Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11Методика.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
33.51 Кб
Скачать

16. Говоріння як вид мовленнєвої діяльності

Говоріння забезп. усне спілк-я ІМ в діалогічній формі і в монологічній формі. Воно спрям. до однієї особи або до необмеж. кількості осіб. Як і будь-яка ін. д-ть, акт говор-я завжди має пев. мету, мотив, в основі якого лежить потреба; предмет — думки того, хто говорить; продукт — висловл-я (діалог або монолог) і результат, який може вираж. у вербал. або невербал. реакції на висловл-я. Діалог. мовл-я - це процес мовлен. взаємодії двох або більше» учасників спілк-я. Тому в межах мовлен. акту кожен з учасників по черзі виступає як слухач і як мовець. Діалогічне мовлення (ДМ) виконує такі комунікативні функції: 1) запиту інформації— повідом-я інформації, 2) пропозиції (у формі прохання, наказу, поради) - прийняття/ неприйняття запропонов., 3) обміну судженнями / думками / враж-ми, 4) взаємопереконання / обґрун-я св. точки зору. Структура діалогу. Будь-який діалог склад. з окрем. взаємопов'яз. висловлювань. Такі висловл-я, межею яких є зміна співрозмовника, наз. реплікою. Репліка є першоелементом діалогу. Сукупність реплік, що характер. структурною, інтонац. та семантичною заверш-тю, наз. діал. єдністю (ДЄ). ДЄ є одиницею навч-я діал. мовл-я. Перша репліка ДЄ завжди ініціативна (її наз. ще реплікою-спонуканням). Друга репліка може бути або повністю реактивною (залежною або реплікою-реакцією), або реактивно-ініціативною, тобто включати реакцію на попереднє висловл-я і спонук-я до наступного. Держ. освітній стандарт з ІМ (загальна середня освіта) після закінч-я 9-го класу передб. оволодіння такими типами діалогу: 1) діалог етикетного характеру; 2) діалог-розпитування; 3) діалог-домовленість; 4) діалог-обмін думками, повідомленнями. Етапи навч-я діал. мовл-я. Існ. різні підходи до навч-я діал. мовл-я, з яких можна виділ. два основних. Відповідно до першого - "зверху вниз" – навч-я ДМ розпочин. зі слух-я діалогу-зразка з його наступним варіюв-ям, а згодом і створ-м влас. діалогів в аналогіч. ситуаціях спілк-я. Другий - "знизу вверх" – передб. шлях від засвоєння спочатку елементів діалогу (реплік ДЄ) до самост. побудови діалогу на основі запропонов. навчал. КС, що не виключ. прослуховув-я діалогів-зразків

17. Психологічні і лінгвістичні особливості діалогічного мовлення.

Діал.мовлення-це процес мовленнєвої взаємодії 2 або більше учасників спілкування-кожен з учасників по черзі виступає як слухач та мовець. Комунікативні функції:1)запит-повідомлення інфо; 2)пропозиції-прийняття/неприйняття запропонованого; 3)обмін судженнями, думками, враженнями; 4)взаємопереконання\обгрунт.своєї точки зору. Психологічні: ДМ завжди вмотивоване; хар-ся зверненістю, спілкування проходить у безпосередньому контакті учасників, ДМ передбачає зорове сприйняття співрозмовника, певну незавершеність висловлювань, яка доповнюється позамовними засобами спілкування; ситуативність-часто зміст ДМ можна зрозуміти лише з урахуванням ситуації, в якій воно здійснюється. . Вчитель створює ситуації, які спонукають до мовлення (мовленнєві, комунікативні). Спеціально створені КС потребують певної деталізації зовн.обставин, вербального стимулу та визначення ролей. Хар-ною особливістю ДМ є його емоційна забарвленість. Інша визн.риса-спонтанність. ДМ має двосторонній хар-тер. Спілкуючись співрозмовник виступає то в ролі мовця, то в ролі слухача, який повинен реагувати на репліку партнера. Діалог складається з окремих взаємопов’язаних висловлювань - реплік.1 репліка-ініціативна,2-реактивна/реактивно-ініціативна. Мовні особливості ДМ: еліптичність, наявність «готових» мовленнєвих одиниць, слів-заповнювачів пауз, стягнених форм. Існ. 2 підходи до навч. ДМ:1)прослуховування діалогу-зразка-варіювання його-створення власного; 2) засвоєння елементів діалогу-самостійна побудова діалогу. 2 підход-Ніколаєва:

0 етап: рецептивно-репродукт.та репродукт. умовно-комунікативні вправи на імітацію, підстановку, відповіді на ?, на запит певної інфо, повідомлення інфо.

1 етап: фор-ня умінь і навичок-рецептивно-продуктивні умовно-комунікативні вправи з обміну репліками.

2 етап: оволодіння учнями мікродіалогом.

3 етап: учні мають навчитися вести діалоги різних функт.типів. Вправи: рецептивно-продуктивні комунікативні.