Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання на екзамен з економіки.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
7.47 Mб
Скачать
      1. Амортизація основних фондів і нематеріальних активів.

Згідно з п. 26 П(С)БО 7 амортизація основних засобів (крім інших необоротних матеріальних активів) нараховується за допомогою таких методів:

  • прямолінійного;

  • зменшення залишкової вартості:

  • прискореного зменшення залишкової вартості;

  • кумулятивного;

  • виробничого.

Крім того, П(С)БО 7 дозволено застосовувати норми і методи амортизації, передбачені податковим законодавством (так званий податковий метод;.

Оскільки в бухгалтерському обліку нарахування амортизації здійснюється щомісяця (п. 29 П(С)БО 1), а в розрахунках, передбачених указаними методами (крім виробничого і податкового), суму амортизації визначають за рік. то для отримання місячної суми річну ділять на 12. Виняток становлять підприємства із сезонним характером роботи, які річн> суму ділять не на 12, а на кількість фактичних місяців роботи.

Підприємство самостійно вибирає метод амортизації, про що робиться запис у наказі про облікову політику.

Суть прямолінійного методу полягає б тому, шо річна сума амортизації визначається діленням амортизованої вартості на термін корисного використання об'єкта.

Оскільки амортизована вартість визначається як різниця мім: первісною та ліквідаційною, то формула матиме такий вигляд:

Аріч = АВ : п = (ПВ - ЛВ) : п (1)

де Аріч - річна сума амортизації;

п - термін корисного використання об'єкта.

До переваг цього методу можна віднести простоту' застосування і можливість рівномірного розподілу амортизації в кожному звітному періоді.

До недоліків - те, шо метод не враховує моральний знос 03 і необхідність збільшення затрат на ремонт в останні роки експлуатації.

Прямолінійний метод доцільно застосовувати до об’єктів, знос яких не залежить від обсягу виробництва (будівлі, споруди, меблі тошо).

При використанні цього методу річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості об'єкта на початок звітного року (або первісної вартості на дату початку нарахування амортизації) та річної норми амортизації:

АРіч =ЗВ(ПВ)хNріч, (2)

Де ЗВ (ПВ) - залишкова (первісна) вартість об’єкта:

Nріч - річна норма амортизації.

Річна норма амортизації (у відсотках) обчислюється як різниця між одиницею та результатом добування кореня /7-го ступеня, що дорівнює кількості років корисного використання об’єкта на його первісну вартість:

Крі,= ( 1- х 100. (3)

Зауваження: метод зменшення залишкової вартості можна застосовувати лише в тому випадку, якщо для об’єктів 03 установлена ліквідаційна вартість:

якщо ЛВ = 0, то згідно з формулою (3) Кріч = 100% (у зв’язку з обнулінням суми під знаком кореня) і тоді сума Аріч (формула 2) дорівнюватиме ЗВ (ПВ). Виходить нонсенс: різні об’єкти, для який підприємством установлені різні терміни корисного використання,

замортизують усі за один рік.

Щоб цього не трапилося, наявність ліквідаційної вартості обов’язкова.

Важливий момент: сума амортизаційних відрахувань за останній рік експлуатації визначається як різниця між залишковою вартістю на початок останнього року в л іквідаційною вартістю (див. додатки втабл. 2).

Метод прискореного зменшення залишкової вартості

Цей метод є різновидом попереднього і полягає в тому, що річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості об’єкта на початок звітного року' (або первісної вартості ка дату початку нарахування амортизації) і річної норми амортизації, яка подвоюється:

Ар:ч =ЗВ (ПВ) х 2Nріч, (4)

Річна норма амортизації , у відсотка) обчислюється виходячи з терміну корисного використання об'єкта (таке Формулювання наведене в п.

26 п(С)БО 7).

Щоб вивести її формулу, міркуємо так:

  • за весь термін експлуатації (п) амортизація буде нарахована в розмірі 100%;

  • за 1 рік експлуатації - у розмірі х % (де х - Nр;ч).

Звідси Nріч = (1 : n) х 100 (5)

У нашому випадку річна норма амортизації дорівнюватиме:

Кріч = (З : 4) х 100 = 25%. а подвоєна — 50%.

Як бачимо, цей метод не передбачає наявності дія об'єктів ліквідаційної вартості. Тому його можна застосовувати незалежно від того була встановлена така ЛВ чи ні.

Як і в попередньому методі, річна сума амортизації за останній рік експлуатації розраховується як різниця між залишковою вартістю на початок останнього року експлуатації та ліквідаційною вартістю, навіть якщо ЛВ = 0.

Кумулятивний метод. Згідно із цим методом річна сума амортизації визначається як добуток амортизованої вартості і кумулятивного коефіцієнта (К):

Аріч= АВ х К = (ПВ - ЛВ) х К (6)

Кумулятивний коефіцієнт розраховується діленням кількості років, які залишаються до кінця терміну корисного використання об’єкта (пзап ), на суму чисел років ЙОГО корисного використання( )

K=nзаг: (7)

Сума чисел років — це сума порядкових номерів років, протягом яких об’єкт експлуатується (у зв'язку із цим кумулятивний метод називають ще методом суми чисел років).

Слід зазначити, що кумулятивний метод, а також методи зменшення залишкової вартості та прискореного зменшення залишкової вартості належать до так званих прискорених методів амортизації.

Об’єднує їх те, що в перші роки експлуатації нараховується більша сума амортизації, ніж в останні. Економічно це виправдано, оскільки на початку терміну використання новий об’єкт дає більше віддачу.

Перевагою прискорених методів є те, що в перші роки експлуатації створюється можливість накопичення грошових коштів для заміни амортизованих об’єктів, а в останні - можливість збільшення затрат на їх ремонт без значного зростання витрат по підприємству в цілому.

Прискорені методи доцільно застосовувати до тих об’єктів, які схильні до швидкого морального старіння (комп'ютерна техніка тошо).

На відміну від вищенаведених методів виробничий метод дозволяє відразу визначити місячну суму амортизації.

Така сума обчислюється як добуток фактичного місячного обсяг\; продукції (робі, послуг) і виробничої ставки амортизації:

Аміс = УМ1С х ВСА (9)

Виробнича ставка амортизації обчислюється діленням амортизованої вартості на загальний обсяг продукції (робіт; послуг), який підприємство має.

При використанні податкового методу необхідно пам'ятати, що він застосовується, з одного боку, у тому вигляді, у якому передбачений Законом про прибуток, з другого згідно з правилами нарахування амортизації, установленими П(С)БО 7.

Зокрема, норми амортизації, визначені п. 8.6 Закону про прибуток (у відсотка до балансової вартості груп ОФ), необхідно застосовувати до окремих об’єктів, що входять до таких груп. А нараховану згідно з п. 8.3 Закону про прибуток квартальну суму амортизації (Акв) треба ділити на 3.

Нагадаємо, що з 01.07.04 р.у зв'язку зі змінами, унесеними до Закону про прибуток Законом № 1957, до основних фондів груп 1, 2 і 3 (і до затрат на їх поліпшення) застосовуються різні норми амортизації, а саме:

  • старі (1,25, 6,25 і 3,75 % відповідно) - до ОФ, придбаних (споруджених) до 01.01.04 р.;

  • нові (2, 10 і 6 % відповідно) - до нових ОФ, придбаних (споруджених) після 01.01.04 р.

Для ОФ групи 4 амортизація встановлена в розмірі 15%.