Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_Okhorona_pratsi.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
346.62 Кб
Скачать

6.5 Охорона навколишнього середовища

Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» був прийнятий 26.06.91 р., але протягом всього часу систематично доповнювався й удосконалювався. Крім загальних норм і правил використання природного середовища, даний закон передбачає економічні заходи, які спрямовані на організацію раціонального природокористування і захист навколишнього природного середовища. У Законі також обговорені питання екологічної безпеки визначені природні об’єкти, що підлягають особливій охороні [7].

В існуючому законодавстві багато уваги приділяється питанням охорони навколишнього середовища. Жорсткість вимог до виробництва і матеріалів, а також розробка нових виробничих і утилізаційних технологій дозволять зменшити антропогенне навантаження на навколишнє середовище.

При масовому виробництві і використанні ПК не можна не враховувати їхній вплив на навколишнє середовище на всіх стадіях їхнього циклу – виробництво, експлуатація і після закінчення терміну їхньої служби.

На сьогоднішній день діють екологічні стандарти, що визначають вимоги до виробництва і матеріалів, що використовуються в конструкції приладу. Матеріали не повинні містити фріонів, що руйнують озоновий шар, хлоридів і бромідів. У стандартах ТСО-99 наводяться вимоги по замісту кадмію у світлочутливому шарі екрана дисплея і замістові ртуті в елементах харчування.

Группа 61 Апарати, тара, документи повинні підлягати нетоксичної переробки після використання [8].

Міжнародні стандарти, починаючи з ТСО-92, включають вимоги зниженого енергоспоживання й обмеження припустимих рівнів потужності в режимі споживання.

Розглянемо вплив роботи лазерного принтера та БФП на навколишнє середовище.

Группа 61 Під час заряду поверхні фоточуттєвого барабана виділяється озон. Озон - це шкідливий їдкий газ, який не повинен знаходитися в закритих і не провітрюваних приміщеннях (незважаючи на це, озон використовують для дезодорування повітря й очищення води). При тривалій роботі лазерного принтера в закритому приміщенні виділяється така кількість озону, що може принести шкоду здоров’ю людини [10].

Отже, при тривалому використанні лазерного принтера має місце забруднення повітря. Серед факторів прямої дії забруднення повітря займає перше місце, повітря – це продукт безперервного споживання організму.

Дихальна система людини має ряд механізмів, що допомагають захистити організм від впливу забруднювачів повітря. Волоски в носі відфільтровують великі частки. Слизова оболонка у верхній частині дихального тракту захоплює дрібні частки й розчиняє деякі газові забруднювачі. Механізм мимовільного чихання й кашлю видаляє забруднені повітря й слиз при подразненні дихальної системи. Тонкі частки становлять найбільшу небезпеку для здоров’я людини, тому що здатні пройти через природну захисну оболонку в легені. Так, вдихання озону викликає кашель, задишку, ушкоджує легеневі тканини й послабляє імунну систему. Частки пилу розміром від 0,01 до 100 мкм класифікуються в такий спосіб: більше 100 мкм - що осідають, менш 5 мкм - практично не осідають.

Частки першого типу нешкідливі, оскільки швидко осідають або на поверхні землі, чи на верхніх дихальних шляхах. Частки другого типу потрапляють глибоко в легені. Установлено присутність сполучень вуглецю, вуглеводню, парадіна, ароматичних речовин, миш’яку, ртуті й ін. У легенях внаслідок проникнення пилу формується злоякісна середа, що часто призводить до захворювання раком, хронічним недугам дихальних шляхів, астмою, бронхітом, емфіземою легень. Різке збільшення частоти хронічних бронхітів починається з концентрації 150–200 мкт/м3. При потраплянні забруднювачів в дихальні шляхи виникають хронічні захворювання (розміри твердих часток 0.5...2 мкм), в організмі абсорбуються найсильніші канцерогенні речовини, що є небезпечним для людського організму [10].

Установлено подовження часу латентного періоду зорово-моторної реакції, також розвиваються хронічний тонзиліт, хронічний риніт, гіпертрофія мигдалин, зниження життєвої ємності легенів. Слід зазначити, що біологічна дія Группа 61 фотооксидантів (суміш озону, диоксида азоту й формальдегіду) на клітинному рівні подібна дії радіації, викликає ланцюгову реакцію клітинних ушкоджень.

Оксиди свинцю накопичуються в організмі людини, потрапляючи в нього через тваринну й рослинну їжу. Свинець і його сполучення належать до класу високотоксичних речовин, здатних заподіяти відчутну шкоду здоров'ю людини. Свинець впливає на нервову систему, що приводить до зниження інтелекту, а також викликає зміни фізичної активності, координації, слуху, впливає на серцево-судинну систему, приводячи до захворювань серця. Свинцеве отруєння (сатурнізм) посідає перше місце серед професійних інтоксикацій [10].

Для запобігання негативного впливу лазерних принтерів, зокрема озону, слід встановлювати спеціальні витяжки безпосередньо над лазерними принтерами.