Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
233.38 Кб
Скачать

43. Соціально-економічний розвиток Придніпровского регіону.

Включає 3 області — Дніпропетровську, Запорізьку, Кіровоградську

Загальна площа 83,7 тис. км2.

Чисельність населення становить 6,9 млн осіб, або 14,4% від загальної чисельності населення України.

Середня густота становить 85 осіб/км2. ВВП – 32% від ВВП України

Придніпровський регіон розташований в Середньому Придніпров'ї, центральній частині України.

Придніпров'я має значні промислові родовища корисних копалин, а також водні, земельні та рекреаційні ресурси. Паливно-енергетичні ресурси представлені кам'яним вугіллям Донецького і бурим вугіллям Дніпровського басейнів. Поклади кам'яного вугілля зосереджені в межах сх. частини Дніпропетровської області (Західний Донбас). Поклади бурого вугілля розміщені в Кіровоградській області.

У регіоні є всі види мінеральної сировини, необхідної для розвитку чорної металургії (залізні руди Криворізького басейну і в Запорізькій області). Марганцевих руди — Нікопольський басейн (Дніпропетровська область), Токмакське родовище (Запорізька обл). Руди кольорових металів представлені родовищами нікелю (Кіровоградська область), титану (Дніпропетровська область). Є також значні запаси будівельних матеріалів.

Для водних ресурсів регіону характерна невисока кількість стоку в річкові басейни. Споруджено ряд водосховищ — Дніпродзержинське, Дніпропетровське і Каховське.

Лісові та рекреаційні ресурси обмежені переважно територіями в долині Дніпра. Джерела мінеральних вод та лікувальні грязі є на узбережжі Азовського моря.

Для регіону характерний високий рівень урбанізації — 76 %, що відбиває чітко виражений індустріальний характер виробництва. Зосереджені значні труд ресурси, в тому числі висококваліфіковані. Низький рівень ефективності використання робочої сили.

Виробничий профіль Придніпровського регіону визначає металургійний комплекс, машинобудівна та хімічна промисловість. Міжрегіональне значення мають також харчова, легка промисловість, електроенергетика та індустрія будівельних матеріалів.

Великі гірничо-збагачувальні комбінати створені в Криворізькому залізорудному басейні. Звідси залізорудний концентрат йде на всі металургійні заводи України, а також на експорт, у томі числі в Центральну Росію.

У чорній металургії Придніпров'я діють сучасні підприємства, на яких виробляють чавун, сталь, прокат, феросплави тощо.Металургія Придніпровського регіону більше ½ чорної металургії України.

Машинобуд підприємства спеціалізуються на виробництві металургійного та гірничого устаткування, металоконструкцій (у Дніпропетровську, Кривому Розі, Марганці, Запоріжжі), верстатобудуванні (у Дніпропетровську, Нікополі, Мелітополі), транспортному машинобудуванні (у Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Запоріжжі), виробництві сільськогосподарських машин (у Дніпропетровську, Кіровограді, Павлограді, Нікополі, Запоріжжі, Бердянську), підйомно-транспортних машин (у Нікополі, Верхньодніпровську, Бердянську). Розвинені також електроенергетичне машинобудування та інші виробництва.

Комплекс хімічної індустрії є важливою ланкою галузевої структури господарства Придніпров'я. У тісному зв'язку з коксохімією розвивається виробництво азотних добрив (Дніпродзержинськ) та лакофарбове (Дніпропетровськ). Усі вони мають міжрегіональне та міжнародне значення. У перспективі можливе поглиблення спеціалізації на виробництві побутової хімії, хіміко-фармацевтичних виробів та мінеральних добрив.

Провідною галуззю регіону є також електроенергетика . Вона представлена ГЕС — Дніпродзержинською, Дніпрогес-1, Дніпрогес-2, а також Запорізькою атомною та рядом ДРЕС і ТЕЦ.

У регіоні значного розвитку набули обслуговуючі галузі: виробництво і ремонт гірничо-видобувного й енергетичного устаткування, підготовка кадрів для гірничої та електроенергетичної промисловості, проектно-конструкторська діяльність, наукове обслуговування тощо.

Будівельна індустрія забезпечує виробництво будівельного каменю, стінових матеріалів — залізобетонних конструкцій, будівельних блоків, цегли тощо; в'яжучих матеріалів — цементу, вапна, гіпсу; облицювальних матеріалів — облицювальної плитки різних видів, ізоляційних і покрівельних матеріалів, черепиці, шиферу, толі; будівельних матеріалів з деревини — деревообробні виробництва.

Легка промисловість виконує переважно внутрішньорегіональні функції. Набули розвитку швейна, трикотажна, текстильна, шкіряна і взуттєва галузі, які орієнтуються на місцеві трудові ресурси і частково на привізну сировину та напівфабрикати.

Харчова. Підприємства виробляють цукор-пісок, м'ясні та молочні продукти, олію і вершкове масло, борошно, крупу, кондитерські та лікеро-горілчані вироби тощо. Збудовано потужний крохмалопатоковий комбінат у Верхньодніпровську, м'ясокомбінати у Токмаку, Бердянську, Пологах та багато інших підприємств.

У структурі посівних площ домінують площі під зерновими культурами. Вирощують переважно озиму пшеницю і кукурудзу на зерно. З технічних культур найпоширенішими є цукрові буряки, соняшник. Зміцнення кормової бази при значному зростанні поголів'я великої рогатої худоби, свиней, овець і підвищення його продуктивності сприятиме збільшенню виробництва тваринницької продукції.

Основою транспортної системи є річковий та залізничний. Через цей регіон проходять Московсько-Кримська, Криворізько-Донецька залізничні магістралі.

ПРОБЛЕМИ: технічне переоснащення виробництва, охорона природного середовища, проблема охорони водних ресурсів від забруднення відходами виробництва і комунального господарства.

Головні напрями вирішення зазначених проблем — впровадження мало- і безвідходних технологій на підприємствах чорної металургії, гірничо-видобувної та хімічної промисловості; широке використання відходів як сировини, проведення інвентаризації усіх відходів-розробка та здійснення науково обґрунтованих заходів з використання відходів виробництва; рекультивація земель; запобігання підтопленню земель, особливо в регіоні Каховського водосховища; розширення робіт з меліорації засолених масивів на зрошуваних землях за рахунок їх гіпсування, забезпечення якісного розвитку санаторно-курортного господарства Приазов'я та вирішення інших важливих для Придніпров'я економічних, соціальних та екологічних проблем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]