Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
32_Zrazok_oformlennya_osnovnogo_napisu_15_mm.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
20.22 Кб
Скачать

3 Система і стратегія маркетингу підприємства

Керівник відділу маркетингу відповідає за виконанням наступних функцій:

  • Розробка й впровадження збутової політики;

  • Планування маркетингу;

  • Розробка й впровадження цінової політики;

  • Виділення перспективних напрямків діяльності;

  • Вивчення конкурентного середовища;

  • Вивчення споживчих переваг й очікувань;

  • Розробка й впровадження рекламної політики.

Керівництво компанії будує маркетингову стратегію у главі кута якої, поставлена основна стратегічна мета – досягнення максимального прибутку шляхом найбільш повного задоволення потреб клієнтів.

Відділ маркетингу ДП «ДГ ДІАПВ УААН» повинен мати наступні основні функції: координація роботи інших підрозділів підприємства з метою планування виробництва, прогнозування попиту, організації реклами, ціноутворення й т. п.

Результати проведеного аналізу свідчать про те, що служба маркетингу ДП «ДГ ДІАПВ УААН» має функціональну організацію засновану на підпорядкуванні директорові підприємства, що координує їхню діяльність. Однак поряд з перевагами функціональна організаційна форма маркетингу має ряд недоліків: по-перше, відсутність планування реалізації конкретних товарів на конкретних ринках, тому що на підприємстві немає фахівця відповідального за який-небудь товар або ринок; по-друге, кожна функціональна група вирішує свої завдання й вважає свої функції більш значними, ніж функції інших підрозділів. Тому часто на практиці як доповнення до функціональної організації служби маркетингу використовується товарна форма організації. Товарний принцип організації служби маркетингу, як нам представляється, дає можливість зосереджувати увагу на плануванні процесу реалізації продукції й має ряд переваг: по-перше, підрозділ відділу маркетингу, що займається окремим товаром, має можливість координувати різні маркетингові витрати по даному товару; по-друге, це підрозділ може швидко реагувати на вимоги ринку; по-третє,

цей підрозділ веде контроль асортиментів і номенклатури продукції,що випускається та користується попитом споживачів; по-четверте, товарна організація маркетингу сприяє виявленню працівників, що беруть участь в оперативній діяльності підприємства (маркетинг, виробництво, реалізація). У той же час товарний принцип організації маркетингу має свої недоліки. До них ставиться можливість виникнення конфліктних ситуацій і збільшення витрат на утримання персоналу відділу маркетингу.

Метою діяльності служби є вивчення кон'юнктури ринку, попиту на продукцію, організацію реклами й стимулювання збуту продукції.

Аналіз положення справ на підприємстві ЗАТ „Галичина“ дав можливість визначити, що воно орієнтовано на випуск продукції спрямованої на задоволення попиту споживачів тільки свого регіону й невеликої кількості оптових споживачів всієї країни.

З маркетингового погляду таке положення має двоякий підхід. Перший складається у більш глибокому впровадженні на ринок, що означає продовження роботи з існуючою продукцією на існуючих ринках. Для досягнення цієї мети ЗАТ „Галичина“ йде на зниження ціни реалізованої продукції й збільшення витрат на рекламу, а також поширення своїх товарів через більшу кількість оптових баз. Суть другого підходу складається в розширенні меж ринку. Це означає, що підприємство намагається знайти для існуючої продукції нові ринки. З цією метою підприємство вивчає попит населення, організацій і підприємств за межами своєї території. Отриману інформацію використовує для перспективного освоєння нових ринків існуючої продукції.

Доречно вважати, що виявити можливості – це початок роботи, і зовсім інше визначити які з них підходять підприємству. Маркетингова можливість підприємства це привабливий напрямок, на якому конкретне підприємство може досягти конкретної переваги й, отже, маркетингова можливість повинна точно відповідати цілям і ресурсам підприємства.

Перед ЗАТ „Галичина“ поставлене завдання повного товарного насичення ринку й досягнення співвідношення, що перевищує пропозицію продукції над потребою.

У свою чергу ці завдання вирішуються шляхом організації реклами, на основі роботи фахівця з реклами в складі служби просування й реалізації продукції на підприємстві. Основними завданнями якого є: визначення найбільш ефективних напрямків проведення реклами, з урахуванням особливостей вирощуваної продукції й кон'юнктури ринку, організація всіх необхідних видів реклами продукції й формування довіри й поваги до підприємств виробників. Реклама є одним з найважливіших інструментів, за допомогою яких підприємство передає інформацію, що переконує споживача в доцільності придбання саме цієї продукції. З огляду на, те що рекламна діяльність зв'язана більшими асигнуваннями з бюджету підприємства, варто передбачити й умови, необхідні для того, щоб реклама стала ефективним фактором при організації маркетингових досліджень. А саме:

  • Інформація, яка надана споживачам рекламою, повинна бути новою, несподіваною;

  • Особливо активно реклама повинна використатися на стадіях впровадження продукції на ринок і росту обсягу продажу;

  • Реклама повинна підкреслювати такі особливості продукції, які відрізняють дану продукцію від інших аналогів.

Необхідно відзначити, що організація маркетингу на підприємстві – це не формальне виділення фахівця або окремого підрозділу з покладанням на нього певних функцій, які дотепер не виконувалися зовсім або виконувалися частково. Насамперед, це ринкова переорієнтація діяльності підприємства. Власне кажучи, це означає перехід від традиційної орієнтації на вимоги виробництва до орієнтації на вимоги ринку.