Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
strategiya_derzh_teoriya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
261.12 Кб
Скачать

25. Вплив постачальників на діяльність підприємства

Постачальники мають досить значний вплив на окремі підприємства та галузь вцілому за рахунок цін, якості, обсягу та умов постачання. Так великі постачальники можуть одержати значні прибутки за рах галузі, яка не здатна покрити зрост-ня своїх вит-т у власних цінах.

Сила постачальника як фактора конкуренції зростає коли:

  • У постачальників, де домінує кілька компаній концентрація вища ніж в галузі покупця. Постачальники, що продають свою продукцію більш розрізняти п-вам. мають значний вплив у питання цін, якості і строках поставки.

  • Галузь не може задовільнитися іншими товарами замінниками. Влада великих і впливових постачальників буде дуже контролюватися якщо на їх прод-ю існують товари-замінників.

  • Галузь не є важливим покупцем для групи постачальників. Якщо постачальники збувають товар кільком галузям, а на конкретну галузь не припадає значної частки збуту, то постачальники більш схильні застосовувати свій вплив.

  • Товар постачальників – важливий ресурс для бізнесу покупця. Такий ресурс є важливим для успішного виробничого процесу чи якості товару п-ва, що посилює вплив постачальників.

  • Товари постачальників є диференційованими. Диференціація обмежує можливість виробу покупця якому важко замінити постачальника, тому що Вибір іншого товару чи постачальника може різко вплинути на якість кінцевого продукту, а це призведе до втрати іміджу.

  • Постачальники створюють реальну загрозу прогресивної інтеграції. Це вимагає від галузі поміняти умови на яких купується товар.

26. Вплив споживачів на діяльність підприємства

В основі функціонування підприємств у ринковій економіці лежить ідея задоволення потреб споживачів, які відіграють подвійну роль у впливі на стан кожного під-ва чи галузі. З одного боку визначають необхідність існування галузі, а з іншого задають конкурентні показники для підприємств, а саме рівень цін і якість прод-ї.. Сила споживача як фактора конкуренції зростає коли:

1) споживачі є сконцентрованими, або купують великі обсяги товару, порівняно із обсягами збуту п-ва. Якщо велика частка збуту купується певним споживачем, то це посилює важливість результатів його бізнесу, а також посилю.є його вплив на галузь.

2) товар який купує споживач на ринку є значною частиною його витрат чи закупок. У цьому випадку покупець схильний збільшити обсяг необхідних ресурсів, щоб придбати товар за сприятливою ціною і робити покупки вибірково. Якщо товар становить незначну частка вит-т, то він не так чутливо реагуватиме на ціну.

3) Товар куплений споживачем є стандартним або недиференційованим. Покупці, які впевнені, що завжди можуть знайти альтернативних постачальників, можуть змусити конкурувати п-в виробників.

4) коли споживачі отримують низькі прибутки. Низькі прибутки створюють потужні стимули для зменшення закупівельних витрат, чим менші доходи споживачів, тим чутливішим він є до ціни і тим більш вимогливим стає до співвідношу ціна-якість.

5) споживачі створюють реальну загрозу зворотної інтеграції.

6) галузевий продукт не має особливого впливу на якість товару і послуг споживачів. Коли якість товарів покупців зазнає істотного впливу галузевого продукту покупці як правило не так чутливі до ціни.

7) якщо споживач володіє повною інформацією. Повна інформація про попит, виробничі і ринкові ціни, витрати постачальника, якою Володіє покупець, дає йому більшу перевагу ніж відсутність інф-ї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]