Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FINANSI.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

25.Фінансові концепції англійської класичної політекономії (Сміт, Рікардо)

Класична політекономія здійснила переворот в основних концепціях екномон науки і обгрунтувала основні постулати, необхідні для розвитку ринкової економіки.

Класики англ. Політекономії у своїх економічних теоріях виділили наступні фінансові принципи:

  • Держава повинна створити фін умови для нагромадження капіталу, для розвитку торгівлі та промисловості;

  • Потрібно примножити багатство суспільства, з’явився лозунг мінімізації непродуктивних видатків (концепція про продуктивну і непродуктивну працю – продуктивна праця обмінюється на капітал, а непродуктивна на дохід, на підставі цього поділу коас політекономія розкрила суть держ видатків і доходів; обмін продуктивної праці на капітал перетворював його на самозростаючу вартість, обмін непродуктивної праці на дохід призводив до розтрати створеного раніше капіталу);

  • Невтручання держави в економіку, тобто держава не повинна заважати нагромадженню капіталу шляхом становлення обмежувального мита та монополії (економіку регулює «невидима рука ринку»);

  • Держава повинна дотримуватися основних принципів оподаткування.

До принципів оподаткування Адам Сміт відніс такі:

    • податки повинні платити всі піддані у відповідності зі своїм доходом;

    • розмір податку повинен бути точно визначений заздалегідь;

    • способи справляння і терміни сплати податку повинні бути зручними для платника, а не для держава;

    • справляння податків та їх організація повинні здійснюватись з мін витратами.

У прація класиків піддавався критиці податок на з/п, Сміт вважав його безглуздим і руйнівним. На думку Д Рікардо, цей податок призводить до її підвищення і знижує норму прибутку на капітал., уряд повинен стимулювати нагромадження капіталу, а отже, не потрібно оподатковувати прибуток. Також класики були противниками непрямих податків: на сіль, шкіру, мило і свічки; їх оподаткування, на думку Сміта, підвищувало ціну праці, що призводить до зростання витрат вир-ва.

Стосовно бюджту, класики дотримувались теорії «здорових фінансів», тобто збалансованості доходів і видатків. При цьому зверталась увага на тенденцію до посилення рівня бюдж централізації ВВП у зв'язку з розширенням ф-цій держави (закон Вагнера).

26.Фінансова теорія Адольфа Вагнера

На думку А. Вагнера, фінанси ян наука досліджують такі проблеми, як організація ефективного і належного фін контролю, нагляд за принципами економії, встановлення належного балансу між держ потребами і нац продуктом оподаткування тощо. Він увів в науковий обіг категорію «фін економіка», під якою він розуміє держ бюджет. А. Вагнер зазначає особливу роль держави для життя нації, він стверджує,що держава і фін еконеоміка – це єдине економ ціле, тому можна і треба говорити про перекачування коштів із матер сфери в немат, остання є необхідною для всього економічного життя сус-ва, для всіх приватних під-в. На його думку, державну і фіскальну економіку в економ сенсі слід розглядати як економіку споживання, що стоїть над вир-вом.

А. Вагнер відомий відкриттям закону «розширення обсягу держ діяльності», що означає не що інше, як збільшення держ видатків, темпи зростання яких випереджають темпи зростання нац продукту(чинники,що зумовлюють це збільшення: розширення суто адмін і превентивних ф-цій держави у міру розподілу праці, обумовленого індустріалізацією, зростання дерд соціальних видатків, передусім на освіту, зростання держ інвестиціх тощо).

Згідно з «принципом держ економіки» Вагнера, податки є динамічною ланкою між дерд сектором, індивід платником податків і оподаткуванням уцілому, він визначає цей принцип відтворенням оподаткування. Вагнер вводить поняття «податковий потенціал», на підставі якого створюється сис-ма взаємовідносин: податок – адміністрація – податковий потенціал. Він розрізнив 9 приенципів оподаткування, об'єднаних в 4 групи: 1)фін принципи(відповідність отримуваному доходу; гнучкість оподаткування); 2)економ принципи(вибір правильних джерел оподаткування; вибір виду податків з урахуванням їх ефективності) 3)принцип справедливості(універсальність; рівність в оподаткуванні); 5)принципи ефективності податкової сис-ми(визначальний чинник податків; зручність у справлянні податків; спроба забезпеченя найнижчих витрат щодо справляння податків).

А. Вагнер дійшов до важливого теоретичного висновку, що держ фінанси неминуче пов'язані з рухом доходів і добробутом громадян.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]