 0502 «Менеджмент» всіх форм навчання та призначені для надання допомоги у більш досконалому вивченні ними теоретичного матеріалу та набутті професійних умінь та навичок з дисципліни «Інформаційні системи в менеджменті ».

@ Захарченко Р.М., 2009

@Карташова О.Г., 2009

ВСТУП

Дисципліна “Інформаційні системи в менеджменті” призначена для підготовки бакалаврів, що навчаються за спеціальністю “Менеджмент організацій”.

В результаті вивчення дисципліни студенти набувають необхідних знань та навичок по застосуванню інформаційних систем для автоматизації обробки інформації в області менеджменту.

Ціль методичних вказівок по проведенню лабораторних занять з дисципліни “Інформаційні системи в менеджменті” - придбання практичних навичок студентами обробки економічної інформації з використанням інформаційних систем. В результаті виконаних лабораторних робіт студенти повинні оволодіти навиками введення, редагування, збереження та виводу інформації на друк.

В методичних вказівках по проведенню лабораторних робіт з дисципліни “Інформаційні системи в менеджменті” розглянута методика роботи з програмами: 1С: Підприємство, розглянуті основи використання програмного комплексу «Галактика» для автоматизації задач виробничого менеджменту на підприємстві та методика роботи з інформаційно-аналітичною системою «Парус».

Лабораторна робота №1

Тема: Основи використання програмного комплексу 1С: Підприємство

Мета: Придбання практичних навичок обробки економічної інформації.

Теоретічні відомості

Загальна характеристика програми

Програма 1С: Підприємство є універсальною програмою автоматизації діяльності підприємства та має компонентну структуру. Всього існує три основні компоненти:

1С: Бухгалтерія 7.7

1С: Оперативний облік 7.7

1с: Розрахунок 7.7

Конфігурація надає інтерфейс на російській мові. Стандартні звіти формуються також російською мовою. Первинні документи і регламентовані звіти друкуються українською мовою.

Ця програма може бути використана на різних підприємствах з будь-якою формою власності.

При запуску програма попросить вибрати інформаційну базу (вибираємо відповідно до своєї групи), а потім буде проведене завантаження всіх компонент.

Якщо встановлюється типова конфігурація, яка поставляється в інсталяційному пакеті, необхідно зробити установку інтервалу операцій: Сервіс - Параметри • Журнали і вказати початок інтервалу 01.10.1995 р. а кінець інтервалу — поточна дата і вам будуть доступні демонстраційні можливості.

Організація "допомоги " при роботі з програмою

Для користувача доступна "допомога" у всіх режимах роботи програми. Для цього з головного меню вибирається режим Допомога, а потім пункт Допомога (або відразу натиснувши клавішу F1). На екрані з'явиться стандартний екран допомоги з опцією пошуку основних розділів. Після натиснення клавіші Enter з'являється текст, що відноситься до вибраного розділу. Вихід з цьогорежиму - клавішею Esc. Крім того, допомогу можна отримати працюючи в будь-якому режимі, натиснувши клавішу F1. На екрані з'явиться текст, що відноситься саме до цього розділу.

Установка параметрів

Перед роботою з програмою важливо визначити параметри системи і константи вашої фірми (назва, розрахунковий рахунок і ін.).

Сервісні можливості

Для установки різних параметрів роботи системи існує спеціальне вікно Меню -Сервіс - Параметри, призначене для налаштування різних параметрів системи програми для конкретного користувача, тобто якщо працюють декілька користувачів з однією інформаційною базою, то налаштування встановлюються незалежно.

Всі налаштування об'єднані в групи, перемикатися між якими можна за допомогою закладок.

Закладка Загальні - має наступні налаштування:

робоча дата - використовується для визначення дати в тихий випадках, коли дата не вказана (за умовчанням);

рік початку робочого сторіччя - межа сторіччя, якщо використовується дві цифри для вказівки року;

число цифр року в представленні дати;

використовувати формульний або числовий калькулятор;

використовувати роздільник для тріад знаків і ін.

Закладка Інтерфейс - налаштування при використанні різних типів шрифтів і їх розміру для відображення інформації.

Закладка Текст - налаштування при використанні вбудованого тестового редактора. Закладка Бухгалтерія - має наступні налаштування:

- використовуваний план рахунків

- маска при введенні коду рахунку

- відкриття документа по проводці

- швидкий пошук за значенням сортування.

Закладка Операція - має наступні налаштування:

- налаштування розрахунку суми операції

- налаштування при копіюванні операції

- опції при введенні проведення.

Закладка Бухгалтерські підсумки - встановлюють основний період отримання бухгалтерських підсумків. Можливо, вказати період розміром в квартал, в місяць і довільний інтервал від 1 дня до декількох років.

Константи

Для введення констант, потрібних при роботі програми потрібно вибрати Операції -Константи і заповнити відповідні значення.

Калькулятор

Калькулятор використовується для виконання обчислення і викликається з режиму Сервіс, пункт Калькулятор, а також з інших режимів клавішами Ctrl + F2.

В калькулятор можна вводити довільні арифметичні вирази, числа, круглі дужки, знаки арифметичних дії, а також використавши елементи пам'яті, позначені літерою М. При коректуванню числових значень в списках, можна викликати калькулятор клавішею F2. Решту функцій калькулятора можна подивитися в «допомозі».

Календар

Можна визначити будь-яку дату з вказівкою дня тижня. Для цього використовується в режимі Сервіс, пункт Календар.

Об'єкт. Основні принципи роботи

Найголовніше поняття 1С це "об'єкт". Об'єктом може виступати все що є у офісній діяльності підприємства: документи, звіти, довідники... Програма 1С: Підприємство представляється як сукупність об'єктів, взаємозв'язаних між собою. Наприклад, документ "Прибуткова накладна", довідник "Контрагенти" і ін.

В об'єктів є деякі атрибути (властивості, реквізити). Наприклад, співробітник має прізвище ім'я, по батькові, оклад, табельний номер. Наказ про прийом має номер і дату. Набір властивостей об'єкту задається розробником.

Також об'єкти мають певні методи (функції). Наприклад, ви можете вибрати всіх співробітників за допомогою режиму довідника Вибрати елементи( ), або можна зберегти документ методом Записати( ). Програміст може писати свої власні процедури і функції на вбудованій мові 1С.

Конфігурація складається з об'єктів з певними властивостями. Поведінка об'єктів задається на вбудованій мові.

Форми. Основні принципи роботи

Під формами розуміється - вікно, що містить, призначені для перегляду, заповнення і редагування дані. Форми містять реквізити, елементи списку, а також елементи, що управляють, кнопки закладки. Форма може містити табличну частину, що складається з декількох колонок.

Основне призначення форм залежить від режиму, в якому вона використовується.

Переміщення усередині форми:

- стрілки курсора - послідовне переміщення усередині форми по її елементах;

TAB - послідовне переміщення між групами елементів форми;

shift tab-виділенняч елементу;

- Enter (або лівою кнопкою миші) - вибір елементу для редагування або вибірдії;

- Page Up (Page Down) - переміщення посторінкове усередині активного вікна;

- Home (End) - переміщення (кінець) списку.

- Лінійка прокрутки (горизонтальна і вертикальна) — якщо список або таблична частина не поміщаються усередині вікна, то використовуючи елементи лінійки прокрутки.

- Insert - додавання (елементу і ін.)

- Delete - видалення виділеного елементу

- кнопка ОК - підтвердження введення інформації

Якщо це передбачено конфігурацією, то після натиснення кнопки можливий перехід на наступний елемент діалогу. Після цього перевіряється повнота і правильність заповнення форми

Введення операцій

Можлива організація різного рівня автоматичності введення:

-режим ручне введення (використовується в основному для коректувань);

-режим типових операцій (зазвичай в типових конфігураціях, що поставляються, не використовується);

-режим автоматичного формування операцій після введення документів

Реквізити і елементи форм, що управляють

Будь-яка форма містить:

Базові елементи

- типу число - призначено для введення і редагування числа;

- типу рядок - введення здійснюється з клавіатури або із буфера обміну. Цей реквізит можливо також редагувати, помістивши туди текстовий курсор.

- типу дата - призначений для введення дати. Для введення значення потрібно внести число, номер місяця і дві (або чотири) цифри року.

Розділові крапки вводити не потрібно. Якщо дата записана невірно, то її значення не буде введено. Можливо також використовувати вбудований календар (натискуємо лівою кнопкою мишки), вибираючи там потрібну дату.

Елементи управління форми:

-прапорці - призначені для включення або виключення деякого значення. Включається лівою кнопкою мишки або натисненням клавіші пропуск (вибір здійснюється натисненням кнопки TAB);

- кнопки, що управляють, - призначені для виконання дії, передбаченої алгоритмом форми. Наприклад, кнопка закрити - закриває форму.

-списки - якщо існує вибір із наперед обмежених значень, то використовують списки. Вони викликаються шляхом натиснення на кнопку і потім вибирається потрібне значення, шляхом натиснення лівої кнопки мишки. Списком може бути план рахунків, довідники, журнали документів, види субконто або перелік.

- таблична частина - призначена для перегляд списку рядків і може містити декілька колонок (їх склад визначається призначенням форми).

Для зручності перегляд вмісту можна міняти ширину стовпців, помістивши курсор на межу між стовпців, натискуємо і утримуючи ліву кнопку мишки, перемішаємо межу.

поля ввода-для введення потрібних значень

поле із списком - для введення варіанту, вибраного із списку

реквізити - введення значення проводиться шляхом вибору із списку

закладки - спеціальний елемент, який використовується для розділення інформації по певним ознакам. Дня перемикання між закладками використовується ліва кнопка мишки.

Пошук

Існує багато різних методів пошуку. Ось основні із них:

- довільний пошук - здійснюється користувачем в табличній частині форми самим користувачем. Найбільш ефективний при кількості записів не більше 10 рядків;

- пошук з використанням форматування по стовпцях (підводять курсор мишки до заголовка стовпця, який потрібно відсортувати, і натискують лівою кнопкою мишки. Найбільш ефективний, коли користувачеві точно відомий один з параметрів пошуку, пошук з використанням функції пошуку, який запускається Меню-действие-поиск-искать. Після цього з'являється вікно з напрямом пошуку (вперед, назад, з початку), з вказівкою типів значень (рядок, число, дата, константи, операції і так далі), місце пошуку скрізь або в активному стовпці), а також враховувати регістр або ні (ДОГОВІР або договір - можуть вважаються за різні умови пошуку).