Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZAP_40_-_81.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
340.99 Кб
Скачать

57.Поняття, склад і загальна хара-ка правового режиму земель водного фонду

До земель водного фонду належать землі, зайняті:

♦  морями, річками, озерами, водосховищами, іншими во-доймами, болотами, а також островами;

♦прибережними захисними смугами вздовж морів, річок та навколо водойм;

♦ гідротехнічними, іншими водогосподарськими спорудами та каналами, а також землі, виділені під смуги відведення для них;

♦  береговими смугами водних шляхів.

Правовий режим земель водного фонду

Завданням земельного законодавства є регулювання земель-них відносин з метою створення умов для раціонального вико-ристання й охорони земель, рівноправного розвитку всіх форм власності на землю і господарювання, збереження та відтворен-ня родючості грунтів земель водного фонду, поліпшення навко-лишнього природного середовища, охорони прав громадян, підприємств, установ і організацій на землю водного фонду.Завданням водного законодавства є регулювання правових відносин з метою забезпечення збереження науково обгрунто-ваного, раціонального використання вод для потреб населення і галузей економіки, відтворення водних ресурсів, охорони вод від забруднення, засмічення та вичерпання, запобігання шкідливим діям вод та ліквідації їх наслідків, поліпшення ста-ну водних об’єктів, а також охорони прав підприємств, установ, організацій і громадян на водокористування.Завданням законодавства про охорону навколишнього при-родного середовища є регулювання відносин у галузі охорони, використання і відтворення природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки, запобігання і ліквідації негативного впли-ву господарської та іншої діяльності на навколишнє середови-ще, збереження природних ресурсів, генетичного фонду живої природи, ландшафтів та інших природних комплексів, унікаль-них територій та природних об’єктів, пов’язаних з історико-культурною спадщиною.

59.Особлив правов режиму прибереж захисних смуг, смуг відведен і берегових смуг водних шляхів

Прибережні захисні смуги

1. Вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм з метою охорони поверхневих водних об'єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності у межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги.

Створення прибережних захисних смуг уздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм з метою охорони поверхневих водних об'єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності здійснюється в межах природоохоронних зон, встановлення яких передбачається п. 2 ст. 58 ЗК України. Такі смуги встановлюються в порядку і розмірах, передбачених п. 2 коментованої статті Кодексу. У прибережних захисних зонах забороняється: розорювання земель, а також садівництво і городництво; зберігання та застосування пестицидів і добрив; влаштування лісних таборів для худоби; будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів і стоянок автомобілів; миття та обслуговування транспортних засобів і техніки; влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації тощо.

Смуги відведення

1.Для забезпечення експлуатації та захисту від забруднення, пошкодження і руйнування каналів зрошувальних і осушувальних систем, гідротехнічних та гідрометричних споруд, водойм і гребель на берегах річок виділяються земельні ділянки смуг відведення з особливим режимом використання.

Земельні ділянки у межах смуг відведення належать до земель водного фонду і мають спеціальний правовий режим користування. За цільовим призначенням вони надаються для забезпечення експлуатації та захисту від екологічних порушень магістральних, міжгосподарських та інших каналів на зрошувальних та осушувальних системах, гідротехнічних та інших гідрометричних споруд, водойм і гребель на берегах річок. Згідно зі ст. 91 ВК України розміри смуг відведення та режим користування ними встановлюються проектом, який розробляється і затверджується водокористувачами за погодженням із державними органами охорони навколишнього природного середовища та водного господарства.

На земельних ділянках у межах смуг відведення здійснюються водоохоронні насадження, створюються берегоукріплювальні та протиерозійні гідротехнічні споруди, будуються переправи тощо. У коментованій статті ЗК України не передбачена мож­ливість органів водного господарства, інших організацій здійснювати будівництво виробничих приміщень, однак Кодекс не містить і заборони такого будівництва.

Берегові смуги водних шляхів

1. На судноплавних водних шляхах за межами населених пунктів для проведення робіт, пов'язаних з судноплавством, встановлюються берегові смуги.

3. Порядок встановлення та використання берегових смуг водних шляхів визначається Кабінетом Міністрів України.

Берегові смуги водних шляхів мають водоохоронне призначення. Вони встановлюються на судноплавних водних шляхах за межами міських поселень для проведення робіт, пов'язаних із забезпеченням судноплавства. Земельні ділянки берегових смуг водних шляхів можуть перебувати у державній, комунальній і приватній власності. Особливість земельних ділянок берегових смуг водних шляхів як об'єктів права влас­ності полягає в тому, що до берегових смуг, пов'язаних із судноплавством, належать земельні ділянки на судноплавних водних шляхах за межами населених пунктів. Можливість віднесення до берегових смуг земельних ділянок приватної і державної форм власності зауважень не викликає.

На берегових смугах водних шляхів забороняється діяльність, що суперечить їх цільовому призначенню, а господарська діяльність обмежується відповідно до ст. 89 ВК України. Юридичні та фізичні особи, винні у порушенні Порядку встановлення берегових смуг водних шляхів та користування ними, несуть відповідальність згідно з законодавством України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]