Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Еб.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
349.81 Кб
Скачать

8. Струм спрацьовування відсічень

Струм спрацьовування відсічення відбудовується від максимального струму КЗ в кінці ділянки, що захищається

(36)

де

(37)

Вираження (37) придатне для відсічення, виконаного з миттєвими струмовими вторинними реле на постійному або випрямленому оперативному струмі і проміжним реле, що має час спрацьовування порядка 0,1 с. Для відсічення, вбудованого в реле РТ-85 або РТ-95, розкид по струму спрацьовування доходить до ± 15 %. Ці реле працюють без проміжних реле і діють безпосередньо на електромагніт відключення. Час їх роботи дуже мало. Тому для таких реле враховується аперіодична складова в струмі КЗ, а струм спрацьовування приймається рівним

(38)

Для відсічення, виконаного з реле прямої дії, наприклад типа РТМ, в яких розкид по струму не перевищує 4 %

(39)

Для первинних реле прямої дії, що встановлюються на вимикачах типа ВМН і ВМНА, офіціальних данних про розкиди по струму спрацьовування немає; приймається

(40)

Для відсічення з невеликою витримкою часу, приблизно 0,5 — 0,6 с, при якій аперіодична складова практично повністю затухає, вираження (37) приймає вигляд:

(41)

Важливою особливістю розподільних мереж є необхідність настроєння відсічень від струму мережевих трансформаторів, що намагнічує, який може перевищувати значення струму КЗ, від якого відбудовується відсічення.

По аналогії з диференціальним захистом трансформаторів, виконаним з простими струмовими реле без трансформаторів, що насичуються, можна прийняти для миттєвих защит з реле FT-40 і проміжними вихідними реле

(42)

Для відсічень, виконаних з реле РТ-85, РТ-95, ВМН, РМТ

(43)

, (44)

де — сума номінальних потужностей всіх трансформаторів, що харчуються поданій лінії; — середня номінальна напруга, рівна 6 або 10 кВ.

Досвід експлуатації показує, що для будь-яких защит з часом дії приблизно 0,5 с і більш при струмі спрацьовування не потрібне настроєння від струму, що намагнічує.

9. Отсройка від навантаження

Струм спрацьовування максимального струмового захисту відбудовується від струму навантаження по наступному вираженню

(45)

де — коефіцієнт надійності, рівний 1,1 — 1,2; — коефіцієнт повернення реле, для реле РТ-40, РТ-85, РТ-95 дорівнює 0,8 — 0,85; — коефіцієнт самозапуска двигунів навантаження.

При наладці захисту можна регульованим реле на місці набути значення і навіть більше для заданого струму спрацьовування. Заводи-виробники вказують значення не нижче 0,8 для будь-якого струму спрацьовування в межах шкали реле.

Ця особливість конструкцій реле може використовуватися при розрахунку уставок для підвищення чутливості захисту і кращого настроєння від струму навантаження.

Для реле РТВ мінімальний коефіцієнт повернення має бути не менше 0,6. Це значення відноситься до роботи реле в будь-якій частині характеристики. Досвід експлуатації показує, що при рівні часу 0,6 — 0,7 с і часу дії реле в незалежній частині характеристики порядка 1,2 — 1,5 с коефіцієнт повернення в існуючих реле декілька вище і доходить до 0,65 - 0,7.

Якщо реле завжди працює в незалежній частині, то досягає 0,8 - 0,85.

Тому якщо реле РТВ завжди працює в незалежній частині характеристики, то при розрахунку уставок можна брати =0,8÷0,85. Якщо ж струми КЗ малі і реле працює в залежній частині характеристики, слід брати коефіцієнт повернення 0,6 — 0,65.

Під величиною в рівнянні (45) розуміється максимальний можливий тривалий струм навантаження. Для його визначення необхідно ретельно розглянути схему ділянки мережі, що захищається, і врахувати збільшення струму навантаження при роботі АВР в ремонтних і аварійних режимах.

Коефіцієнт самозапуска враховує збільшення струму навантаження при самозапуска двигунів. Для трансформаторів, що живлять мережі крупних промислових підприємств, зазвичай приймають =2.5. Для надійного настроєння від струмів самозапуска рекомендується приймати струм спрацьовування максимальних защит ліній і трансформаторів не менш чотирикратного до номінального струму об'єкту, що захищається, що відповідає В сучасних розподільних мережах сільських місцевостей, де основне навантаження побутове, коефіцієнт зазвичай значно нижче 3.

Мінімальне значення =1 відноситься до навантаження, що складається з освітлення і побутових електроприладів, максимальне (2,5 — 3) відноситься до навантаження, що складається із значної кількості електродвигунів.